słabe liście
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 21 cze 2012, o 22:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: słabe liście
Mam kolejny problem.
Storczykowi, którego przesadziłam bardzo szybko wysycha górna część podłoża. Właściwie to z pół doniczki. Po 2 dniach u góry jest całkiem sucho. Nie wiem czy to wina podłoża, czy tego że nieumiejętnie je umieściłam... W każdym razie teoretycznie mogłabym namaczać je częściej, ale z drugiej strony na samym dole gdzie jest mokro są inne korzenie - a nie chcę żeby zgniły. Czy ktoś ma pomysł co z tym zrobić?
Dodatkowo przez zaistniałą sytuację górne korzonki są prawie cały czas suche. W drugim storczyku nie przesychają aż tak. Czy mogę robić tym korzonkom (a przy okazji wierzchniej powierzchni podłoża) okłady z nasączonych wacików wodą? Oczywiście nie tak żeby kapała, lekko wilgotne. Jeżeli tak to jak często?
Storczykowi, którego przesadziłam bardzo szybko wysycha górna część podłoża. Właściwie to z pół doniczki. Po 2 dniach u góry jest całkiem sucho. Nie wiem czy to wina podłoża, czy tego że nieumiejętnie je umieściłam... W każdym razie teoretycznie mogłabym namaczać je częściej, ale z drugiej strony na samym dole gdzie jest mokro są inne korzenie - a nie chcę żeby zgniły. Czy ktoś ma pomysł co z tym zrobić?
Dodatkowo przez zaistniałą sytuację górne korzonki są prawie cały czas suche. W drugim storczyku nie przesychają aż tak. Czy mogę robić tym korzonkom (a przy okazji wierzchniej powierzchni podłoża) okłady z nasączonych wacików wodą? Oczywiście nie tak żeby kapała, lekko wilgotne. Jeżeli tak to jak często?
Witaj:)
Możesz korzonki spryskać wodą wtedy nie będą schły lub specjalną mgiełką do storczyków
Możesz korzonki spryskać wodą wtedy nie będą schły lub specjalną mgiełką do storczyków
Pozdrawiam Halina
Storczyki >zapraszam<
Storczyki >zapraszam<
- grazka2211
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 14 paź 2008, o 11:15
Najprościej spryskuj górę wodą .
doniczkowe , prace mojej córki ZAPRASZAM.
Przepraszam za błędy w tekstach .Winą jest sprzęt z którego korzystam .
Przepraszam za błędy w tekstach .Winą jest sprzęt z którego korzystam .
-
- 20p - Rozkręcam się...
Storczykowe ciocie znowu potrzebuję pomocy:)
zastanawiam się czy nie nadszedł już czas na powiększenie doniczki storczykowi nr 2 z trzema pędami. Mam go od czerwca w dalszym ciągu na kwiaty, ale nie wypuścił ani jednego pączka (a zalążki są). Wypuścił za to kilka liści. Korzeni jest tak dużo że u dołu zwijają się ciasno na sobie, dookoła doniczki. Zaczynają także wyglądać przez spodnie dziurki. Niektóre są jak wylinki pająków - wyglądają jakby ktoś je rozerwał i wyssał środek.
wygląda to tak:

i co sądzicie?
zastanawiam się czy nie nadszedł już czas na powiększenie doniczki storczykowi nr 2 z trzema pędami. Mam go od czerwca w dalszym ciągu na kwiaty, ale nie wypuścił ani jednego pączka (a zalążki są). Wypuścił za to kilka liści. Korzeni jest tak dużo że u dołu zwijają się ciasno na sobie, dookoła doniczki. Zaczynają także wyglądać przez spodnie dziurki. Niektóre są jak wylinki pająków - wyglądają jakby ktoś je rozerwał i wyssał środek.
wygląda to tak:

i co sądzicie?
Nie sądzę aby było dobre ...narażać siebie i storczyka na utratę kwitnienia.
One lubią ciasnotę .
W momencie juz przymusowym można przenieść całość do większej doniczki nie naruszając całej bryły i istniejącego.podłoża
Uzupełnić jedynie miejsce świeżym podłożem/ po bokach i na wierzchu/.
To jest sposób na zachowanie kwiatów.
Jakakolwiek ingerencja w korzenie może zniweczyć to założenie.
Piszesz:
w tej sztuce storczykowej trzeba wiedzieć :
1/ze wszystko co robią storczyki jest w określonej kolejności - przeważnie..wszystkiego naraz nie czynią.
Na pączki przyjdzie też czas. I będzie to przedłuzenie pędów.
2/nowe kwitnienie storczyka z nowymi pędami to kwestia ~roku.
3/a ..cierpliwość posiadacza zawsze jest na miarę złota
Pozdrawiam JOVANKA
One lubią ciasnotę .
W momencie juz przymusowym można przenieść całość do większej doniczki nie naruszając całej bryły i istniejącego.podłoża
Uzupełnić jedynie miejsce świeżym podłożem/ po bokach i na wierzchu/.
To jest sposób na zachowanie kwiatów.
Jakakolwiek ingerencja w korzenie może zniweczyć to założenie.
Piszesz:
aMam go od czerwca w dalszym ciągu na kwiaty, ale nie wypuścił ani jednego pączka (a zalążki są). Wypuścił za to kilka liści. Korzeni jest tak dużo że u dołu zwijają się ciasno na sobie, dookoła doniczki.

