Imbir - uprawa w doniczce
- alicka
- 10p - Początkujący
- Od: 11 gru 2007, o 13:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
tych guzków dobrze jak imbir ma kilka,ja wsadziłam takie 5-6cm kawałki ale nie takie super grube ale nie cienkie,najpierw trzymałam na spodeczku z wodą na parapecie okiennym (była zima i dobrze grzał kaloryfer) jak zobaczyłam ,że z "guzkami" coś się dzieje (rosną i są zielonkawe) to dopiero wsadziłam do ziemi. Mój jeden kawałek miał 3 zielone oczka jak go wsadzałam do ziemi i wszystkie 3 wypuściły zielone pędy, nie z każdego oczka wypuszcza pęd- od czego to zależy nie wiem
Ja jakiś miesiąc temu, będąc w sklepie, zauważyłem sporych rozmiarów i świeże kłącze imbiru. Kupiłem z zamiarem zasadzenia w doniczce. Okazało się, że już w sklepie wypuścił zielone "oczka". Niestety, po zasadzeniu cebulek frezji, nie mam już miejsca, żeby imbir posadzić, tym bardziej że może osiągnąć on spore rozmiary. Tak więc już przez miesiąc imbir leży sobie w kuchni i "oczka" zamieniły się w małe bulwki, z których chyba wyrosną liście. Po jakimś czasie kłącze podzieliłem na 5 kawałków, żeby rozwijały się wszystkie oczka. Najładniejszy kawałek położyłem na parapet, na słońce i ten rozwija się najszybciej. Inny postanowiłem dziś posadzić w ogródku i tak też zrobiłem. Wiem, że pewnie jeszcze za wcześnie i na 99% nie urośnie, ale zawsze pozostaje ten 1% Reszta leży sobie nadal w kuchni, mam nadzieję, że wytrzymają do wiosny - jeśli tak, to zasadzę w ogródku pozostałe części kłącza
Oto jak wygląda teraz najładniejszy kawałek:
Oto jak wygląda teraz najładniejszy kawałek:
Pozdrawiam, Marcin ;)
-
- 500p
- Od: 8 lut 2008, o 14:15
Witam, mój imbir rośnie powolutku ale rośnie . Hm wygrzebałam jedno kłącze ale ze zdziwieniem zareagowałam gdy okazało sie, że nie ma tam żadnych korzonków? Dziwne myślałam, że do tej pory powinny się już jakieś wykształcić tym bardziej, że wypustki z liśćmi powiększają się?. Moje pytanie czy imbir ma korzenie? Czy tylko ma same kłącza? Sądząc po wyglądzie kłącza to nie ma korzeni ale gdyby ktoś chciał odpisać jak to jest byłabym wdzięczna.
Załączam zdjęcia imbiru (mam dwa malutkie kłącza w jednej doniczce)
Pozdrawiam
Załączam zdjęcia imbiru (mam dwa malutkie kłącza w jednej doniczce)
Pozdrawiam
-
- 500p
-
- 500p
-
- 500p
Wiesz, ja zawsze muszę pogrzebać w tych biednych roślinkach aby przekonać sie czy coś sie dzieje jeśli zbyt długo niw wschodzą np. mango już raz przeżyło moje wścibskie ręce a ja uspokoiłam sie po "przeglądzie" bo korzonek taki spory już wyrasta. Powodzenia z Twoim imbirem
Chyba powinnam zmienić zawód na bardziej ogrodniczy
POZDRAWIAM
Chyba powinnam zmienić zawód na bardziej ogrodniczy
POZDRAWIAM
-
- 500p
Mój imbir postanowił jak już wczesniej pisałem, wypuścić dwa pąki nowe. Odwróciłem go do góry nogami, tak, że stary był w ziemii. Nowe chyba odetne i komuś sprezentuje, bo ten jeden stary został i wypuścił korzenie, w w dodatkuzaczyna puszczać łodyżkę.
Korzenie 5 cm, 4-5 sztuk
Łodyżka jedna sztuka 2 cm.
8)
Korzenie 5 cm, 4-5 sztuk
Łodyżka jedna sztuka 2 cm.
8)