Szukam jakiegoś pnącza całorocznego...

Drzewa ozdobne
Awatar użytkownika
constancja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2012, o 23:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Szukam jakiegos pnacza calorocznego...

Post »

selli7 pisze:Przed wejściem lepiej wygląda coś bardziej uporządkowanego w formie, czyli proponowane kolumnowe iglaki.
To właśnie miałam na myśli.
Może nawet żywopłot... taki równiutko przycięty cis np.
Gdzieś w Borach-wątek ogrodowy Bory Constancji - Bory Tucholskie w obiektywie
Pomieszanie z poplątaniem czyli nerwowe ręce Constancji spis tematów
FAQ: canon EOS 450D + ob. canon (18-55) Pozdrawiam. Ewa
kaskaszkocja
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 23 sie 2012, o 20:38

Post »

Rowno przy murku na dzialce bedzie zywoplot ale werande mamy betonowa i wykafelkowana wiec chcialam cos w nieduzej skrzyni posadzic. Czy pociagnac zywoplot na cala dlugosc i na werandzie zasadzic go w skrzynce?

Bardzo proszę o nie używanie zbędnych cytatów i o poprawną pisownię na Forum.
Dziękuję babuchna.
Awatar użytkownika
constancja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2012, o 23:38

Post »

Po przeanalizowaniu zdjęcia wydaje mi się, ze miejsca masz nawet na dużą skrzynię.
Nie wiem z czego ma być żywopłot ale do skrzyni sadziłabym coś innego niż ten pod murem.
Masz wiele do wyboru. Tak jak pisałam, cis... albo bukszpan, a przed nim możesz posadzić coś
co będzie ładnie "wypływać" z pojemnika np. drobniutką irgę albo płożący jałowiec.
Zależy ile tam światła jest. Ja mam podobny problem z tarasem.
Gdzieś w Borach-wątek ogrodowy Bory Constancji - Bory Tucholskie w obiektywie
Pomieszanie z poplątaniem czyli nerwowe ręce Constancji spis tematów
FAQ: canon EOS 450D + ob. canon (18-55) Pozdrawiam. Ewa
kaskaszkocja
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Nie wiem co wybrac :) ;:223 Cis chcialam dac pod mur na cala dlugosc dzialki wiec nie posadze go zatem w skrzynke...Cos wymysle i wstawie fotki :)
Awatar użytkownika
Bartosz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2008, o 12:16

Post »

Z iglaków do uprawy pojemnikowej nadają się karłowate formy jak np jałowiec łuskowaty blue star o przyroście rocznym około 5cm lub znacznie wolniej rosnąca jodła balsamiczna nana o przyroście rocznym max do 3cm (ma dość spore wymagania pokarmowe i wilgotnościowe) i wiele innych.Cisy mają rozległy i gęsty system korzeniowy więc do pojemnika nie bardzo pasują.
kaskaszkocja
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Przy murku chcialam cis a wokol jablonki trawe. Natomiast weranda to moj problem. Dach jest powiekszony na filarach i problemem tylko jest ta czesc na werandzie aby zaslonic sie od naszej kochanej starszej bardzo gadatliwej sasiadki ;) Mysle ze cos wybiore z waszych propozycji ale jak jeszcze cos zaproponujecie będę wdzieczna :)Obrazek[/
kerad77
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 15 sie 2012, o 12:33

Post »

robertP2 pisze:Co do wiciokrzewów proponuję Wiciokrzew Zaostrzony.Pięknie kwitnie ,pachnie jak bajka ,zimozielony.To znaczy w ciężkie zimy przemarza,ale się regeneruje.Bardzo szybko rośnie.Mam go trzy lata.W jedną zimę liście miał do przyszłego sezonu,w drugim do lutego a w tym zmarzł ale odbił z korzenia i już w tej chwili ma ponad 3 m wysokości.
robertP2 mówisz o takim jak z tego linka: http://www.ogrod-ewy.pl/index.php?page= ... t&Itemid=1 czyli u nich na stronie jest błąd: " Zapach kwiatów nie pachnie".
Dzisiaj własnie wykopałem róże przy pergoli, gdyż zdziczały zupełnie i juz nie kwitły i własnie zaczynam sie zastanawiać nad jakimś pnączem. Czekałem na wystawę ogrodnictwa, która jest zawsze we wrześniu w Krakowie, ale juz chyba sie zdecydowałem dzięki Twojemu postowi na wiciokrzew
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

1.Pachnie
2.Zimozielony ,zależnie jaka zima.
3.W razie zmarznięcia odbija z korzenia i szybko goni.U mnie w tej chwili urósł ponad 2 m.Odbił z korzenia po ciężkiej zimie.I zbiera się do kwitnienia.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 4&start=28
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
kaskaszkocja
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Mysle nad zasadzeniem wiciokrzewu czy winobluszczu? i przegladajac stare zdjecie z przed dwóch lat wpadlam na fote jak zakupilismy z moim m nasz domek i!!! oczom nie wierze ja coś takiego mialam na tyle dzialki ktora zrownalalam z ziemia bo nic mi sie tam nie podobalo! Spojrzcie co to bylo? Jezeli to co mysle to chyba palne sobie w leb Obrazek
kaskaszkocja
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

a tu z bliska. kwitnie! hmmm kwitło :( zdjęcie z lipca 2010 Obrazek
Awatar użytkownika
Aneeczka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 7 wrz 2012, o 15:17

Re: Szukam jakiegoś pnącza całorocznego...

Post »

ja proponowałabym roślinę jednoroczną. Te całoroczne zazwyczaj tak ładnie nie kwitną jak rośliny jednoroczne.

Dwa lata temu posadziłam Tunbergie (wybrałam ją ze względu na kolor kwiatów, jak już pisałam w innym wątku kocham żółte kwiaty) i jestem bardzo zadowolona. Pnącza nie są długie, maksymalnie dwa metry, ale rosną w miarę szybko i jak kwiat zakwitnie wygląda przecudownie. Zastanów się nad tym.
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

kaskaszkocja pisze:a tu z bliska. kwitnie! hmmm kwitło :( zdjęcie z lipca 2010 Obrazek
To był Rdest Auberta
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”