Drzewa przebarwiające się jesienią

Drzewa ozdobne
Awatar użytkownika
DT
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 18 gru 2007, o 13:04

Post »

Miałam już prawie kupić klon czerwony, rzeczywiście piękny ale w ostatniej chwili ogrodnik przekonał mnie do jarząba (jarzębiny:). Jest w miarę wąska wysoka no i piękna jesienią.
Ale na tego klona to ja muszę znaleźć miejsce. Rzeczywiście cudny.
Bardzo dziękuję wam za rady i pozdrawiam,
DT
DT
Awatar użytkownika
leosta
500p
500p
Od: 29 sty 2008, o 08:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witam.
Ja poleciłbym krzewuszkę cudowną czyli wejgelę.

Pozdrawiam Leszek.
moje wątki

"Prawo jest jak płot: lwy przeskakują, płazy ślizgają się dołem, tylko bydło zostaje."
Awatar użytkownika
cattleya
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2007, o 13:19

Post »

Trzmielina oskrzydlona, jesienią ma płonace czerwienią liście a zimą ozdobą jest oskrzydlona kora.
I moje róże http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 74&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
I ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=21086" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
krzysiek86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2008, o 20:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

oj ta trzmielina oskrzydlona aż płonie jest naprawdę ładna. Ja polecam klona palmowego jesienią przebarwia się też na kolor czerwony i bardzo ładnie wygląda. A pięknotka Bodiniera rośnie niedaleko mnie też ciekawe ma te owoce trzymają się na krzewie prawie aż do wiosny.
x--A-4
Konto usunięte na prośbę.
Od: 27 mar 2008, o 19:00

Post »

U nas sumaki rosną przed domem od 15 lat i nadal są ozdobą.
Fakt, że ich odnóżki można spotkać kilkanaście metrów do drzewek, a gdyby ich nie przycinać to pod dorosłymi drzewami rósłby cały las.

Myślę, że sprawdzają się w miejscach, gdzie choć częściowo są ograniczane przez "naturalne przeszkody.

Inna sprawa to cięcie gałęzi, nasze są przycinane zimą i korona liści jest gęsta, pnie grube.
A pozostawione sobie wyrastają na kilkumetrowe, ale stosunkowo wiotkie drzewka.

Mimo wszystko polecam :wink:
Awatar użytkownika
iwonaxp
1000p
1000p
Od: 18 kwie 2008, o 10:30

Post »

dtlissa pisze:Hmm, ze pozwole sobie calkowicie na prywate -> sumak to chwast nad chwasty. Rozrasta się jak wariat a w szczegolnosci nie tam gdzie trzeba :twisted: :twisted: Polecam tylko wrogom !
Ja polecam klona czerwonego - acer rubrum "red sunset". Lubi sloneczne miejsca bo wtedy szczegolnie pieknie się wybarwia - genialna gra czerwieni! Gdy na jesien wszystko się zolci on az grzeje ta swoja czerwienia :-)

Uwielbiam go.
podtrzymuję przedmówcę odnośnie sumaka:)
Awatar użytkownika
iwonaxp
1000p
1000p
Od: 18 kwie 2008, o 10:30

Post »

ja również poleciłabym trzmielinę oskrzydloną można ją kupić w formie krzaka lub drzewka piennego - nad tym drugim się zastanawiam:) jest tyle pięknych roślin które chciałabym jeszcze mieć ale chyba mam za mały ogród:(
borysj5
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 30 lip 2007, o 11:22

Post »

A buk czerwony, extra drzewko o b.powolnym wzroście i cały sezon ma bardzo ciemne bordowe liście .
I śmiało można go formować po swojemu.
Zdjecia odmiany np. "Purpureo-Pendula" widziałem na Wikipedii
Awatar użytkownika
nocny_drwal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2009, o 09:56
Kontakt:

Re: Polećcie przebarwiające się jesienią drzewa

Post »

Odświeżę trochę temat, bo jesień za oknami :wink:

błotnia:
Obrazek

Czy ktoś ją ukorzeniał?
mój ogród
pozdrawiam, Jakub
Janusz 61
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 19:22

Post »

Ja osobiście lubię przebarwiajace się jesienią odmiany Acer rubrum jak np.October Glory, Red Sunset ,Scanlon(dodatkowo kolumnowy) itd. Bardzo ładne są też odmiany Parroti persica, ozdobne odmiany gruszek jak np;P.calleryana Chanticleer i Red spire, sumaki no i oczywiście dęby , szczególnie Quercus rubra i Q. coccinea . Piękny jest też Fraxinus angustifolia Raywood (latem zielony -jesienia piękna czerwień).
Pozdrawiam Janusz
Pozdrawiam Janusz
Awatar użytkownika
Bartosz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2008, o 12:16

Post »

Dla mnie najładniej przebarwiającą się rośliną w czasie jesieni jest parocja perska. Będąc w Angli widziałem te drzewka włąśnie w porze jesiennego przebarwienia. Niesamowita ilość różnych kolórów w różnych odcieniach. Jest na tym forum założony wątek o tym krzewie\drzewie.W Polsce nigdy nie widziałem parocji i nie jestem pewien czy dobrze znosi bardzo mroźne zimy.
Awatar użytkownika
nocny_drwal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2009, o 09:56
Kontakt:

Post »

Parocja o tak! tylko jak ją rozmnożyć? tyle ukorzeniałem i nic. Dodam, że blisko spokrewnionego oczara ukorzeniam. A jej nie mogę :| W tym roku będę ostatnio raz próbował, bo szkoda nerwów. A nasiona nie wzeszły, mimo półrocznej stratyfikacji...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kolejna do polecenia:
wiśnia wczesna 'kojo no mai' - najwcześniej kwitnąca wiśnia japońska, również przepięknie się przebarwia:

Obrazek

Obrazek
mój ogród
pozdrawiam, Jakub
Awatar użytkownika
Bartosz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2008, o 12:16

Post »

Mnie by się niechciało wychodowywać z nasion mając możliwość kupna sadzonki . Za 30zł mozna juz kupic duże kilkuletnie sadzonki parocji. Niestety ja nie mam już na to miejsca bo jeśli to w Polsce osiąga rozmiary zbliżone do tych jakie osiąga w Anglii to ok 6m na szerokość należy przeznaczyć.Ale jeśli ktoś ma na to miejsce to uważam ,że parocja jest rośliną wartą tego aby dać jej tyle miejsca.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”