Paulownia puszysta(P.tomentosa)Cesarskie drzewo
- mrinwestor
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 mar 2011, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Paulownia - przesadzenie
Dostałam maciupeństwo , prawie jesienią, dosłownie trzylistkowe maciupeństwo z nasionka.
Przechowałam , na hali obok biura , a tam temperatura 8-10 stopni, wiosną długo się zbierała .
Dzisiaj ma 9 liści , ale ja jeszcze boję się ją zostawić w ogrodzie.
Faktem jest , że dla roślin miałam mało czasu tego lata , dwa razy byłam w szpitalu.
Więc może też jest trochę zaniedbana.
Tak czy tak , jeżeli właścicielka się pozbierała , to i paulownia się pozbiera , ale w tym roku jeszcze boję sie ją zostawić w ogrodzie.
Ja mieszkam na Górnym Śląsku , gdzie aura ciut łaskawsza , niż w innych regionach.
Jednak po pogromie w ogrodzie ostatniej zimy , taka decyzja wydaje mi się słuszna.
Przechowałam , na hali obok biura , a tam temperatura 8-10 stopni, wiosną długo się zbierała .
Dzisiaj ma 9 liści , ale ja jeszcze boję się ją zostawić w ogrodzie.
Faktem jest , że dla roślin miałam mało czasu tego lata , dwa razy byłam w szpitalu.
Więc może też jest trochę zaniedbana.
Tak czy tak , jeżeli właścicielka się pozbierała , to i paulownia się pozbiera , ale w tym roku jeszcze boję sie ją zostawić w ogrodzie.
Ja mieszkam na Górnym Śląsku , gdzie aura ciut łaskawsza , niż w innych regionach.
Jednak po pogromie w ogrodzie ostatniej zimy , taka decyzja wydaje mi się słuszna.
- Malgorzata284
- 10p - Początkujący
- Od: 18 gru 2010, o 17:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Cesarskie drzewo - Paulownia puszysta
Świetny pomysł Marka z tym ukorzenianiem odrostów.Mam nadzieję,że mi też się uda.Z powodu ostrych sądeckich zim moja Paulownia co roku przemarza i na szczęście odbija od korzeni .Pogodziłam się już z tym ,że nie doczekam kwitnienia- prowadzę ją jak bylinę - a ona odwdzięcza się co roku większymi liśćmi
Pozdrawiam - Małgorzata
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 23 sie 2012, o 20:38
Witajcie:)
Jak bardzo sie ciesze ze znalazlam to forum. Mysle ze przesledzilam wszystkie stronki:) No wiec i mnie urzekla ta piekna roslinka. Mieszkam w szkocji wiec mam nadzieje ze ten klimat bedzie jej bardziej sprzyjal ze wzgledu na nie tak srogie jak polskie zimy. Co prawda lata mamy tu chlodniejsze ale sloneczko tez u nas swieci i czasami mocniej przygrzeje No wiec 3 miesiace temu kupilam nasionka i oto mi cos tu wykielkowalo:) Prosze o rade co mam zrobic na zime? to znaczy w tym momencie roslinki sa w folii ale co zimowa pora? Nie mam garazu ani tez piwnicy wiec czy mam je zabrac do domu? Przesadzic je do wiekszych doniczek? Prosze o rade Podsylam zdjecia mojej kochanej Paulowni:)
Jak bardzo sie ciesze ze znalazlam to forum. Mysle ze przesledzilam wszystkie stronki:) No wiec i mnie urzekla ta piekna roslinka. Mieszkam w szkocji wiec mam nadzieje ze ten klimat bedzie jej bardziej sprzyjal ze wzgledu na nie tak srogie jak polskie zimy. Co prawda lata mamy tu chlodniejsze ale sloneczko tez u nas swieci i czasami mocniej przygrzeje No wiec 3 miesiace temu kupilam nasionka i oto mi cos tu wykielkowalo:) Prosze o rade co mam zrobic na zime? to znaczy w tym momencie roslinki sa w folii ale co zimowa pora? Nie mam garazu ani tez piwnicy wiec czy mam je zabrac do domu? Przesadzic je do wiekszych doniczek? Prosze o rade Podsylam zdjecia mojej kochanej Paulowni:)
- Norbitka
- Od: 7 lip 2012, o 14:01
kaskaszkocja Czy os wysiewu do takiego rozmiaru minęło 3 miesiące , czy zasiałaś później niż kupiłaś?
Mam zamiar wysiać bliżej wiosny i nie wiem ile wcześniej mogę to zrobić, by od razu do gruntu wysadzić.
Mam zamiar wysiać bliżej wiosny i nie wiem ile wcześniej mogę to zrobić, by od razu do gruntu wysadzić.
-
- 20p - Rozkręcam się...
Zasialam pozniej niz kupilam. Teraz minely dwa miesiace od jej zasiania czyli trzeba troche poczekac.
