Lawenda,ogólnie(2006-2011) część 1 .

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
Zablokowany
kluska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 sty 2008, o 11:26

Post »

No to teraz nie jestem pewna czy to dokładnie ta odmiana, kupiłam ją jako francuską. Odmian lawend mam 13, ale ta jako pierwsza zaczęła kwitnąć. Spójrzcie, może się jednak mylę?
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
kluska - "ogrodnik" od czerwca 2006
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 22:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja w tym roku wysiałam nasiona lawendy francuskiej, prawie wszystkie wzeszły, rosną sobie na razie balkonie. Są dosyć małe, łudziłam się, ze w tym roku któraś zakwitnie, ale raczej nie zdąży. Czy ktoś z Was wyhodował je sam z nasion?
Awatar użytkownika
flowers
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 cze 2007, o 21:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Klusko, tutaj jest lawenda podobna do Twojej.
Pozdrawiam, Jagoda
kluska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czyli myślisz, że jest portugalska? Hmmm no to miałabym rarytasa :) Ale tak naprawdę wydaje mi się, że bedzie to można ocenić, dopiero jak kwiaty dobrze się rozwiną a myślę, że potrzebują około tygodnia dobrej pogody, aby rozkwitły kłosy. Zresztą, zobaczę jak z tym wykopywaniem, po tym jak się będzie rozrastać przez lato. W ubiegłym roku wypadły mi dwie odmiany, w tym roku jedna, ale widzę, że z jednego pędu zaczyna odbijać... może dojdzie do siebie. A czy ktoś z was "golił" całkowicie lawendę?
Awatar użytkownika
Daisy
1000p
1000p
Od: 11 lut 2008, o 22:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja właśnie w tym roku, nie dość, że ogoliłam na wysokość 7 cm, kilka 6 letnich lawend, to na dodatek takie ogolone musiałam przesadzić! Przyjęły się pięknie i wypuszczają listki :lol:
Goliłam juz wczeniej lawendy, ale nie tak krótko, z doświadczenia wiem, ze nie kwitną wtedy tak obficie, ale dobrze im to robi i oddają z nawiązką w następnym roku :)
Pozdrawiam serdecznie :) Ewa
Ogródek Daisy, cz.1, cz.2, cz.3,
aktualny
Awatar użytkownika
flowers
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Przesadzałam jesienią ub roku 2 krzaczki 8 letnich lawend, przycięłam na początku marca 3 - 5 cm nad ziemią i też już mają dużo liści :D
Pozdrawiam, Jagoda
Awatar użytkownika
flowers
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

kluska pisze:Czyli myślisz, że jest portugalska? ...
Nie wiem :roll:, francuska też ma różne kolory kwiatów http://davesgarden.com/guides/pf/b/Lami ... ultivar/0/
Pozdrawiam, Jagoda
kluska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

WOW ale super stronka, dzięki!!!!!
Awatar użytkownika
nyskadu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2008, o 09:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Są sliczne ,szkoda ,ze u nas nie zimują :( w leroy merline jest ich mnostwo, wyglądają kusząco ale na jeden sezon.... chyba sie nie skusze
bina
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 4 maja 2008, o 18:26

Post »

Dzisiaj sobie zakupiłam lawendę o......lawendowych kwiatach oraz różowych. I mam wrażenie, że różowa pachnie mniej i ciut inaczej.
Bardzo lubię zapach lawendy i nie mogę doczekać się zbiorów. Jak szybko rosną Wasze krzaczki?
Będę też próbowała rozmnożyć ją z nasion - siedzą w zamrażarce.
Awatar użytkownika
kasia176
100p
100p
Od: 2 sie 2007, o 10:19

Post »

flowers pisze:Przesadzałam jesienią ub roku 2 krzaczki 8 letnich lawend, przycięłam na początku marca 3 - 5 cm nad ziemią i też już mają dużo liści :D
A ja przycięłam po raz pierwszy swoje - piękne, rozrośnięte kępy lawendy - na 5 cm i nie odbiły :( ... Inne kępki, sadzone jesienią, mimo tak krótkiego ogolenia, ładnie odbiły i rozrosły się - ale te chyba są innej odmiany, bo są bardziej zielone a tamte były bardziej szare...
Pozdrawiam wiosennie
Kasia
Zapraszam do mojego ogródka
Awatar użytkownika
flowers
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Kasiu, kiedy przycinałaś te, które nie odbiły :?:
Pozdrawiam, Jagoda
Awatar użytkownika
kasia176
100p
100p
Od: 2 sie 2007, o 10:19

Post »

Wszystkie przycinałam jednego dnia, gdzieś w połowie marca. Te bardziej zielone były w dużo gorszym stanie poz zimie niż te szare, ale tez dużo mniejsze i mniej zdrewniałe. Tych szarych to w zasadzie mogłam wcale nie ruszać - były zwarte i dość niskie, ale mnie diabeł podkusił i przycięłam :twisted: . Po przycięciu zostały w zasadzie zdrewniałe kikutki, więc zdecydowanie za nisko je chlasnęłam :( . No i nie odbiły... Ze dwa tygodnie czekałam, ale wyglądały tylko na coraz bardziej zdrewniałe i uschnięte a te zielone bardzo szybko puściły mnóstwo listków. Może za krótko czekałam?
Pozdrawiam wiosennie
Kasia
Zapraszam do mojego ogródka
Zablokowany

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”