Rhododendrony cz.II
- hanka55
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 sty 2008, o 15:30
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Wyjąć z doniczki i sprawdzić korzenie.
Jeśli tylko dojrzysz ślad białego robla z czarną główką - wypłucz korzenie pod letnią wodą a robale do klopa.
To jedyna szansa, by nie roznieść robali po ogrodzie !
Zamieranie sugeruje albo brak korzeni, albo szybko rozwijąjące się grzyby ( liście zwijają się w rurki?)
Jeśli tylko dojrzysz ślad białego robla z czarną główką - wypłucz korzenie pod letnią wodą a robale do klopa.
To jedyna szansa, by nie roznieść robali po ogrodzie !
Zamieranie sugeruje albo brak korzeni, albo szybko rozwijąjące się grzyby ( liście zwijają się w rurki?)
Dziękuję. Cyknęłam kilka fotek. Ten pierwszy to ten od tych białych kwiatów, fioletowy też tegoroczny - jekieś pęknięcia na liściach. A te dwa ostatnie to dwu, trzy letnie. Jeden pierwszy raz zakwitł, przesadzałam je tej wiosny, bo w ogóle nie kwitły i cały czas chorowały. Teraz maja młode liście i coś ruszyły ale nie wiem jak im dalej pomóc. Sprawdzałam pH ten fioletowy ma około 5,5 reszta około 5. Doglebowo dałam aliette.
- hanka55
- Od: 19 sty 2008, o 15:30
- Kontakt:
Asiu, ja tu nic złego nie widzę, oprócz zbyt małych dołków.
Korzenie Rh, są płytkie ale z czasem rozległe i dołki MUSZĄ mieć minimum worek torfu+kory/ szt., co przekłada się na dołki 60x 50 cm.
Jeśli będa mniejsze, Rh. będa marniały w czasie kolejnych lat.
Opadanie i schnięcie kwiatów może być związane z ekspozycją słoneczną lub zbyt suchym podłożem (to rośliny półcienia).
Ale na razie - masz prawo do dumy - przyrosty piekne, a liście jak rydze.
Korzenie Rh, są płytkie ale z czasem rozległe i dołki MUSZĄ mieć minimum worek torfu+kory/ szt., co przekłada się na dołki 60x 50 cm.
Jeśli będa mniejsze, Rh. będa marniały w czasie kolejnych lat.
Opadanie i schnięcie kwiatów może być związane z ekspozycją słoneczną lub zbyt suchym podłożem (to rośliny półcienia).
Ale na razie - masz prawo do dumy - przyrosty piekne, a liście jak rydze.
- GERTRUDA
- 1000p
- Od: 25 lis 2007, o 17:36
- Kontakt:
Te zakupione w sobotę , czekają do poniedziałku na posadzenie - niestety w tym roku nie zakwitną [ muszę skoczyć po torf ] Są to ; POLARNACHT , SCHNEEKRONE i GOLDKRONE , jak je macie to podzielcie się spostrzeżeniami - czy tak ładne jak na zdjęciach i jak z uprawą [ kłopotki duże czy małe ? ] Pozdrawiam
Każdy początek ma swój koniec ,a każdy koniec miał swój początek ........
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Kontakt:
Moje rododendrony...pokazałam je w wątku ogrodowym , ale - nie wszyscy są zainteresowani moim ogrodem, a kochają rododendrony- pozwalam więc sobie powtórzyć tutaj tę barwną galerię , z której jestem baaardzo dumna
I to było na tyle... Oczekuję jeszcze kwitnienia późnego Rh. "Old Port" (poł.VI) i być może mojego nowego maluszka "Oheimb von Woislowitz"( koniec VI) - o ile rozwinie w tym roku pąki. Oczywiście pokażę później zdjęcia
I to było na tyle... Oczekuję jeszcze kwitnienia późnego Rh. "Old Port" (poł.VI) i być może mojego nowego maluszka "Oheimb von Woislowitz"( koniec VI) - o ile rozwinie w tym roku pąki. Oczywiście pokażę później zdjęcia
- GERTRUDA
- 1000p
- Od: 25 lis 2007, o 17:36
- Kontakt:
Ewelinko - Cudowne ! cudowne !Powód do dumy masz i to ogromny . Proszę podaj nazwę tego białego z ciemną plamką - jest bajeczny koniecznie muszę sobie takiego sprawić Pozdrawiam - Ogród masz cudowny , brak mi słów jak go oglądam , więc nie piszę [ żeby ciągle nie powtarzać tego samego ] - pamiętam także doskonale artykuł o Twoim ogrodzie z czasopisma "Mój Piękny Ogród " [ poznałam po zdjęciach ] Pozdrawiam
Każdy początek ma swój koniec ,a każdy koniec miał swój początek ........
