Żywopłot z ligustru
-
- 200p
- Od: 11 mar 2012, o 08:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Żywopłot
Jeśji ma być cięty może być tylko z takich samych roślin, w przeciwnym wypadku wygląda źle. Tylko cięty osłania,oddziela,izoluje (sezonowo lub cały rok ) w zależności od potrzeb.Trudno w tym przypadku mówic o nudzie, wazna jest funkcja którą ma spełnić.Tworzy też lepsze waruki wewnątrz ogrodu i wtedy można się naprawdę rozwinąć.
Pozdrawiam ! Zyczę sukcesów ! Bolek
Pozdrawiam ! Zyczę sukcesów ! Bolek
Żywopłot
Dzień dobry.
Mam kilkuletni żywopłot z ligustru. Osiągnął już swoją wysokość, jednak w jednym narożniku już od 3 lat przestał normalnie rosnąć, a ostatnie 2 lata całkowicie nie rośnie, nawet liście nie chcą się normalnie rozwinąć, są jakieś karłowate, drobne, w tym roku pąki ledwo się rozwinęły i to dopiero w czerwcu, listki ma drobniutkie, a dwa ligustry w ogóle nie wypuściły liści. Z biegiem lat to zamieranie powiększa się i już jest naokoło półtora metra długości. I w tym miejscu jest dziura, bo wysokość tego kawałka chorego nie przekracza 90cm. Nie widać żadnych robaków i choroby. Nie wiem co to jest. Planuję to wykopać i posadzić nowe. Nie wiem tylko co, czy uzupełnić też to ligustrem? Czy może coś innego? Z góry dziękuję za poradę.
Mam kilkuletni żywopłot z ligustru. Osiągnął już swoją wysokość, jednak w jednym narożniku już od 3 lat przestał normalnie rosnąć, a ostatnie 2 lata całkowicie nie rośnie, nawet liście nie chcą się normalnie rozwinąć, są jakieś karłowate, drobne, w tym roku pąki ledwo się rozwinęły i to dopiero w czerwcu, listki ma drobniutkie, a dwa ligustry w ogóle nie wypuściły liści. Z biegiem lat to zamieranie powiększa się i już jest naokoło półtora metra długości. I w tym miejscu jest dziura, bo wysokość tego kawałka chorego nie przekracza 90cm. Nie widać żadnych robaków i choroby. Nie wiem co to jest. Planuję to wykopać i posadzić nowe. Nie wiem tylko co, czy uzupełnić też to ligustrem? Czy może coś innego? Z góry dziękuję za poradę.
Ry
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Kontakt:
Być może ligustrowi dokucza jakaś odkorzenna choroba grzybowa, która stopniowo przenosi się na korzenie sąsiadujących krzewów - trudno to jednoznacznie określić
Jeśli część tych krzewów zamarła wykop je i podłoże podlej środkiem grzybobójczym. Nowe nasadzenia zrób na wiosnę ( po wcześniejszym odkażeniu podłoża). Spróbuj raz jeszcze posadzić ligustr ( nie jest on taki drogi, więc chyba możesz zaryzykować).
Jeśli część tych krzewów zamarła wykop je i podłoże podlej środkiem grzybobójczym. Nowe nasadzenia zrób na wiosnę ( po wcześniejszym odkażeniu podłoża). Spróbuj raz jeszcze posadzić ligustr ( nie jest on taki drogi, więc chyba możesz zaryzykować).
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
A może akurat w tamtym kawałku ogrodu budowlańcy wylali resztkę betonu i zamiast ziemi roślina natrafiła na płytę czegoś, gruz, czy coś takiego? Sprawdź co tam jest pod korzeniami, a dopiero potem wykopuj, podlewaj czy nasadzaj
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
- aśka2006
- 500p
- Od: 18 gru 2007, o 13:23
Miałam identyczny problem - na końcu działki w rogu - wszystko co posadziłam rosło do czasu a potem marniało w oczach (nawet brzozy nie rosły).
Mąż wziął łopatę i okazało się, że pod ziemią jest "wysypisko wsiowych śmieci" włącznie z butelkami po preparatach z chemią!!!!
Oczywiście co można z wierzchu oczyściliśmy ale jest tam tego dobry kontener!!!
Ziemia musi być skażona bo pomimo wymiany wiezchniej warstwy nadal nic tam nie rośnie.
Mąż wziął łopatę i okazało się, że pod ziemią jest "wysypisko wsiowych śmieci" włącznie z butelkami po preparatach z chemią!!!!
Oczywiście co można z wierzchu oczyściliśmy ale jest tam tego dobry kontener!!!
Ziemia musi być skażona bo pomimo wymiany wiezchniej warstwy nadal nic tam nie rośnie.
Aśka
Żywopłot
Nie ma już problemu, wykopałem ten chory kawałek i nic nie znalazłem takiego co by mogło mieć wpływ na tę chorobę, być może to się zrobiło z powodu oprysku na głównej alei, gospodarz ogrodu robił opryski na zielsko, może wiatr nagle zarzucił, ale nie jestem pewien, to tylko takie rozważania. Posadziłem w tym miejscu nowy ligustr. Kończę temat i pozdrawiam.
Ry
Ligustr żywopłot
Witam wszystkich forumowiczów. Mam zamiar posadzić żywopłot z ligustru tylko nie wiem jak go odróżnić od innych żywopłotów.
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
Nie rozumiem pytania.
Nie rozróżniasz sadzonek roślin? Może zapytaj o to w jakiejś szkółce, pokażą ci jak wygląda taki krzew.
A może nie wiesz, czym się rożni ligustr od innych krzewów? To napisz od jakich
Wyjaśnij proszę, o co konkretnie pytasz.
Nie rozróżniasz sadzonek roślin? Może zapytaj o to w jakiejś szkółce, pokażą ci jak wygląda taki krzew.
A może nie wiesz, czym się rożni ligustr od innych krzewów? To napisz od jakich
Wyjaśnij proszę, o co konkretnie pytasz.
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
Jak to? to 480 sztuk wywędrowało gdzieś na własnych albo cudzych nóżkach?mirro13 pisze: posadziłem około 500 szt a jest może 20.