Sundaville,-,Dipladenia - choroby i szkodniki
Jak lepiej latem , sundaville trzymać w doniczce , czy wysadzic do ogródka?
Po ślubie kobieta i mężczyzna stają się jednym.
Najtrudniejsze, to ustalić, którym...
ZIELEŃ W DOMU.... STORCZYKI....
Najtrudniejsze, to ustalić, którym...
ZIELEŃ W DOMU.... STORCZYKI....
Sundaville- SZKODNIKI,CHOROBY
Witam wszystkich. Udało mi się przezimować sundaville , niestety od jakiegoś czasu coś jej dolega. Na liściach ma mnóstwo ciemnobrązowych maleńkich( jak nakłucie od szpilki) kropeczek. Ostatnio pojawiają się nawet na młodych listkach . Bardzo proszę o pomoc w zidentyfikowaniu choroby.
To zdjęcia kilku listków, mam nadzieję, że widać te kropki.
To zdjęcia kilku listków, mam nadzieję, że widać te kropki.
Za co ten młotek? Że mi się udało przezimować, a Wam nie? A tak serio, to nie mam pojęcia, ale napisze co mogę. Już ze trzy lata kupuję tego kwiatka, ale zawsze było tak samo, tzn. przynoszenie z balkonu do domu i po jakimś czasie trup. W tamtym roku też przyniosłam do domu, całą zimę siedział na oknie w mieszkaniu. Zgubił dużo liści i nie wyglądał zaciekawie ale na wiosnę odżył. Żeby było ciekawiej, to w tej samej donicy miałam jeszcze drugiego (tylko białą odmianę) i tamten nie przeżył. Więc nic z tego nie rozumiem . Były mało podlewane i temperatura pokojowa.
- Teresa600
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2008, o 11:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Anntaris,mlłoteczek po to żeby poruszyć troszke mózg dla przypomnienia mam nadzieje ze juz nie boli Naprawdę gratuluje przezimowania......mnie niestety przez 3 lata nie udało sie.W tym roku nie wyniose na korytarz tylko postawie na parapecie.......a propo na która strone masz to okno?
Pozdrawiam Teresa
Pozdrawiam Teresa
Roślinka jest młoda zakupiona jakiś miesiąc temu. Przesadziłam ją do większej doniczki i od pewnego czasu zaczęły się robić żółte listki, jak na razie jest ich( tych żółtych) ok. 3-4. Czy mam je oberwać, czy poczekać aż same odpadną? I jeszcze jedno czy powodem żółknięcia może być zbyt częste podlewanie? Mam do pomocy przy podlewaniu-najczęściej, dwie małe "ogrodniczki" (czy wasze dzieci też tak lubią chlapać się w wodzie) i podejrzewam że przez moją nieuwagę mogły przelać sundaville
Pozdrawiam serdecznie
Pozdrawiam serdecznie
Ja mam pomocnice i pomocnika . Większy problem mam z ciągłym obmacywaniem kwiatków niż podlewaniem. Trzy listki to chyba nie jest dużo i wcale nie musi oznaczać, że coś jest nie tak. Z tego co zaobserwowałam, to sundaville nie lubi za dużo wody, już prędzej krótkotrwałe przesuszenie. Ja żółte listki odrywam, one i tak się bardzo słabo trzymają.