Maliny - cięcie
- wisienka82
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 5 kwie 2011, o 12:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: maliny ciecie
Ja też nie mam reki do malin, widocznie to są bardziej wymagające krzaczki, niż nam się wydaje ;/
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Maliny rosną jak chwasty - nie można nie mieć do nich ręki, może ziemia nie sprzyja? Jeśli utrzymuje się na tym terenie woda to wygniją korzenie - maliny są wrażliwe na zbyt wysoki poziom wód gruntowych. Mi wygniły w 2010 r - ziemia już nie przepuszczała wody, maliny były posadzone w lekkim obniżeniu terenu,woda była w korzeniach i zwiędły wyglądały tak jakby uschły.
Cześć malin posadzona na skraju lekkiego podwyższenia terenu pięknie rosła dalej.
Cześć malin posadzona na skraju lekkiego podwyższenia terenu pięknie rosła dalej.
Moje nowe imię Szansa
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
mnie maliny zżarly jakieś robale prawdopodobnie opuchlaki,
będę sadzil nowe czy poposadzeniu zaraz przyciac?
będę sadzil nowe czy poposadzeniu zaraz przyciac?
Mam posadzone maliny (dostałem krzaki) i nie wiem czy owocują na jednorocznych czy dwuletnich pędach. Jak z nimi postępować? Sadzone jesienią.
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dowiesz się już w tym sezonie. jeśli na pędach, które wyrosną pojawią się kwiaty i zawiążą się owoce to będzie to malina jesienna. jeśli się nie pojawią to ten pęd będzie owocował dopiero w następnym roku i to będzie malina letnia.
Pozdrawiam! Gienia.
Dzięki Gienia1230.
Re: Maliny ciecie
dawno mnie nie było
maliny przyciąłem z początkiem marca
maliny jesienne już puszczają pąki ,a dwuletnie jeszcze chyba sobie
maliny przyciąłem z początkiem marca
maliny jesienne już puszczają pąki ,a dwuletnie jeszcze chyba sobie
Ja zacznę od tego że nie mam pojęcia jakie mam maliny-roczne czy dwuletnie,nie ja sadziłam.Grządka jest podzielona na pół,jedne juz nie owocują od ok.miesiąca a drugie mają jeszcze owoce.Teraz po owocowaniu ciąć wszystkie na których były owoce do spodu?Co z tamtymi na których nie widać gdzie były owoce?Proszę o radę?Na pewno usunę nadmiar mlodych i stare zdrewniałe ale co dalej nie wiem
-- 9 wrz 2012, o 13:24 --
Z
-- 9 wrz 2012, o 13:24 --
Z
Mam chyba jedne i drugie,jak je ciąć i kiedy?Bo były owoce i latem a teraz są na następnych krzewach jesienne.Nie mam żadnego pojęcia jak opiekowac się malinami,ale mam zamiar się dowiedzieć i mam nadzieję ,że mi w tym pomożeciegienia1230 pisze:Dowiesz się już w tym sezonie. jeśli na pędach, które wyrosną pojawią się kwiaty i zawiążą się owoce to będzie to malina jesienna. jeśli się nie pojawią to ten pęd będzie owocował dopiero w następnym roku i to będzie malina letnia.
Pozdrawiam,Basia
O ile dobrze pamiętam to sa powtarzające się.To pewnie te co teraz mają owoce a te drugie to nie wiem.Kurcze i jak sie za to zabrać!!!Może dać sobie spokój?
Pozdrawiam,Basia
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
W tych co owocowały latem wytnij pędy owocujące a zostaw pozostałe, bo owocują pewnie na pędach dwuletnich.
Te owocujące teraz tnij nisko przy ziemi, one owocują na pędach jednorocznych.
Te owocujące teraz tnij nisko przy ziemi, one owocują na pędach jednorocznych.
Czyli wyciąc jedne i drugie co owocowały?Na filmie widziałam że jednoroczne się przycina które chcemy zostawić
http://www.youtube.com/watch?v=VqTMgDc9Fts
http://www.youtube.com/watch?v=VqTMgDc9Fts
Pozdrawiam,Basia
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
U owocujących latem wycinasz tylko te pędy, które owocowały, pozostałe zostawiasz bo na nich owoce będę za rok.
U malin owocujących teraz wycinasz wszystko, zostawiasz 15-20 cm.
U malin owocujących teraz wycinasz wszystko, zostawiasz 15-20 cm.
Te młode co nie owocowały też one nie sa dwuletnie i nie będa owocowały w następnym roku?Sorki ale nie mam zielonego pojęcia o malinach.
Pozdrawiam,Basia