Skrętnik - problemy z liśćmi i inne

Rośliny doniczkowe
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nic, moim zdaniem to nic co by miało zaszkodzić roślinie. :D
Awatar użytkownika
miluck
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2008, o 21:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dzięki Czarodzieju, kamień z serca mi spadł ,bo to jedne z ulubionych moich roślin :D
Tylko jestem ciekawa czemu te listki wyglądają?Tak jakby w tych miejscach zmarzły.
U innych skrętników czegoś takiego nie zauważyłam.
Pozdrawiam
Kaja
500p
500p
Od: 29 sie 2006, o 20:40

Post »

Kiedyś w temacie :więdnący skrętnik opisałam kłopoty z moim białym kwiatkiem.Poobrywałam mu wszystkie zwisające listki,a zostawiłam tylko kilka sztywnych środkowych.Postawiłam w kuchni na północnym oknie i wyobraźcie sobie,że odżył i cały czas kwitnie.Nie przeszkadza mu ,ze okno jest prawie cały czas uchylone.Z tych oklapniętych listków na wszelki wypadek zrobiłam kilkanaście sadzonek i z wszystkich wyrosły nowe rośliny.Miałam co rozdawać znajomym.
Awatar użytkownika
miluck
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2008, o 21:03

Post »

Dzisiaj zauważyłam,że plamki samoistnie znikły.
goska28
200p
200p
Od: 13 kwie 2008, o 18:55

Skrętnik

Post »

A ja wam podam sposób na uschnięte końcówki liści. Mi jak końce liści obsychają to obcinam na półokrągło nożyczkami. :lol:
Awatar użytkownika
Wioleta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 lis 2007, o 18:17

Co się dzieje ze skrętnikiem?

Post »

Jakieś 1,5 m-ca temu kupiłam na przecenie przekwitniętego skrętnika.Od tego czasu zmarniał i nie wiem czy coś z niego będzie.
http://i38.tinypic.com/hwzngp.jpg
Krystyna.F
ZBANOWANY
Od: 30 kwie 2009, o 20:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Z fotki wynika,że miał za mokro,dlatego też liście zrobiły się przygniłe i rozmiękłe.Na moje oko, to nic już z niego nie będzie.To ''okaz'' nie do odratowania,dlatego proponuję kupić nowy i podlewać je oszczędniej,najlepiej na podstawek,zaś nadmiar wody niewchłoniętej przez roślinkę zlać z podstawki.
Awatar użytkownika
Wioleta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Te liście są suche, a nie rozmiękłe (na zdj. to może tak wygląda). Ja go nie przelałam, chyba, że w kwiaciarni to zrobili :evil: Jeden liśc jest zdrowy i widzę, że wychodzą maleńkie liście od ziemi.
x-C-j
---

Post »

Obetnij te liście klapnięte i już skoro wychodzą nowe z rozetki to roślina się odbuduje, nie zalej tylko. :wink:
Awatar użytkownika
Wioleta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję wszystkim za zainteresowanie.
Awatar użytkownika
pestka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 gru 2008, o 21:09

Skrętnik problemy z liśćmi

Post »

co to za choroba co jest mojemu skrętnikowi

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
dziękuję :D
x-C-j
---

Re: skrętnik

Post »

Powiedziałbym że zasolenie podłoża, podlewasz bardzo twardą wodą, to czy ma jakąś chorobę nie ocenię bo zdjęcia zrobiłaś tak że odbłyskują się i nie widać realności liścia. :wink:
olka75
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 30 sie 2012, o 16:32
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Więdnie skrętnik

Post »

Witam, czytam wasze porady na temat więdnących skrętników. Wypróbowałam chyba wszystkie i myslę że nie uratuję już mojego kwiatuszka. Zaczęło się od oklapniętych liści i brazowych plam na nich. Trwa to juz ok 3 miesięcy, usunęłam zgniłe liście i zostały mi tylko trzy. Gdy juz zaczęłam myśleć że się uratuje, podniesie to znów te ostatnie liście zwiedły. Postawiłam słoik na doniczce i czekam. Poradzcie czy jeszcze go uratuję czy jednak muszę go dać na straty. Mam go tylko jednego, kupiłam przez internet granatowego i miałam go rozmnożyć z liścia i też się nie udało liście zgniły. Trzymam przy południowym oknie skrętnika. Czy mogę jeszcze coś zrobić. aha zapomniałam powiedzieć że zaczął chorować jak go przesadziłam w maju. Dałam zwykłą ziemię i podlałam odżywką do kwitnących kwiatów.
Olka
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”