Ponoc pomalu zaczyna aby pozniej to nadrobic
Ponoc pomalu zaczyna aby pozniej to nadrobic
-
- 20p - Rozkręcam się...
ja tez sie ciesze bo paulownia rosnie w oczach:) Podpowiedzcie mi tylko co mam zrobic zimowa pora? przesadzic w duze doniczki i do domu?
- katharos
- 1000p
- Od: 4 sie 2012, o 12:16
kaskaszkocja czekam razem z tobą na odpowiedz , ja mam malutką paulownie, dwa tygodnie temu przyszła do mnie listem aż ze śląska ale przeżyła i mam wrażenie że już urosła , jutro wrzucę fotkę . Daroczyńca mój powiedział żebym wsadziła do ziemi i na zimę DOBRZE okryła, i mam zamiar ją obsypać trocinami, słomą i na to jutowy worek, nie mam pojęcia czy dobry mam plan. Na prosty rozum wydaje się że tak...póki mała
Witam
Proszę o pomoc - coś mi obżera moją roślinkę. Jak ją zabezpieczyć?
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c96 ... 332a7.html
Proszę o pomoc.
Proszę o pomoc - coś mi obżera moją roślinkę. Jak ją zabezpieczyć?
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c96 ... 332a7.html
Proszę o pomoc.
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Przejrzałam ten wątek - choć mogłyście zrobić to Wy by znaleźć odpowiedź za swój problem z zimowaniem siewki paulowni.
Myślę,że lepszym rozwiązaniem będzie zimowanie ich w pomieszczeniu.
Zima może spłatać nam figla tak jak poprzednia.
A Wasze paulownie nie mają jeszcze zdrewniałych pni zapewne.
Myślę,że lepszym rozwiązaniem będzie zimowanie ich w pomieszczeniu.
Zima może spłatać nam figla tak jak poprzednia.
A Wasze paulownie nie mają jeszcze zdrewniałych pni zapewne.
-
- 20p - Rozkręcam się...
Dziekuje za pomoc. Przejrzalam wszystkie watki dotyczace paulowni i niestety nie znalazlam odpowiedzi na moje pytania. Byc moze przeoczylam? Nie wiem Jezeli moglabys mi tylko podpowiedziec czy powinnam na zime paulownie przesadzic w wieksze donice ? Na razie mam w malych skrzynkach siewkach. Dodatkowo nie posiadam piwnicy ani garazu wiec boje sie troche czy w domu nie bedzie za ciepło im zima? ale zrobie tak jak piszesz... Z gory dziekuje i pozdrawiam.
- markonix
- Od: 16 mar 2009, o 16:38
Według mnie powinnaś przesadzić je do większych donic , nie wiem jaki macie klimat w szkocji zimą , ale trzymaj ją max długo jak się da na zewnątrz , jeśli nadejdą mrozy zabierz do domu , trzymaj w najbardziej chłodnym pomieszczeniu , nie przejmuj się jeśli opadną liście , podlewanie ogranicz do minimum , tylko aby nie wyschła ziemia .
Szkoda że nie wysiałaś ich zimą , wtedy od wiosny miałyby cały sezon na to aby sobie podrosły.
Szkoda że nie wysiałaś ich zimą , wtedy od wiosny miałyby cały sezon na to aby sobie podrosły.
-
- 200p
- Od: 21 kwie 2010, o 11:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Zajrzyj pod liście i znajdź winowajcę. Co zrobisz z winowajcą pozostawiam tobie
Witam Kiedyś już miałam Paulownię tomentosa dwa sezony ale niestety jako studentka wyjechałam, w domu nikt mi ich nie schował jak przyszedł silny mróz w maju i padły. W tym roku postanowiłam wysiać nasionka i mam może z 10 okazów. Wysiewałam pod koniec stycznia. Dopiero w lipcu jedną posadziłam do gruntu w MOIM własnym, nowiuśkim ogrodzie, który zaczynam zazieleniać Paulownia szybko tam urosła i jak mam jechać do nowego ogrodu (dosyć rzadko tam bywam bo jeszcze tam nie mieszkam) i ją odwiedzić to Ziemia w tym miejscu jest bardzo pulchna bo chwasty tam lekko wychodzą z całymi korzeniami. Zrobiłam jej warstwę kory sosnowej żeby wilgoć nie uciekała skoro rzadko mam okazję tam być. Ciekawa jestem czy przetrwa zimę... W sobotę oderwałam jej 3 dolne liście by drewniał pień. Kilka małych sztuk chcę zamienić (najlepiej odbiór osobisty) na jakieś inne roślinki ale to chyba niedługo stworzę oddzielny wątek. pa
z oberwanymi, niedługo kolejne dwa oberwę a resztę ale poczekam aż same oblecą albo powtórzę czynność ;)
z oberwanymi, niedługo kolejne dwa oberwę a resztę ale poczekam aż same oblecą albo powtórzę czynność ;)
Zapraszam do mojego wątku odnośnie Lagerstroemi http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 33&t=63329" onclick="window.open(this.href);return false;