Witajcie,
długo już czytam Wasze forum i czerpię z niego mądrości do moich zmagań z typowo miejskim i strasznie zapuszczonym ogródkiem przydomowym. Teraz jednak potrzebuję konkretnej porady, dlatego ośmieliłem się napisać nowy temat (mam nadzieję, że dział wybrałem odpowiedni).
Potrzebuję podpowiedzi:
- jakie pachnące rośliny, NIEWYMAGAJĄCE SZCZEGÓLNYCH ZABIEGÓW PIELĘGNACYJNYCH można posadzić w cieniu?
Mój ogród zacieniają sąsiednie bloki, a dodatkowo ten jego skrawek, który zamierzam obsadzić znajduje się po północnej stronie domu. Mam tam niewielki taras na gruncie i chciałbym żeby wokół roztaczała się woń inna niż spaliny samochodów z oddalonej o 20m drodze. W tej chwili rośnie tam bukszpan i świerk jutro będzie jeszcze rosnąć tawuła.
Zależy mi na tym aby ogród wymagał jak najmniej pracy. Obowiązki zawodowe pozwalają na wygospodarowanie ok 4godzin tygodniowo więc odpada wszystko co wymaga czegoś więcej niż posadzenia, podlewania, ew. nawożenia ;)
Z góry dziękuję za pomoc!
Pachnący zakątek w północnej zacienionej części ogrodu.
- damek1718
- 1000p
- Od: 20 mar 2012, o 12:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Pachnący zakątek w północnej zacienionej części ogrodu.
jaśminowiec wonny - krzew
heliotrop- jednoroczna roślina
floks wiechowaty- bylina
datura- pojemnikowa nie zimująca
konwalia majowa
to takie przykłady z własnego doświadczenia. Te rosliny bardzo ładnie rosna i kwitły na stanowisku zacienionym, ale przy promieniach słonecznych od wschodzącego słońca. Wiadomo, że rosliny intensywnie bedą pachnieć głownie na stanowisku słonecznym w związku z wydobywającymi sie olejkami eterycznymi. Ale warto spróbować
heliotrop- jednoroczna roślina
floks wiechowaty- bylina
datura- pojemnikowa nie zimująca
konwalia majowa
to takie przykłady z własnego doświadczenia. Te rosliny bardzo ładnie rosna i kwitły na stanowisku zacienionym, ale przy promieniach słonecznych od wschodzącego słońca. Wiadomo, że rosliny intensywnie bedą pachnieć głownie na stanowisku słonecznym w związku z wydobywającymi sie olejkami eterycznymi. Ale warto spróbować
Radość z kwiatów - to resztki raju w nas. Ogród z "historią"; Sprzedam rośliny pojemnikowe, na taras
Re: Pachnący zakątek w północnej zacienionej części ogrodu.
Dziękuję bardzo za odpowiedź.
Jednoroczne odpadają - za dużo roboty z sadzeniem ;)
zostaje
floks wiechowaty- bylina
O konwalii myślałem, ale z jakiegoś powodu u mnie bardzo słabo rośnie.
Jednoroczne odpadają - za dużo roboty z sadzeniem ;)
zostaje
floks wiechowaty- bylina
O konwalii myślałem, ale z jakiegoś powodu u mnie bardzo słabo rośnie.