Mildex? 711,9 WG skutecznie chroni
pomidory uprawiane zarówno w gruncie,
jak i pod osłonami przed zaraz? ziemniaka
i alternarioz?. Preparat działa
zapobiegawczo i interwencyjnie. Opryskiwania
przeprowadzaç co 7?10 dni.
Stosowaç nie cz´?ciej ni˝ 2?3 razy
w sezonie przemiennie z fungicydami
z innych grup chemicznych.
Pomidory - choroby i szkodniki - cz.5
Re: Pomidory - choroby i szkodniki - cz.5
Wydaje mi się, że Mildex działa 7-10 dni, a wnioskuję to z ulotki :
jamles
Na stronie tego wątku też wyraziłam podobne do twoich wątpliwości .
Ale sama po czytaniu wielu wątków na temat oprysków podjęłam taką decyzję .
12.06 . pryskałam ( pomidory pod folią) Akrobatem z siarczanem magnezu i z wieloskładnikowym Bioponem .
22. 06 mija 10 dni i wg ulotki jest to max. czas powtórnego oprysku. Ale ponieważ nie powinno się pryskać ponownie tym samym środkiem zatem jutro wykonam oprysk Curzate + siarczan magnezu + wieloskładnikowy( byle nie było w nim za dużo potasu i azotu a raczej więcej fosforu) . Na moich pomidorach nie było i nie ma śladu ZZ choć w woj. łódzkim jest zaraza.
Decyzję o pryskaniu musisz podjąć sam, nikt Ci nie powie- pryskaj.
Na stronie tego wątku też wyraziłam podobne do twoich wątpliwości .
Ale sama po czytaniu wielu wątków na temat oprysków podjęłam taką decyzję .
12.06 . pryskałam ( pomidory pod folią) Akrobatem z siarczanem magnezu i z wieloskładnikowym Bioponem .
22. 06 mija 10 dni i wg ulotki jest to max. czas powtórnego oprysku. Ale ponieważ nie powinno się pryskać ponownie tym samym środkiem zatem jutro wykonam oprysk Curzate + siarczan magnezu + wieloskładnikowy( byle nie było w nim za dużo potasu i azotu a raczej więcej fosforu) . Na moich pomidorach nie było i nie ma śladu ZZ choć w woj. łódzkim jest zaraza.
Decyzję o pryskaniu musisz podjąć sam, nikt Ci nie powie- pryskaj.
karthyer hmm też kombinowałam że trzeba też związać z karencją, ale też zastanawiam się czy to nie są jakieś normy dopuszczenia do jedzenia, nie znam się na tym.
I rozumiem, że jak nie ma deszczu który spłucze np mankozeb to on przestaje działać na roślinie? tak mam rozumieć to co przytoczyłeś? a pytam teraz o Tanos.
I rozumiem, że jak nie ma deszczu który spłucze np mankozeb to on przestaje działać na roślinie? tak mam rozumieć to co przytoczyłeś? a pytam teraz o Tanos.
termic88
Widzę, że ogarnęła Cię afidofobia. Zostaw te emigrantki w spokoju.
Widzę, że ogarnęła Cię afidofobia. Zostaw te emigrantki w spokoju.
przepraszam ale nie podałam stężenia siarczanu magnezu 0,3-0,5% opryski można robić co 5 dni. tak jest pod folią do oprysków w gruncie 2% - ale to sprawdź.
Następna część jest tu
pomidory- choroby i szkodniki- cz.6
Następna część jest tu

Pomidory, owoce piękne i zdrowe, a liście?
Witam!
Proszę o pomoc w zdiagnozowaniu przebarwień i plam,widocznych na zdjęciach. Zbudowałem namiot foliowy, wyhodowałem sadzonki pomidorów malinowych (Olbrzym, Bawole serce, Krakus), które wsadziłem pod folią i od końca czerwca aż do dziś zbieram dorodne, smaczne i zdrowe owoce. Jednak od 3 tygodni obserwuję zmiany na liściach i nie wiem co to jest oraz jak temu zaradzić. Dotąd nie stosowałem ani razu oprysków, a jedynie podlewałem krzaczki gnojówką z pokrzyw.
[img]http://i[*]mages35.fotosik.pl/1594/14d77ebf67b74b5fmed.jpg[/img][/url]
[/color]
Proszę o pomoc w zdiagnozowaniu przebarwień i plam,widocznych na zdjęciach. Zbudowałem namiot foliowy, wyhodowałem sadzonki pomidorów malinowych (Olbrzym, Bawole serce, Krakus), które wsadziłem pod folią i od końca czerwca aż do dziś zbieram dorodne, smaczne i zdrowe owoce. Jednak od 3 tygodni obserwuję zmiany na liściach i nie wiem co to jest oraz jak temu zaradzić. Dotąd nie stosowałem ani razu oprysków, a jedynie podlewałem krzaczki gnojówką z pokrzyw.
[img]http://i[*]mages35.fotosik.pl/1594/14d77ebf67b74b5fmed.jpg[/img][/url]

Re: Pomidory, owoce piękne i zdrowe, a liście?
Trzeba zebrać co Bozia dała i zakończyć sezon.
A w przyszłym roku trzeba poważnie potraktować nawożenie.
A w przyszłym roku trzeba poważnie potraktować nawożenie.
Szkoda kończyć, bo na krzakach jeszcze dużo pomidorów i wszystkie są zdrowe (patrz zdjęcia). Dlatego myślę, że barwa liści to może efekt braku jakiegoś składnika pokarmowego, a przyschnięte brązowawe liście mogą być w wyniku skraplania się "gorącej" rosy? Tylko czy te przypuszczenia są trafne zwłaszcza u "zielonego" amatora?

- Comcia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Te pomidory są najnormalniej zagłodzone.
Zbieraj zapalone pomidory to może dadzą radę wyżywić następne, ale wątpię.
Zbieraj zapalone pomidory to może dadzą radę wyżywić następne, ale wątpię.
To chyba jednak alternarioza.Za chwilę na zasuszonych liściach będzie szara pleśń.
- Suppa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Też sądzę, że zabrakło im pożywienia, ale plon masz całkiem całkiem 

Pozdrawiam, Maciek.