Pęcherznica kalinolistna: choroby, szkodniki, problemy
Re: Pęcherznica kalinolistna
Jeszcze takie pytanko.
Skąd się bierze ta rozbieżność w kolorach kwiatów w odmianie Diabolo?
W większości kwitnie na biało, ale widziałem też takie które owoce,kwiaty maja czerwone.
Skąd to się bierze?
Edit: I jeszcze jedno
Gdybym zakupił sadzonki 2-3 letnie o wysokości okolo 1 metra, które wcześniej nie były przycinane, to czy nie bedzie problemu z tym że od dołu będą łyse? Czy lepiej może kupic młode sadzonki 30 centymetrowe które bym formował od małości?
Skąd się bierze ta rozbieżność w kolorach kwiatów w odmianie Diabolo?
W większości kwitnie na biało, ale widziałem też takie które owoce,kwiaty maja czerwone.
Skąd to się bierze?
Edit: I jeszcze jedno
Gdybym zakupił sadzonki 2-3 letnie o wysokości okolo 1 metra, które wcześniej nie były przycinane, to czy nie bedzie problemu z tym że od dołu będą łyse? Czy lepiej może kupic młode sadzonki 30 centymetrowe które bym formował od małości?
-
- 200p
- Od: 27 gru 2009, o 12:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Mi diablo kwitnie różowo,a co do sadzonek to się nie przejmuj przytniesz metrowe puszczą bez problemu od dołu.
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Czy aby na pewno?Duncan pisze:Skąd się bierze ta rozbieżność w kolorach kwiatów w odmianie Diabolo?
Może widziałeś krzewy w różnym czasie, raz ich kwiaty raz owocniki
-
- 1000p
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
Cz ktoś próbował wysiewać nasiona pęcherznicy "Diabolo"? Jeśli tak to z jakim skutkiem.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
O to to.... o to mi chodziło KaRo
Jeszcze pytanko - wiem ze o tym juz było pisane i niby większość opini które czytałem poleca cięcie roślin na wiosne, ale kusi mnie zeby teraz je przyciąć.
Dobry to pomysł? Nie bedzie problemu z przezimowaniem?
Jeszcze pytanko - wiem ze o tym juz było pisane i niby większość opini które czytałem poleca cięcie roślin na wiosne, ale kusi mnie zeby teraz je przyciąć.
Dobry to pomysł? Nie bedzie problemu z przezimowaniem?
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
Teraz już nie tniemy żadnych krzewów ani drzew.
Jest ono niewskazane, gdyż może pobudzić krzewy do wzrostu,przyrosty nie zdrewnieją do zimy i może przemarznąć.
Od wiosny możesz ciąć znowu aż do września
Jest ono niewskazane, gdyż może pobudzić krzewy do wzrostu,przyrosty nie zdrewnieją do zimy i może przemarznąć.
Od wiosny możesz ciąć znowu aż do września
przyłączam się do ohów i ahów dla Pęcherznicy oraz do zapytania czy ktoś próbował siewu ? piszecie że sama wam się wysiewa, więc to możliwe - dostępne są też nasiona ale czy z nich coś będzie ? i jak długo trzeba czekać na 50 cm roślinkę gotową do wysadzenia w ogrodzie ? czy ktoś ma jakieś doświadczenia w tym temacie ?
Magda - pilna uczennica Matki Natury
-
- 1000p
Wprawdzie wcześniej pytałam i nikt nie odpowiedział, ale teraz już wiem, że można wysiewać, znalazłam pod moim krzakiem siewki. Jedna nawet wyrosła między kostką brukową. Musiało wykiełkować na wiosnę i w tych niesprzyjających warunkach urosła 15 cm roślinka. Na pewno gdyby było posiana w optymalnych warunkach to urosła by dużo większa.
Nadwyżki z domu i ogrodu
Nadwyżki z domu i ogrodu
-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
Pęcherznica bardzo dobrze rozmnaża się z sadzonek zdrewniałych. Tak jak winorośl i porzeczki. Wczesną wiosną tniemy jednoroczne pędy na 25-30 cm kawałki i do ziemi. Odchwaszczamy, dbamy o wilgoć, nawozimy i jesienią mamy ładne sadzonki. Jak wypuści młode pędy powinno się je przyciąć żeby się rozkrzewiły. Otrzymujemy rośliny w 100% takie jak roślina mateczna. Z nasion tej pewności nie ma.
Mam kilka odmiany diabolo,które w tym roku wyraźnie zmarniały mimo podsypywania kompostem.Liście są dużo mniejsze niż w poprzednich latach,wzrost wolniejszy i widać ,że krzaki mają dużo mniej wigoru.Czy przyczyną tego może być brak przycinania odkąd je posadziłem 10 lat temu.Czy po takim czasie potrzebne jest cięcie odmładzające pędów i jeśli tak to do jakiej wysokości ciachnąć je nad ziemią wiosną ?
Ja bym stanowczo zdecydował się na cięcie, cięcie pobudzi roślinę do życia, odmłodzi ją i będzie stymulowało do wzrostu, po 10 latach bez przycinania proces wzrostu rośliny jest bardzo spowolniony, to tak jak z włosami krótkie szybko rosną, długie już wolniej i nie widać przyrostów, wymagają większej troski i pielęgnacji. W mojej opinii ciąć, prześwietlić roślinę , pozwoli to rozkrzewić się roślinie.
Ciężko stwierdzić na jaką wysokość bez zdjęcia ale co najmniej 1/3 rośliny, odmłodzić również stare pędy.
Ciężko stwierdzić na jaką wysokość bez zdjęcia ale co najmniej 1/3 rośliny, odmłodzić również stare pędy.
Cierpliwość - Cnotą Mędrców
-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
Najstarsze pędy wytnij w całości i poczekaj na efekty.
-
- 1000p
Ale to chyba na wiosnę?
Nadwyżki z domu i ogrodu
Nadwyżki z domu i ogrodu