Borówka amerykańska - 2cz
-
- 50p
- Od: 17 lip 2012, o 09:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Borówka amerykańska - 2cz
Dzięki wielkie treborx za informacje. Już myślałem że na wiosne będe musiał sobie kupić nowe krzaczki:/
obłoże je słomą bo mam akurat jeden worek to może w ogóle nie przemarzną.
A czy w przyszłym roku mogę liczyć na jakieś owoce?
Kiedy tobie zaczeły owocowac?
Ile lat już je masz? Jaka maja wysokosc?
obłoże je słomą bo mam akurat jeden worek to może w ogóle nie przemarzną.
A czy w przyszłym roku mogę liczyć na jakieś owoce?
Kiedy tobie zaczeły owocowac?
Ile lat już je masz? Jaka maja wysokosc?
Przecież pisałem, że posadziłem zeszłej jesieni
Nie, nie owocowały jeszcze.
Wysokość.... kurcze, nie mierzyłem Wizualnie conajmniej dwa razy większe niż gdy sadziłem. Ponadto każdy krzak ma po jednym badylu, któr znacznie wybił się w górę od pozostałych.
Nie, nie owocowały jeszcze.
Wysokość.... kurcze, nie mierzyłem Wizualnie conajmniej dwa razy większe niż gdy sadziłem. Ponadto każdy krzak ma po jednym badylu, któr znacznie wybił się w górę od pozostałych.
- EllaChica
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 10 mar 2012, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wybaczcie, że się wtrącę ale piszecie o ziemi pod borówki. Powiedział mi jeden ogrodnik, że kwaśną ziemię najlepiej wymieszać z gliną bo lubi ona wilgotną glebę. W torfie zbyt szybko wysycha i później się dziwić, że borówka nie przetrwała.
Moja borówka po zimie też nie przetrwała - myślałam, że zmarzła a okazało się, że miała za sucho w okresie jesienno-zimowym
Pozdrawiam,
Karolina
Karolina
Ja wyściółkowałem otoczenie borówek korą i ani razu nie zaobserwowałem, by torf pod korą się wysuszył.
Tego lata borówki podlewałem max 3 lub 4 razy (gdy jakimś cudem przez tydzień nie padało ;) ). Również po zimie nie miały sucho.
ps: swoją drogą na niedobór wody ja na działce nie narzekam. Musiałem robić drenaż, bo miałem jej aż nad to ;)
ps2: z racji, że mam zasadową ziemię, to dół borówek wyśiełałęm folią by ziemia nie mieszała mi się z kwaśnym torfem (torf przemieszałem też korą). Na spodzie folii zrobiłem dziury, by ewentualny nadmiar wody schodził w ziemię.
Tego lata borówki podlewałem max 3 lub 4 razy (gdy jakimś cudem przez tydzień nie padało ;) ). Również po zimie nie miały sucho.
ps: swoją drogą na niedobór wody ja na działce nie narzekam. Musiałem robić drenaż, bo miałem jej aż nad to ;)
ps2: z racji, że mam zasadową ziemię, to dół borówek wyśiełałęm folią by ziemia nie mieszała mi się z kwaśnym torfem (torf przemieszałem też korą). Na spodzie folii zrobiłem dziury, by ewentualny nadmiar wody schodził w ziemię.
- EllaChica
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 10 mar 2012, o 20:04
No tak, jak ktoś dobrze wyściółkuje to ziemia nie będzie tak wysychać, a gdy jeszcze dodać do tego aż nadto wilgotną ziemię to hoho
Jednak gdy ktoś, tak jak ja ma raczej piasek na działce to myślę, że pomysł pomieszania gliny z torfem jest dobry.
Podoba mi się też pomysł z tą folią ;) Tylko trzeba uważać żeby nie przelać :P
Jednak gdy ktoś, tak jak ja ma raczej piasek na działce to myślę, że pomysł pomieszania gliny z torfem jest dobry.
Podoba mi się też pomysł z tą folią ;) Tylko trzeba uważać żeby nie przelać :P
Pozdrawiam,
Karolina
Karolina
-
- 100p
- Od: 22 lip 2012, o 09:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jedna z moich też zwariowała. Zaczęła teraz wypuszczać 3 nowe pędy. Dostała już siarczan potasu. Zobaczymy co to będzie, czy zmarznie czy nie...
"Tylko trzeba uważać żeby nie przelać :P"
Dlatego napisałem, że zrobiłem dziury w dnie folii by nadmiar wody miał gdzie wsiąknąć
Dlatego napisałem, że zrobiłem dziury w dnie folii by nadmiar wody miał gdzie wsiąknąć
-
- 50p
ja jak sadziłem nie dałem foli tylko wykopałem dół i pod osiem krzeków dałem worek torfu i worek ziemi ogrodowej.
U mnie gleba jest taka że nawet trawa nie chce rosnąc jest piach sam i wokoło rosnie dużo drzew. Czy taka gleba będzie miła pH odpowiednie dla borówki?
Nie zaszkodziłem borówce jak dałem przy sadzeniu nawóz dla borówek FLOROVIT? Borówka zaczeła puszczać nowe lstki:/
U mnie gleba jest taka że nawet trawa nie chce rosnąc jest piach sam i wokoło rosnie dużo drzew. Czy taka gleba będzie miła pH odpowiednie dla borówki?
