Cytryna z pestki

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
benzulli
200p
200p
Od: 30 kwie 2011, o 20:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: cytryna w domu

Post »

Raczej jest nie możliwe, żeby cytryna w tym wieku i to z nasiona kwitła, może wypuszcza nowe gałązki bądź liście albo domniemane kolce. Jeżeli chodzi o owady mogą to być przędziorki ale musisz dać zdjęcie albo szczegółowy opis - kolor, ilość itp.
Zdrowy styl życia, zdrowe odżywianie, jak długo żyć, domowe pieczywo - bezchemii.info
emx97
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 8 kwie 2012, o 21:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Teraz tylko się upewniłem, że są to kwiaty. Mogę przesłać zdjęcia ale jutro bo jestem poza domem dziś. Cytryna naprawdę jest z pestki i ma pół roku. W sprawie owadów już je zlikwidowałem środkiem na owady, ale były białe i wymiary mniej więcej 0,7 mm długości i 0,2 mm szerokości. Tak więc jutro będą zdjęcia ;).
~emx97~
benzulli
200p
200p
Od: 30 kwie 2011, o 20:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ja posiadam 6 wielozarodkowych cytryn w tym jedna dwuletnia, ani jedna nie zakwitła. Podam przykład - z jednego nasiona wyrosły dwie, jedna ma 20cm, druga ma 40cm i wiele gałęzi (a ziemia i warunki są takie same). Wychodzi na to, że ta co wolniej rośnie to ta wielozarodkowa.
Zdrowy styl życia, zdrowe odżywianie, jak długo żyć, domowe pieczywo - bezchemii.info
eleanor
200p
200p
Od: 30 cze 2011, o 14:14

Post »

Benzuli one obie są z wielozarodkowego nasiona ale ta mniejsza teoretycznie jest tą która odziedziczyła dokładnie te same cechy matki.
adam1008
100p
100p
Od: 13 cze 2012, o 21:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

benzulli pisze:Ja posiadam 6 wielozarodkowych cytryn w tym jedna dwuletnia, ani jedna nie zakwitła. Podam przykład - z jednego nasiona wyrosły dwie, jedna ma 20cm, druga ma 40cm i wiele gałęzi (a ziemia i warunki są takie same). Wychodzi na to, że ta co wolniej rośnie to ta wielozarodkowa.
no to też po 2 latach CI w naszym nie zakwitnie, wielozarodkowa bodajże po 7-8(z pewnego doświadczenia pewnego usera z innego forum) cierpliwość ponad wszystko ;:oj
rose who grew from concrete
kamika
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 9 wrz 2012, o 18:33

Post »

Ja mam skierniewicką od 4 lat i w ty roku pierwszy raz zawiązała owoce. :D
Gopher77
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 31 paź 2012, o 15:39

Re: Cytryna wyrośnięta z pestki.

Post »

Witam wszystkich na forum :). Mam do Was pytanie. Wykiełkowały mi cytryny z pestki, ale dwie co widać na fotce są białe. Czy mieliście taki przypadek i jaka jest przyczyna "albinizmu" cytryny.
Obrazek
arkandor
500p
500p
Od: 17 lip 2008, o 10:04

Re: Cytryna wyrośnięta z pestki.

Post »

Defekt genetyczny - roślina nie produkuje chlorofilu, co oznacza, że po zużyciu substancji pokarmowych zgromadzonych w pestce padnie. Nie miałem takich przypadków z cytryną ale z dębem i owszem.

Pozdrawiam
"Większą mądrość znajduje się w przyrodzie aniżeli w książkach"
Awatar użytkownika
cattreen_w
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 5 lis 2012, o 17:43

Re: Cytrusy - uprawa i rozmnażanie

Post »

karolinaczy pisze:Dzięki za odpowiedź :)

Listków aktualnie jest pięć na półmetrowej roślince...
Czyli tak: absolutnie nie ruszać, zdecydowanie mniej podlewać - a co z nawozem? Zastosować jakiś (do tej pory nie zasilałam).
Jak tam Twój kumkwat ? :) Wiesz z cytrusami chyba już tak jest :) Ja gdy kupiłam kalamondynę też byłam w dużym stresie na początku :) gubiła liście na potęgę... aż pewnego dnia nie zobaczyłam żadnego na ziemi a po jakimś czasie masę nowych pędów, radość moja była nie do opisania hehe :) teraz idzie kolejna zima... no i pewnie znowu będziemy się stresować :)

A to zdjęcie robione chyba w sierpniu..

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/258 ... 0a5b3.html
karolinaczy
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 20 cze 2012, o 20:19

Post »

Kumkwat słabiutko, gałązki mu czerniały i musiałam go ogolić prawie do głównego pnia ;:145
Nie tracę nadziei i czekam - byle do wiosny!
mkwawa
50p
50p
Od: 20 cze 2012, o 09:52

Post »

Trzeba pamiętać że cytrusy zimą potrzebują chłodu, inaczej gubią liście. Trzeba je ustawić w miejscu z dużą ilością światła i około 5-15 stopni i podlewać mało . Absolutnie odpada parapet nad gorącym kaloryferem.
Pozdrawiam Małgorzata
dangar1
500p
500p
Od: 10 kwie 2011, o 20:42

Post »

Pilnie potrzebuję pomocy!!!!

Mam od 2 lat calamondynę. Pięknie mi kwitła i owocowała do wiosny. Cos złego zaczęło się z nią dziać. Przestała kwitnąć, wcale nie miała owoców, a liscie zaczęły żółknąć. Dodoałam kwasniej ziemi i chyba złych rad suchałam. Teraz liście spadaja, mimo chłodu i boję się, że mi uschnie.

Czy moge teraz wypłukac roslinę z ewentualnego zasolenia i wsadzić do nowej ziemi?
Awatar użytkownika
cattreen_w
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 5 lis 2012, o 17:43

Post »

Wrzuć może jakieś zdjęcie swojej kalamondyny, pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”