Wysiewanie kaktusów cz.1
Re: Wysiewanie kaktusów
Ostatnio zacząłem zastanawiać się nad pikowaniem siewek. Sprawa przedstawia się tak: moje siewki mają już koło 3 miesięcy, średnica 2-3 mm, rosną dość rzadko (mają jeszcze dużo miejsca zanim zaczną sobie przeszkadzać). Pytanie czy jest sens je pikować, czy dać im spokój i poczekać aż urosną i wtedy porozsadzać je do doniczek ? Czy pikowanie jest ważne dla ich dalszego wzrostu czy głównym celem jest zapewnienie roślince przestrzeni do rozwoju ?
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Są trzy zasadnicze powody pikowania:
1. Kaktusy mają za mało miejsca, trzeba zapewnić im więcej przestrzeni życiowej.
2. Wdała się infekcja i roślinki masowo umierają.
3. Podłoże straciło swoje właściwości (np. odczyn) i roślinki nie chcą już w nim rosnąć.
W moim przypadku te trzy przyczyny mają miejsce równocześnie w 3. miesiącu po wysiewie. Siewki są wtedy dość mocno upakowane, najczęściej wysiew jest u mnie silnie zaatakowany glonami i podłoże nie jest już pierwszej jakości. Wtedy pikuję i do końca sezonu mam już spokój. Jak jest w Twoim przypadku to nie wiem. Musisz sam zadecydować.
1. Kaktusy mają za mało miejsca, trzeba zapewnić im więcej przestrzeni życiowej.
2. Wdała się infekcja i roślinki masowo umierają.
3. Podłoże straciło swoje właściwości (np. odczyn) i roślinki nie chcą już w nim rosnąć.
W moim przypadku te trzy przyczyny mają miejsce równocześnie w 3. miesiącu po wysiewie. Siewki są wtedy dość mocno upakowane, najczęściej wysiew jest u mnie silnie zaatakowany glonami i podłoże nie jest już pierwszej jakości. Wtedy pikuję i do końca sezonu mam już spokój. Jak jest w Twoim przypadku to nie wiem. Musisz sam zadecydować.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- onectica
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
takie głupie pytanie: jak to - "glonami"?
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
Zwyczajnie. Glony to jedno z moich największych kaktusowych utrapień. Uwielbiają rozwijać się we wszystkich jasnych i przez dłuższy czas wilgotnych miejscach. Wysiewy są dla nich idealnym miejscem do rozwoju. Produkty ich przemiany materii są dla kaktusów toksyczne i powodują spowolnienie lub zupełne zahamowanie ich wzrostu. A najfajniejsze jest to, że praktycznie nie ma skutecznych środków na glony. Jedyna mi znana i skuteczne przeciw nim metoda to pikowanie.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
-
- 100p
- Od: 21 lut 2012, o 06:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam.
Szykuję się właśnie do jesiennych wysiewów.Chcę siać do prawie czystego żwirku.Prawie bo chcę dać tak koło 10% ziemi bukowej.I tutaj moje pytanie.Dotychczas sterylizowałem składniki w piekarniku.Jednak frakcje organiczne mają tendencję do zwęglania się a raz nawet zapaliło mi się.Gdzieś słyszałem,że można to zrobić w mikrofalówce.Czy ktoś ma może praktyczne doświadczenia w takiej sterylizacji?Ile czasu i na jakiej mocy to się robi?Jak skutecznie wybija to mikroorganizmy?Czy chodzi tu też o efekt cieplny jak w piekarniku czy o jakieś właściwości mikrofal?Z góry dziękuję za ewentualne informacje n/t temat.
Pozdrawiam.
Paweł.
Szykuję się właśnie do jesiennych wysiewów.Chcę siać do prawie czystego żwirku.Prawie bo chcę dać tak koło 10% ziemi bukowej.I tutaj moje pytanie.Dotychczas sterylizowałem składniki w piekarniku.Jednak frakcje organiczne mają tendencję do zwęglania się a raz nawet zapaliło mi się.Gdzieś słyszałem,że można to zrobić w mikrofalówce.Czy ktoś ma może praktyczne doświadczenia w takiej sterylizacji?Ile czasu i na jakiej mocy to się robi?Jak skutecznie wybija to mikroorganizmy?Czy chodzi tu też o efekt cieplny jak w piekarniku czy o jakieś właściwości mikrofal?Z góry dziękuję za ewentualne informacje n/t temat.
