Winorośl - choroby i szkodniki
-
- ---
- Od: 18 sty 2007, o 08:26
-
- 200p
- Od: 11 mar 2012, o 08:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Czy moja winorośl jest chora ?
Witam Forumowiczów
Proszę o radę bardziej doświadczonych działkowców, znawców winorośli. Moja winorośl nie rozwija liści ,. a ściśle mówiąc pąki słabo się rozwijają Mam jeszcze dwa krzewy i na nich są już listki.A poza tym pąki są jakby siwe .Obawiam się ,że może to jakaś choroba.
Pozdrawiam serdecznie.
Proszę o radę bardziej doświadczonych działkowców, znawców winorośli. Moja winorośl nie rozwija liści ,. a ściśle mówiąc pąki słabo się rozwijają Mam jeszcze dwa krzewy i na nich są już listki.A poza tym pąki są jakby siwe .Obawiam się ,że może to jakaś choroba.
Pozdrawiam serdecznie.
- dominikams
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 sty 2008, o 10:48
- judyta
- Od: 10 lut 2008, o 14:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Najważniejsze, ze rozwija pąki-znaczy, ze nie przemarzł.Niektóre odmiany zaczynają nieco później wegetację.Ważne jest również stanowisko-nasłonecznienie.Mam cztery krzewy winorośli -w tym dwa tej samy odmiany-ale każdy krzew ma inne warunki świetlne i każdy rozwija pąki w innym czasie.
serdecznie pozdrawiam, judyta.
U judyty na prowincji ; jud-linki
nadwyżki ogrodowe i parapetowe;
Czy moja winorośl jest chora ?
Dziękuję ,że uspokiliście mnie troszkę bo już zaczynałam się poważnie zastanawiać czy może to jakiś mączniak albo jakiś robak od środka wygryza pączki.Poczekam jeszcze z tydzień i zobaczę czy nastąpi poprawa.Te pączki to trochę przypominają zaatakowane przez mączniaka pąki jabłoni,ale nie wiem czy ta choroba występuje na wiosennej winorośli.Wczoraj przeczytałam chyba wszystkie posty na ten temat z ostatniego okresu ale odpowiedzi nie znalazłam.Pozdrawiam serdecznie.
-
- ---
- Od: 31 sty 2008, o 16:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Czy moja winorośl jest chora ?
irma510 pisze:Dziękuję ,że uspokiliście mnie troszkę bo już zaczynałam się poważnie zastanawiać czy może to jakiś mączniak albo jakiś robak od środka wygryza pączki.Poczekam jeszcze z tydzień i zobaczę czy nastąpi poprawa.Te pączki to trochę przypominają zaatakowane przez mączniaka pąki jabłoni,ale nie wiem czy ta choroba występuje na wiosennej winorośli.Wczoraj przeczytałam chyba wszystkie posty na ten temat z ostatniego okresu ale odpowiedzi nie znalazłam.Pozdrawiam serdecznie.
Przez następny tydzień będzie ochłodzenie tak, że niewiele się dowiesz, a być może i będą przymrozki - oby nie.
- judyta
- Od: 10 lut 2008, o 14:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Czy moja winorośl jest chora ?
Ja w ubiegłym roku po raz pierwszy w życiu widziałam u sąsiada / na szczęście dalekiego/ zaatakowany przez szarą pleśń krzak winorośli o białych owocach. Byłam zdumiona, bo nawet nie przypuszczałam, że zdarza się to winoroślom.Padał w oczach- liście , owoce-jeszcze nie dojrzałe. Ale odbija w tym roku - choć jakoś bardzo mizernie. U mnie to nigdy nie przytrafiło się winorośli, choć szara pleśń grasowała obok na dyniach i malinach. Trzeba być czujnym-choć na szarą pleśń jeszcze troszkę chyba za wcześnie.irma510 pisze:Dziękuję ,że uspokiliście mnie troszkę bo już zaczynałam się poważnie zastanawiać czy może to jakiś mączniak albo jakiś robak od środka wygryza pączki.Poczekam jeszcze z tydzień i zobaczę czy nastąpi poprawa.Te pączki to trochę przypominają zaatakowane przez mączniaka pąki jabłoni,ale nie wiem czy ta choroba występuje na wiosennej winorośli.Wczoraj przeczytałam chyba wszystkie posty na ten temat z ostatniego okresu ale odpowiedzi nie znalazłam.Pozdrawiam serdecznie.
serdecznie pozdrawiam, judyta.