Zraszanie storczyków

Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2012, o 11:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Spryskiwać czy nie?

Post »

Tak, nie powinnaś go podlewać przez tydzień lub nawet dwa, aby rany się zagoiły :) Powinnaś mu natomiast w tym okresie zapewnić większa wilgotność powietrza np. tacki z keramzytem lub co jakiś czas przecierać liście namoczonymi wacikami, do czasu kiedy będziesz go mogła normalnie podlać :)
Moje storczyki: cz.I, cz.II, cz.III

Pozdrawiam Ania!
FUSIACOLA
---
Od: 21 lip 2012, o 21:35
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

ja codziennie pryskam storczyki specjalnym sprejem do nich, do kupienia w dobrych centrach ogrodnicznych (nie wiem czy mogę podać jego nazwe), roślinom nic się nie dzieje a pryskam po całości, sporo
Marzena
100p
100p
Od: 4 lut 2012, o 20:50

Post »

Tak jak Jovanka napisała, w sumie wszystko zależy od warunków. Ja kiedyś zamgławiałam delikatnie swoje ćmówki, ale raz poważnie poparzyłam liścia ( woda skupiła światło i zadziałała jak soczewka) a innym razem złapały chorobę grzybową i musiałam je leczyć od Celcospory. Od tej pory liście zamgławiam 1 czy 2 razy na miesiąc przy ogromnych opałach i opuszczonej rolecie, jesienią i zimą wcale i nie zauważyłam, żeby cierpiały z tego względu. Jedyne co robię to spryskuję wystające z doniczki korzenie, a liście czyszczę miksem przegotowanej wody, płynu do naczyń i alkoholu co ok. 2 tygodnie i w przypadku mojej kolekcji jest to najlepsze rozwiązanie.
Awatar użytkownika
monika2027
100p
100p
Od: 13 cze 2012, o 17:17
Kontakt:

Post »

Witam a może zamiast zamgławiania storczyków dobry był by nawilżacz powietrza ja sama widziałam takie bardzo dekoracyjne, wlewa się wodę i robi się taka jakby para , przy okazji kolory się zmieniają więc można dopasować do każdego wnętrza a co najważniejsze koszt jest nieduży i sprzyja to nie tylko roślinom ale i nam ludziom bo para ta wytwarza jony ujemne sprzyjające naszemu samopoczuciu
kwiat153
50p
50p
Od: 6 maja 2012, o 22:44

Post »

Witam:)
Ettariel ja liście storczyków przemywam zwilżoną szmatką a pryskam tylko korzenie wystające z doniczki.

Pozdrawiam Halina
Pozdrawiam Halina
Storczyki >zapraszam<
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moniko

czy możesz podesłać zdjęcie takiego nawilżacza? Jestem bardzo ciekawa jak to wygląda i ile kosztuje, nie spotkałam się chyba z takim dekoracyjnym, a chętnie bym go nabyła :) Nie wiem czy regulamin nie zabrania czasem wklejania takich zdjęć, które nie zostały wykonane przez nas, więc jeśli znajdziesz takowe na necie, mogłabyś je podesłac na priv do mnie? :)

Z góry dziękuję :)

Pozdrawiam Ania!
SleepingSun
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 21 cze 2012, o 22:44

Post »

Są w tych większych sklepach dekoracyjno-budowlanych typu OBI, Castorama. Najwięcej widziałam w LM w krakowskiej bonarce. Nawet nie kosztują tak dużo, a na zimę są jak znalazł, jeśli kogoś drażni suche od kaloryferów powietrze.
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję, jak będę miała możliwość to rozejrzę się :)

Pozdrawiam Ania!
Kuriczka
200p
200p
Od: 3 paź 2012, o 16:26

Re: Ogólna Opinia

Post »

Co myślicie o sprayach do storczyków z taką maltuką mgła ?
,,Wiem, że nic nie wiem"
Radosław
Callanthe
1000p
1000p
Od: 19 mar 2013, o 17:07

Post »

Myślę, że taką mgiełkę można sobie zrobić samemu w domu mieszając wodę destylowaną z nawozem.
Pozdrawiam, Pati :wit
Moje storczyki: cz. I II
sprzedam
Kasia73
100p
100p
Od: 8 cze 2013, o 22:15

Post »

Callanthe ma rację. Chociaż tak naprawdę nie wiem czy storczyki lubią zraszanie. Jedni twierdzą, że po nim świetnie rosną nowe korzenie powietrzne, inni natomiast, że storczyki często dopadają choroby grzybowe i zraszanie podnosi wilgotność tylko na chwilę. Ja nie stosuję zraszania, nie trzymam ich na wigotnym keramzycie i radzą sobie całkiem nieźle. Phalaenopsisy kwiaciarniane dopasowują się do panujących w domu warunków. Może również na ten temat wypowiedzą się inni forumowicze. Z wielką chęcią poczytam opinie innych na ten temat.
Callanthe
1000p
1000p

Post »

Ja zraszam tylko czasem jak jest bardzo gorąco i prawie codziennie reanimowanego storczyka w keramzycie.
sprzedam
Kuriczka
200p
200p
Od: 3 paź 2012, o 16:26

Post »

Witam. :wit Dziękuje za opinie innych.
Byłem dziś w kwiaciarni i miałem zamiar kupić nawóz do storczyków, lecz nie było więc kupiłem
http://imageshack.us/photo/my-images/9/j1gk.jpg/ Nie było nawozów dosłownie dla storczyków tylko dla roślin kwitnących, dlatego też postanowiłem, iż jutro kupie gdzie indziej. Pisze na etykiecie mgiełki, gdyż trzeba spryskiwać 1 dziennie tylko korzenie powietrze. Mam się do tego stosować? Czy może też kwiaty zraszać ? :tan Mam zamiar w najbliższym czasie kupić storczyki miniaturowe bo duże nie przypadły mi do gustu. Oczywiście was poinformuje ;:136 YEEEA YEEEA ;:oj ;:138 To super, że to nowy pęd ! ;:167 Prawie mój ,,bejbe" przekwitnie i będą nowe ;:215 ;:215 ;:215
,,Wiem, że nic nie wiem"
Radosław
Callanthe
1000p
1000p

Post »

Skoro piszą na etykiecie, że spryskiwać raz dziennie korzenie powietrzne, to producent wie co mówi. Więc odpowiedź brzmi tak - masz się do tego stosować.
sprzedam
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ja spryskuję jak mi się przypomni. Nie zawsze raz dziennie :) To zależy też jak się pryska, bo jeśli faktycznie delikatną mgiełką to raz dziennie - ok. Ale jeśli ktoś nakropi to taki storczyk nigdy nie przeschnie.. Trzeba zraszać umiejętnie :) A tak ogólnie te mgiełki to pica na wodę.. Woda destylowana plus nawóz lub odrobina ekstraktu z grejphruta. Jedyne co w nich fajnego to to, że drobno rozpylają wodę, więc warto je kupić tylko dla samej buteleczki a później uzupełniać woda destylowaną.

Pozdrawiam Ania!
ODPOWIEDZ

Wróć do „ORCHIDARIUM. Storczyki”