Pozdrawiam.
Paweł.
Pozdrawiam
Paweł
Paweł
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
Mikrofale powodują drgania cząsteczek wody co powoduje ich podgrzanie. Inna materia w mikrofali się nie nagrzewa. Zatem by sterylizacja w takich warunkach miała sens podłoże musi być wilgotne.
Masz gotową mnożarkę na zimę? Bez tego jesienne wysiewy nie mają sensu. Jakie gatunki chcesz wysiewać, że musisz to robić właśnie teraz?
Masz gotową mnożarkę na zimę? Bez tego jesienne wysiewy nie mają sensu. Jakie gatunki chcesz wysiewać, że musisz to robić właśnie teraz?
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- spajder_3Xc
- 50p
- Od: 25 lut 2007, o 16:03
czy warto kaktusy uprawiać z nasion??
czy warto uprawiać kaktusy z nasion i gdzie ewentualnie można zakupić pewne nasiona kaktusów?
pozdrawiam krzysztof
pozdrawiam krzysztof
-
- 100p
Oczywiście mam.Zrobiłem ją sobie jeszcze w kwietniu.Z oświetleniem na groluxach sylvanii i podgrzewaniem.Stoi gotowa do użycia i się marnuje.blabla pisze:Masz gotową mnożarkę na zimę?
Nic szczególnego.Większość to nasiona których nie miałem czasu wysiać na wiosnę.Po kilka gatunków astraków,parodii,rebucji i sulek.No i trochę nasion pozyskanych już z tegorocznych owoców.Wielkimi krokami zbliża się sezon zimowy dla roślin dorosłych,to chociaż fajnie będzie poobserwować w długie zimowe wieczory jak rośnie żłobek i przedszkole z wiosennych wysiewów.blabla pisze:Jakie gatunki chcesz wysiewać, że musisz to robić właśnie teraz?
Pozdrawiam
Paweł.
Pozdrawiam
Paweł
Paweł
- popiolek69
- 500p
- Od: 22 paź 2011, o 22:11
Możesz coś więcej (konkretniej) napisać o tej mnożarce, np. wysokość, szerokość, głębokość, liczba i moc świetlówek, czy z odbłyśnikami czy inne rozwiązanie?sancho100 pisze:Oczywiście mam.Zrobiłem ją sobie jeszcze w kwietniu.Z oświetleniem na groluxach sylvanii i podgrzewaniem.Stoi gotowa do użycia i się marnuje.blabla pisze:Masz gotową mnożarkę na zimę?Nic szczególnego.Większość to nasiona których nie miałem czasu wysiać na wiosnę.Po kilka gatunków astraków,parodii,rebucji i sulek.No i trochę nasion pozyskanych już z tegorocznych owoców.Wielkimi krokami zbliża się sezon zimowy dla roślin dorosłych,to chociaż fajnie będzie poobserwować w długie zimowe wieczory jak rośnie żłobek i przedszkole z wiosennych wysiewów.blabla pisze:Jakie gatunki chcesz wysiewać, że musisz to robić właśnie teraz?
Pozdrawiam
Paweł.
Pozdrawiam Konrad
Popiolek69 kilka moich maluchów
-
- 100p
Proszę bardzo.popiolek69 pisze:ożesz coś więcej (konkretniej) napisać o tej mnożarce,
Mnożarka wykonana jest w postaci skrzyni ze zdejmowanym wiekiem, ma wymiary 130X40X40cm.
