Datura - pielęgnacja/porady praktyczne - 3cz.

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
andrzej1050
500p
500p
Od: 4 lip 2007, o 17:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Datura - pielęgnacja - 2cz.

Post »

Ewelina pisze:Andrzeju ...Sądzisz,że kwitnącym krzewom by nie zaszkodził ? Mam na myśli bzy, żeniszki,tamaryszki ,krzewuszki , itp.?
...Mam do Ciebie jeszcze taką prośbę , ad. DATURY. Wiem , że swoje przycinałeś dość drastycznie. W październiku 2010 wkleiłeś to:
Napisz, proszę , kiedy ciąłeś(jesienią czy wiosną) i jakie były rośliny w sezonie - tzn. jak się rozrosły, czy obficie kwitły i czy to mocne cięcie nie opóźniło kwitnienia? A może masz zdjęcie ?
A więc po kolei:
1. Blossom Buster faktycznie bardzo przyspiesza zawiązywanie pąków, chyba na wszystkim, no może z wyjątkiem róż (zresztą nie próbowałem - ale w tym roku spróbuję). Córka w ubiegłym roku z powodzeniem stosowała dolistnie na pelargoniach, fuksjach, krzewuszce i truskawkach. I kwiatów i owoców było zdecydowanie więcej.
2. Zdjęcia, które przypomniałaś to była moja wielka porażka :oops: - próba ukorzenienia zdrewniałych pędów - zupełnie nieskuteczna. Teraz ukorzeniam z silnych zielonych pędów, nie licżąc na kwiaty w pierwszym roku. I ukorzeniam tylko jak potrzebuję datury odmłodzić - zwykle co trzy, cztery lata (może co 2).
3. Moje datury zwykle staram się prowadzić jako drzewko na jednym zasadniczym pniu - bo tak mi sie po prostu podoba. Raz udaje mi sie na dłuższym, raz na krótszym pniu. Ucinanie jesienią, zachowujac wysoko Y, moim zdaniem nie wpływa na kwitnienie. Natomiast nawożenie jak najbardziej i może wczesne jeszcze wystawienie do światła. W tym roku jedną daturę wniosłem do światła dopiero wczoraj - znacznie później niz zazwyczaj.
A to ubiegłoroczna datura krótko po wystawieniu do ogródka w maju, i ta sama pod koniec sierpnia.
Obrazek Obrazek

Jak widać zostało zachowane jedynie pierwsze Y a roślina rozwinęła sie całkiem ładnie :).
Serdecznie pozdrawiam
Andrzej
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Dziękuję :) Wyczerpująco i "łopatologicznie". Co do Blossom Buster - słyszałam , że można go stosować zarówno dolistnie , jak i doglebowo ?
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
andrzej1050
500p
500p

Post »

Ewelina pisze:....Blossom Buster - słyszałam , że można go stosować zarówno dolistnie , jak i doglebowo ?
Faktycznie, jak radzi Adrianic w dniu, w którym np datury opryskuje się Blossom Busterem, równiez podlewa sie nim.
Powodzenia :)
Serdecznie pozdrawiam
Andrzej
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Kontakt:

Post »

W styczniu :
Ewelina pisze:Oto moja "przechowalnia" roślin tarasowych. Na stole widać posadzone dwa dni temu DATURY :) Sadzonki pobrane na jesieni miały już w wodzie masę splątanych korzeni, więc nie czekałam dłużej, bojąc się ,że zaczną gnić.

Obrazek
Dziś DATURY mają się dobrze. Ich wygląd poprawił się odkąd "wylądowały" na świeżym powietrzu i słoneczku ;:3
Zostały juz posadzone do większych donic w ziemię kompostową i... poszły !

Obrazek Obrazek

Zostawiłam 5 donic ( i tak będzie z nimi sporo podlewania), reszta powędrowała do nowych domów.

