Hortensje - ogrodowa , bukietowa , drzewkowata cz.IV
- ada.kj
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 gru 2008, o 12:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Hortensje - ogrodowa , bukietowa , drzewkowata cz.IV
Na prośbę Comci wstawię zdjęcie swojej Magical Fire. Podobnie jak u Marioli rośnie bardziej wszerz niż wzwyż . Moja jest na bardzo słonecznym stanowisku i chyba za mało była podlewana w bieżącym roku, gdyż nie jestem zadowolona z jej wyglądu, tak jak i z innych bukietówek. Jest wciśnięta pomiędzy dwie inne hortensje bukietowe i liczyłam, że zacznie rosnąć w górę ale dalej jest niska.
Przy okazji moja Anabelka tak kwitła
a tak wygląda dzisiaj
i widoczek ogólny - z prawej strony Anabelka, z lewej Grandiflora arborescens
Przy okazji mam pytanie, może ktoś z fachowców z tego forum potrafi mi odpowiedzieć - kilka moich hortensji bukietowych, a to Renhy Wanillle Fraise, Pinky Winky nie wypuściły ani jednego kwiatostanu, Tardiva, Kyushu po jednym albo dwa. Rosną na słonecznym stanowisku. Ja sama podejrzewam, że przyczyną może być za mała ilość składników pokarmowych, gdyż tylko na początku sezonu były podlane dwa razy nawozem do hortensji i za mała ilość wody. Dotychczas, a mam ich większość już od trzech-czterech lat nie sprawiało żadnych problemów, natomiast ten rok jest inny. Kwiatostany są biedne, mizerne, liście pożółkłe. Podejrzewam, że w tym roku wiele się nie zrobi, ale chcę uniknąć popełnienia błędów w następnych latach. Jeżeli coś można w tym roku jeszcze zrobić to proszę o sugestie, ale chyba na nawożenie już jest za późno.
Przy okazji moja Anabelka tak kwitła
a tak wygląda dzisiaj
i widoczek ogólny - z prawej strony Anabelka, z lewej Grandiflora arborescens
Przy okazji mam pytanie, może ktoś z fachowców z tego forum potrafi mi odpowiedzieć - kilka moich hortensji bukietowych, a to Renhy Wanillle Fraise, Pinky Winky nie wypuściły ani jednego kwiatostanu, Tardiva, Kyushu po jednym albo dwa. Rosną na słonecznym stanowisku. Ja sama podejrzewam, że przyczyną może być za mała ilość składników pokarmowych, gdyż tylko na początku sezonu były podlane dwa razy nawozem do hortensji i za mała ilość wody. Dotychczas, a mam ich większość już od trzech-czterech lat nie sprawiało żadnych problemów, natomiast ten rok jest inny. Kwiatostany są biedne, mizerne, liście pożółkłe. Podejrzewam, że w tym roku wiele się nie zrobi, ale chcę uniknąć popełnienia błędów w następnych latach. Jeżeli coś można w tym roku jeszcze zrobić to proszę o sugestie, ale chyba na nawożenie już jest za późno.
Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
Może zbyt mocno i nisko je przycięłaś i miały 'dużo do odrobienia'.Ja wiosną obcinam tylko suche kwiatostany i kwitną jak szalone.
Ta na ostatnim zdjęciu biednie nie wygląda
Ta na ostatnim zdjęciu biednie nie wygląda
selli czy to możliwe że moja Grandiflora( bukietowa) dopiero teraz wypuszcza pączki ,bo była dość krótko przycięta?
Pozdrawiam. Ewa
- ONA-NINA
- 200p
- Od: 10 lip 2012, o 22:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Żadnej bukietowej hortensji nie można ciachnąć o tej porze? Moja ma dosłownie na ziemi swoje brązowe kwiatostany. Strasznie przez deszcze podkładała się, aż w końcu zaczęła smętnie wisieć. Widok okropny i marzę o ścięciu.
- edi13
- 1000p
- Od: 14 maja 2007, o 13:21
Ja ściełam bo wichura ją całą połamała i już odbija ponownie
- ONA-NINA
- 200p
Moje dwie małe hortensje po dzisiejszej całonocnej ulewie położyły się całkowicie na glebie.Musiałam je pozwiązywać,bo nawet stojące razem z nimi podpórki nie dały rady im pomóc.
Tak możliwe.Starszych krzewów nie powinno się już zbyt nisko ciąć.Hortensje bukietowe to krzewy wyrastające do ok. 2 m i nie da się ich trzymać przez długi czas na wysokość wyższej byliny.mewa pisze:selli czy to możliwe że moja Grandiflora( bukietowa) dopiero teraz wypuszcza pączki ,bo była dość krótko przycięta?
-- Pt 31 sie 2012 15:11 --
Możesz spokojnie obciąć same kwiatostany teraz, bez szkody dla krzewu.ONA-NINA pisze:żadnej bukietowej hortensji nie można ciachnąć o tej porze?moja ma dosłownie na ziemi swoje brązowe kwiatostany.Strasznie przez deszcze podkładała się,aż w końcu zaczęła smętnie wisieć.Widok okropny i marzę o ścięciu.
- ONA-NINA
- 200p
dzięki selli Jutro zrobię z nią porządek.
Moja Limelight dopiero teraz zawiązała pączki .
Pozdrawiam, Ania
/Mój ogródek/
/Mój ogródek/
Może młodziutka i dlatego?
- tralaluszy
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 sty 2010, o 18:46
Ja wczoraj stałam się posiadaczką paniculaty Wim's Red
Pozdrawiam - BabajAGA
Młodziutka. Posadziłam maleńką sadzonkę na jesieni zeszłego roku .
W tym roku właściwie podarowałam jej już brak kwiatków.
Teraz będzie mi szkoda tych pączków bo chyba nie zdążą zakwitnąć .
W tym roku właściwie podarowałam jej już brak kwiatków.
Teraz będzie mi szkoda tych pączków bo chyba nie zdążą zakwitnąć .
Pozdrawiam, Ania
/Mój ogródek/
/Mój ogródek/