Sama skrzynia skręcona jest ze zwykłej płyty meblowej śrubami tzw konfirmatami.Jako odbłyśnik zastosowałem samoprzylepną folię aluminiową.Paskami tej foli odwijanymi z rolki wykleiłem wewnątrz całe ścianki i wieko.Oświetlenie stanowią 2 świetlówki o mocy 38W i temp barwowej 8500K GROLUX firmy Sylvania.Polecane są one w fachowych artykułach n/t doświetlania roślin.Ewentualnie dobre są jeszcze AQUARELLE Philipsa ale są one znacznie droższe od sylvani.Moje rozwiązanie daje moc w przeliczeniu na powierzchnię około 150W/m. kw. co powinno być wystarczające do prawidłowego wzrostu roślin.Jako podgrzewanie zastosowałem silikonowy wąż grzejny do podgrzewania terrariów.Jednak moje dotychczasowe próby pokazały,że potrzebne jest nie ogrzewanie a wręcz przeciwnie wentylacja.W szczelnie zamkniętej skrzyni o tych wymiarach ciepło wydzielane przez świetlówki podnosi temperaturę powyżej 30 stopni C.Całość zasilania mam puszczone przez termostat i widziałem jak często wyłączał on oświetlenie przy nastawie na 30 stopni.Sytuację polepszyło pozostawienie szczeliny 1cm między wiekiem a skrzynią.Jednak w pokoju ma się wówczas specyficzną fioletowo-różową iluminację wytwarzaną przez świetlówki.Nie każdy łatwo przy czymś takim zasypia.To z grubsza tak to wygląda.Postaram się jutro zrobić fotki mojej konstrukcji i wrzucić na forum.
Pozdrawiam.
Paweł.
Pozdrawiam
Paweł
Paweł
- popiolek69
- 500p
- Od: 22 paź 2011, o 22:11
No to widzę że mamy podobne tyle że u mnie oprócz wyklejania całości folią zastosowałem jeszcze 4 odbłyśniki i na mniej więcej takiej samej powierzchni mam zamontowane 4 lampy 2x sylvania grolux 36W i 2x osram fluora 36W. Pytałem ponieważ co do wysiewów to owszem sprawdzi się ale co do roślin to ja niestety w zimie doświetlałem maluchy i niestety niektóre wyciągały się że masakra. Swoją robiłem według opisu p. Snowarskiego, jako wentylację wywierciłem otwory w skrzyni i to jakoś wystarcza tyle że moja stoi w pomieszczeniu gdzie temperatura w zimniejszych miesiącach oscyluje w granicach 10-15 stopni. Termostat też używam ale właśnie podłączony jest do kabla grzewczego także jak temp. skacze za wysoko to się wyłącza, lampy zaś podłączone są do wł/wyłącznika czasowego ustawionego na cały tydzień ponieważ nie mogę codziennie być w domu. Możesz pyknąć fotki swojej machiny
Pozdrawiam Konrad
- hen_s
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Nie podoba mi się konstrukcja z płyty meblowej.
Ja użyłem szyby - czyli skleiłem akwarium o wymiarach jakie mi pasowały - ma to tą zaletę, że jak całość postawisz na parapecie to w dzień słońce dobrze oświetla, ogrzewa i sprawia, że roślinki się nie wyciągają.
Oczywiście nad akwarium ustawione są świetlówki tupu Daylight - mają akurat to pasmo światła które odpowiada siewkom.
Cała mnożarka wydaje mi się bardziej prosta w budowie i w działaniu - no, ale ja nie jestem specjalnie techniczny...
Ta prościutka mnożareczka wyprodukowała kilka tysięcy siewek...
Ja użyłem szyby - czyli skleiłem akwarium o wymiarach jakie mi pasowały - ma to tą zaletę, że jak całość postawisz na parapecie to w dzień słońce dobrze oświetla, ogrzewa i sprawia, że roślinki się nie wyciągają.
Oczywiście nad akwarium ustawione są świetlówki tupu Daylight - mają akurat to pasmo światła które odpowiada siewkom.
Cała mnożarka wydaje mi się bardziej prosta w budowie i w działaniu - no, ale ja nie jestem specjalnie techniczny...
Ta prościutka mnożareczka wyprodukowała kilka tysięcy siewek...