Nawiązując do poprzedniego postu - doglebowo i na liście stosuję nawóz , o którym rozmawialiśmy wyżej :)
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
katrin95
50p
50p
Od: 7 cze 2012, o 18:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

piękne datury :) przeglądam wątek mając nadzieję , że znajdę kogoś z podobnym problemem . Otóż na mojej daturze zobaczyłam coś takiego może powiecie mi co to jest i jak się tego pozbyć Obrazek
pozdrawiam kasia

http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 7#p3084877" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
andrzej1050
500p
500p

Post »

W tym roku spotkało mnie przykre zdarzenie spowodowane nieuwagą (gapiostwem :oops: ). Opryskując daturę Blossom Busterem niechcący pomyliłem dawkę zwiększając ją pięciokrotnie. Efekt - spalone liście. Teraz datura powoli dochodzi do siebie, ale już na pewno w tym roku piękna nie będzie. Chyba, że ma ktoś jakiś pomysł ratunkowy?
Serdecznie pozdrawiam
Andrzej
Awatar użytkownika
zjawka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 paź 2010, o 20:12

Post »

Datura dość szybko się regeneruje -wklej jej zdjęcie
Ja ostatnio przywlekłam daturkę która miała na sobie przędziorki , mączliki , mszyce braki azotu magnezu Bida z nędzą :roll: po 2 tygodniach od oprysków i nawożenia zaczyna żyć :heja - więc nie potrzeba aż tak dużo czasu by je odratować :D
Kasiu mnie to wygląda jak by coś kapnęło na nią / krople wody i przypaliło ale mogę się mylić .Sprawdź czy nie ma robaczków , pleśni
U mnie podobnie wyglądają liście na 2 variegatach ( po lekkim deszczyku przyszło palące słońce i nie zdążyły wyschnąć :( )
Awatar użytkownika
katrin95
50p
50p
Kontakt:

Post »

zjawka pisze:Datura dość szybko się regeneruje -wklej jej zdjęcie
Ja ostatnio przywlekłam daturkę która miała na sobie przędziorki , mączliki , mszyce braki azotu magnezu Bida z nędzą :roll: po 2 tygodniach od oprysków i nawożenia zaczyna żyć :heja - więc nie potrzeba aż tak dużo czasu by je odratować :D
Kasiu mnie to wygląda jak by coś kapnęło na nią / krople wody i przypaliło ale mogę się mylić .Sprawdź czy nie ma robaczków , pleśni
U mnie podobnie wyglądają liście na 2 variegatach ( po lekkim deszczyku przyszło palące słońce i nie zdążyły wyschnąć :( )

Dzięki Zjawka ..też myślę ,że o od deszczu . Trochę u mnie padało , a datura stoi blisko budynku . A do tego sąsiad ma źle założoną rynnę i jak mocno leje to ja mam potop na tarasie , ale sąsiad mi się nie udał nawet już z nim nie gadam bo nie warto .Pod liśćmi nie ma niczego niepokojącego .
pozdrawiam kasia

http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 7#p3084877" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
zjawka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 paź 2010, o 20:12

Post »

Kasiu daturka wyglada ładnie :) A pocieszyć Cię mogę że nie tylko Ty masz .......... sąsiadów :roll:
Awatar użytkownika
iwciach
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sty 2009, o 11:54
Kontakt:

Post »

A co tu taka cisza? Chwalcie się swoimi daturami ;:108 .
aniaw
50p
50p
Od: 11 maja 2011, o 00:13

Post »

Zastanawiam się czy wobec tego co piszecie tu o nawozie Peters Blossom Booster mogę dolistnie opryskiwać datury nawozem magiczna siła burza kwiatów? też skład 10-30-20 choć na opakowaniu nie ma nic o dolistnym zasilaniu. Miłam kupić taki o składzie 27-15-12 bo ten ma napisane o dolistnym zasilaniu.Ewentualnie jakie stężenie doradzacie? W tym roku coś strasznie długo czekam na pąki. Dopiero się pojawiły. Czy pąkom nie zaszkodzi dolistne zasilanie?
Awatar użytkownika
ElzbietaaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2008, o 14:57

Post »

U mnie kwitnie jak na razie żółta datura :D

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
katrin95
50p
50p
Kontakt:

Post »

a u mnie zakwitła taka

Obrazek

małe zdjęcie bo robiłam komórką
pozdrawiam kasia

Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”