- MariaTeresa
- Od: 1 lut 2008, o 02:43
piękne,gratuluję
Biało-różowy z bordową plamką na zdjęciu nr 10 i 11-znasz może nazwę odmiany?
Niektóre zdjęcia są z lat wcześniejszych ? w tym roku chyba jeszcze nie kwitną ?
Biało-różowy z bordową plamką na zdjęciu nr 10 i 11-znasz może nazwę odmiany?
Niektóre zdjęcia są z lat wcześniejszych ? w tym roku chyba jeszcze nie kwitną ?
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Ulubieńcy MariiTeresy
- judyta
- Od: 10 lut 2008, o 14:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
O matko i córko..... rewelacja.A ja właśnie "przywędrowałam" do tego wątku w celu uzyskania pomocy w rozszyfrowaniu nazw dwóch "zdechlaków", które dostałam od sąsiadki-ale to chyba nie wypada przy takiej galerii wstawiać umarlaków ...no to się wstrzymam i pozachwycam
serdecznie pozdrawiam, judyta.
U judyty na prowincji ; jud-linki
nadwyżki ogrodowe i parapetowe;
U judyty na prowincji ; jud-linki
nadwyżki ogrodowe i parapetowe;
- ariel
- Od: 24 paź 2006, o 22:46
- Kontakt:
GERTRUDA pisze:Proszę podaj nazwę tego białego z ciemną plamką - jest bajeczny koniecznie muszę sobie takiego sprawić
Rh Calsap
Mam pytanie odnośnie niego, bo jak wyczytałem na metce jest to Rh o luźnym pokroju, co mi nie odpowiada zbytnio. Jak widać na zdjęciu ma dwa kwiaty i 3 pąki liściowe. Czy może w celu rozkrzewienia mogę oberwać te pąki liściowe?
Gertruda pytała czy różaneczniki będą tak piekne jak na zdjęciach. Ze mną było tak, że Rh Nova Zembla ze zdjęcia nie podobał mi się w ogóle, ale kiedy zobaczyłem go na żywo to się zakochałem!
Ewelino! Cudowne,cudowne i jeszcze raz cudowne.Szczęka mi opadła a oczy wyszły aż do okularów. Podziel się swoją wiedzą jak dokonałaś takiego cudu? Pozdrawiam i idę do Twojego ogrodu, bo jeżeli reszta też tak wygląda, to zdecydowanie będzie na co popatrzec.
Serdecznie pozdrawiam.Kasia
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 098#317098
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 098#317098
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Kontakt:
Podaję nazwy:
Rhododendron " Cosmopolitan"
Tak , jak mówi Ariel - Rhododendron "Calsap"
Arielu, jeśli chcesz w ciągu 2-3 sezonów uzyskać ładny, gęsty krzew musisz się ostro za niego zabrać . Wklej może zdj. całego krzewu, żeby można było go dokładnie zobaczyć (kształt). Pąki liściowe możesz obłamać , ale nie wiem , czy to wystarczy...
Groma XX - ja w tym wątku cały czas dzielę się swoję wiedzą - razem z innymi miłośnikami Rh. Poczytaj ten wątek od początku:)Tu , podobnie jak w temacie o chorobach Rh.najdziesz wiele dobrych rad ad. uprawy tych krzewów. W dwu słowach się nie da...
Rhododendron " Cosmopolitan"
Tak , jak mówi Ariel - Rhododendron "Calsap"
Arielu, jeśli chcesz w ciągu 2-3 sezonów uzyskać ładny, gęsty krzew musisz się ostro za niego zabrać . Wklej może zdj. całego krzewu, żeby można było go dokładnie zobaczyć (kształt). Pąki liściowe możesz obłamać , ale nie wiem , czy to wystarczy...
Groma XX - ja w tym wątku cały czas dzielę się swoję wiedzą - razem z innymi miłośnikami Rh. Poczytaj ten wątek od początku:)Tu , podobnie jak w temacie o chorobach Rh.najdziesz wiele dobrych rad ad. uprawy tych krzewów. W dwu słowach się nie da...