1/ze wszystko co robią storczyki jest w określonej kolejności - przeważnie..wszystkiego naraz nie czynią.
Na pączki przyjdzie też czas. I będzie to przedłuzenie pędów.
2/nowe kwitnienie storczyka z nowymi pędami to kwestia ~roku.
3/a ..cierpliwość posiadacza zawsze jest na miarę złota

Pozdrawiam JOVANKA
- kety
- 200p
- Od: 13 maja 2012, o 12:06
Witam,
Przeczytałam parę postów wstecz o potrzebie przygotowania storczyka do kwitnienia. Mój pewnie też powinien zakwitnąć bo kupiłam go końcem zeszłego roku kwitnącego. Jak mają wyglądać te przygotowania?
Przeczytałam parę postów wstecz o potrzebie przygotowania storczyka do kwitnienia. Mój pewnie też powinien zakwitnąć bo kupiłam go końcem zeszłego roku kwitnącego. Jak mają wyglądać te przygotowania?
Pozdrawiam.
Zuzanna, zakręcona na zielono !
-
- 20p - Rozkręcam się...
ja nie czyniłam żadnych przygotowań, dałam storczykowi żyć swoim życiem. W każdym razie dość długo był bez kwiatów. Najpierw zaczął wypuszczać nowe liście, potem korzenie (o czym pisałam) a parę tygodni temu wypuścił nowy pęd i jeszcze jeden z poprzedniej gałązki. W między czasie zostało mu wymienione podłoże.
Natomiast ten drugi, po nagłym opuszczeniu wszystkich kwiatów i pąków po tygodniu zaczął wypuszczać nowe ''odnogi'' od starych trzech pędów.
Korzenie pryskam mgiełką odżywczą do storczyków raz w tygodniu. W ogóle to jestem z nich taka dumna, że kwitną
Natomiast ten drugi, po nagłym opuszczeniu wszystkich kwiatów i pąków po tygodniu zaczął wypuszczać nowe ''odnogi'' od starych trzech pędów.
Korzenie pryskam mgiełką odżywczą do storczyków raz w tygodniu. W ogóle to jestem z nich taka dumna, że kwitną

To przygotowanie jest umownym określeniem.Na dobrą sprawę nic nie trzeba wyczyniać oprócz.
...prowadzenia prawidłowej pielęgnacji i uprawy zgodnie z wymaganiami konkretnej rośliny.
To ,ze w przerwie miedzy kwitnieniem rosną kolejno poszczególne"elementy"/korzenie,liście,pęd kwiatowy.../ to proces naturalny.
Równoczesność tez bywa, ale jest mniej naturalne... a, przyspieszone naszymi działaniami ;nie zawsze w zgodzie z rytmem życia rośliny i z korzyścią dla niej
.
Ta kolejność daje szansę na kwitnienie; jest to ostateczny etap okresu wegetacji w sezonie -równocześnie jest największym wysiłkiem energetycznym rośliny.
Storczyk musi mieć siłę
aby... ją skumulować na ten doniosły etap.
Gdy.. pominie się witalność rośliny...nie ma kwitnienia
albo jest słabe i osłabiające dodatkowo całą roślinę.
Kety,
niestety....nie piszesz co robiłaś przez rok ze storczykiem.
Faktycznie ....prawidłowo prowadzony powinien już zainicjować pęd kwiatowy.
Napisz więcej o....i będziemy radzić.
Pozdrawiam JOVANKA

To ,ze w przerwie miedzy kwitnieniem rosną kolejno poszczególne"elementy"/korzenie,liście,pęd kwiatowy.../ to proces naturalny.
Równoczesność tez bywa, ale jest mniej naturalne... a, przyspieszone naszymi działaniami ;nie zawsze w zgodzie z rytmem życia rośliny i z korzyścią dla niej

Ta kolejność daje szansę na kwitnienie; jest to ostateczny etap okresu wegetacji w sezonie -równocześnie jest największym wysiłkiem energetycznym rośliny.
Storczyk musi mieć siłę

Gdy.. pominie się witalność rośliny...nie ma kwitnienia

Kety,
niestety....nie piszesz co robiłaś przez rok ze storczykiem.
Faktycznie ....prawidłowo prowadzony powinien już zainicjować pęd kwiatowy.
Napisz więcej o....i będziemy radzić.
Pozdrawiam JOVANKA
To nie jest zapełniona doniczka korzeniamiSleepingSun pisze:Storczykowe ciocie znowu potrzebuję pomocy:)
zastanawiam się czy nie nadszedł już czas na powiększenie doniczki storczykowi nr 2 z trzema pędami. Mam go od czerwca w dalszym ciągu na kwiaty, ale nie wypuścił ani jednego pączka (a zalążki są). Wypuścił za to kilka liści. Korzeni jest tak dużo że u dołu zwijają się ciasno na sobie, dookoła doniczki.
wygląda to tak:
i co sądzicie?