Nie zaszkodziłem borówce jak dałem przy sadzeniu nawóz dla borówek FLOROVIT? Borówka zaczeła puszczać nowe lstki:/
- bioy
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
hunters92 pisze:Bioy to teraz nie jestem już sam z tym problemem:D
Może wspólnie uda nam sie rozwiązać ten problem.
a Czy dawałeś nawóz jak sadziłem borówki?
Moje wczoraj zaczeły wypuszczać nowe listki. Czy to dobrze?
Niektóre listki zaczeły robić się czerwone. Czy to przez zmiane temperatury w nocy?
Czy borówka może zamarznąć w zime jak ja niezabezpiecze? Pędy wszystkie ma zielone i nie sa w ogóle zdrewniałe:/
a jak wyglądają u Ciebie Bioy sadzonki? Może wrzucisz jakieś fotki:D
Borówki posadziłem 3 dni temu i jeszcze nie nawoziłem siarczanem potasu, ale mam zamiar dziś to zrobić.
Zakupiłem je około 3 tygodnie temu i od tej pory stojąc w doniczkach trochę podrosły ( widać młode, zielone listki na szczytach pędów).
Nie wiem czy to dobrze, czy źle ale się nie martwię tym, bo i tak nic na to nie poradzę ;)
Mi również na dwóch roślinkach zaczęły czerwienieć niektóre listki i myślę, że proces ten będzie postępował. Jakiś miesiąc temu posadziłem dwa krzaczki Bluecropa i na chwile obecną są purpurowe w całości.
Pytałem o powód takiego stanu rzeczy i zasugerowano mi że może to być wina niedoboru azotu, bądź zbyt wysokiego pH gleby. Myślę, że niska temperatura w nocy nie ma z tym nic wspólnego.
Moje sadzonki są podobnie jak Twoje zielone, nie zdrewniałe wysokości od 40 do 50 cm. Zdjęć chwilowo nie mogę zrobić, ale jak zrobię to wrzucę
-- 6 wrz 2012, o 17:08 --
Florovit zawiera dużo azotu, co może być powodem wypuszczania świeżej "zieleninki". O tej porze roku nie powinno się dostarczać borówkom azotu, obawiam się, że nie był to dobry pomysł. :/hunters92 pisze: Nie zaszkodziłem borówce jak dałem przy sadzeniu nawóz dla borówek FLOROVIT? Borówka zaczeła puszczać nowe lstki:/
Pozdrawiam, Jacek
-
- 50p
u mnie nie wiem czemu listki robia sie czerwone nie sadze ze zbyt wysokie pH gleby ponieważ pare dni temu ja posadziłem i dałem torf pod borówki i nie sadze żeby zdażyła już sie glęboko ukorzenić:/
na niedobór azotu tez bym nie stawiał bo dałem nawóz. Prędzej bym stawiał na przenawożenie ponieważ dałem po 2 łyżki mieszane z ziemia i jeszcze z góry też dałem nawóz:/
Ale nie wiem nic na pewno dlatego będe czakać na odpowiedz kogoś kto sie na tym zna:)
-- 6 wrz 2012, o 17:11 --
Jacek a ile masz borówek i jakie masz odmiany?
Gdzie je kupiłeś?
na niedobór azotu tez bym nie stawiał bo dałem nawóz. Prędzej bym stawiał na przenawożenie ponieważ dałem po 2 łyżki mieszane z ziemia i jeszcze z góry też dałem nawóz:/
Ale nie wiem nic na pewno dlatego będe czakać na odpowiedz kogoś kto sie na tym zna:)
-- 6 wrz 2012, o 17:11 --
Jacek a ile masz borówek i jakie masz odmiany?
Gdzie je kupiłeś?
-
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
"Florovit nawóz do borówek
Wieloskładnikowy, mineralny nawóz doglebowy, przeznaczony do pogłównego dokarmiania borówek w pierwszym roku po posadzeniu i w dalszych latach uprawy....
Sposób stosowania:
Borówki. Dokarmianie pogłówne rozpoczyna się wiosną na początku wzrostu roślin, czyli zwykle w połowie kwietnia. Drugie i trzecie nawożenie należy przeprowadzić każdorazowo po upływie kolejnych czterech tygodni. Zasilanie roślin zaleca się zakończyć do 15 czerwca...."
Wieloskładnikowy, mineralny nawóz doglebowy, przeznaczony do pogłównego dokarmiania borówek w pierwszym roku po posadzeniu i w dalszych latach uprawy....
Sposób stosowania:
Borówki. Dokarmianie pogłówne rozpoczyna się wiosną na początku wzrostu roślin, czyli zwykle w połowie kwietnia. Drugie i trzecie nawożenie należy przeprowadzić każdorazowo po upływie kolejnych czterech tygodni. Zasilanie roślin zaleca się zakończyć do 15 czerwca...."
Moje nowe imię Szansa
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
-
- 50p
Teraz to już będe wiedział na przyszłość. Madry Polak po szkodzie:/
A czy mogą być jakieś konsekwencje tego że dałem nawóz?
A czy mogą być jakieś konsekwencje tego że dałem nawóz?
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Tak, azot powoduje rozrost części zielonych i na pewno nie sprzyja lepszemu zimowaniu.
Natomiast co do czerwienienia liści to normalny objaw u niektórych odmian, więc nie ma powodu do niepokoju.
Natomiast co do czerwienienia liści to normalny objaw u niektórych odmian, więc nie ma powodu do niepokoju.