- kety
- 200p
Witam serdecznie
Już zdam relację z rocznego życia mojego storczyka:
- w międzyczasie po przekwitnięciu został przesadzony,
- rośnie sobie pięknie tzn: nowe korzenie i te w doniczce i te powietrzne,
- wypuścił dwa piękne liście wielkości dużej ludzkiej dłoni tylko nieco dłuższe
- co jakiś czas (kiedy ma sucho) wstawiam go do większego naczynia i przelewam wodą destylowaną a co drugą kąpiel dostaje ociupinkę nawozu,
- ze dwa tygodnie temu wypatrzyłam za najstarszym liściem pędzik kwiatowy ma już ok 5 cm a na tych zeszłorocznych idą gałązki
czyli będzie kwitnienie
moja radość jest ogromna
Myślę więc, że na razie tylko się będę chwalić(wstawię zdjęcie tylko muszę zrobić a były prace w ogrodzie i brakło czasu na domowe roślinki)...oby, oby...jak będę potrzebować rad to nie omieszkam zwrócić się o pomoc.
Jovanko dziękuję za troskę, jesteś jak zwykle gotowa do pomocy

Już zdam relację z rocznego życia mojego storczyka:
- w międzyczasie po przekwitnięciu został przesadzony,
- rośnie sobie pięknie tzn: nowe korzenie i te w doniczce i te powietrzne,
- wypuścił dwa piękne liście wielkości dużej ludzkiej dłoni tylko nieco dłuższe

- co jakiś czas (kiedy ma sucho) wstawiam go do większego naczynia i przelewam wodą destylowaną a co drugą kąpiel dostaje ociupinkę nawozu,
- ze dwa tygodnie temu wypatrzyłam za najstarszym liściem pędzik kwiatowy ma już ok 5 cm a na tych zeszłorocznych idą gałązki

czyli będzie kwitnienie

Myślę więc, że na razie tylko się będę chwalić(wstawię zdjęcie tylko muszę zrobić a były prace w ogrodzie i brakło czasu na domowe roślinki)...oby, oby...jak będę potrzebować rad to nie omieszkam zwrócić się o pomoc.
Jovanko dziękuję za troskę, jesteś jak zwykle gotowa do pomocy

Pozdrawiam.
- kety
- 200p
Pozdrawiam.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Dufin
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 cze 2012, o 11:03
na moje oko, to on nie wymaga przesadzania. Storczyki lubią ciasnotę, jeśli przesadzić do większej doniczki, będzie większy stosunek podłoża do korzeni i będzie dłużej przesychać. Nie wiem czemu tak naciskasz na to przesadzanie
Mam dwa storczyki, które mają 3 razy więcej korzeni od Twojego i dobrze im tak jak jest.. Przesadzę je do większej doniczki dopiero gdy przyjdzie pora na zmianę podłoża, bo stare się rozłoży i wtedy pewnie ciężko będzie mi tyle korzeni upakować do takiej małej doniczki, ale póki sa to niech sobie rosną. Przesadź kiedy korzenie ewidentnie będą wychodzić z doniczki, chcąc ją rozerwać, lub w przypadku gdy zaobserwujesz cos niepokojącego, np. długo przesychające podłoże, zgniliznę itp. ale póki co niech sobie rośnie.. skoro kwitnie to znaczy, ze jest mu dobrze.

Storczyk nie wymaga przesadzania.
a, do odpowiedzi
...I w odpowiednim terminie przesadzamy
Zwyczajowo, wiosna jest tym okresem przesadzenia , natomiast okres jesienno-zimowy jest najgorszy z możliwych, z uwagi na spowolnioną wegetację.
pozdrawiam JOVANKA
a, do odpowiedzi
....dodam, najważniejszą rzecz o której zapominamy często:Dufin pisze:....Przesadź kiedy korzenie ewidentnie będą wychodzić z doniczki, chcąc ją rozerwać, lub w przypadku gdy zaobserwujesz coś niepokojącego, np. długo przesychające podłoże, zgniliznę itp. ale póki co niech sobie rośnie.. skoro kwitnie to znaczy, ze jest mu dobrze.
...I w odpowiednim terminie przesadzamy

Zwyczajowo, wiosna jest tym okresem przesadzenia , natomiast okres jesienno-zimowy jest najgorszy z możliwych, z uwagi na spowolnioną wegetację.
pozdrawiam JOVANKA
-
- 20p - Rozkręcam się...
bo moim subiektywnym zdaniem jest mu ciasno ;) ale przyznaję wam rację. ten storczyk kwitnie bez przerwy, więc chyba faktycznie jest tak jak być powinno.