Ogród w dolinie

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
wielkakulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2012, o 12:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród w dolinie

Post »

A moze w trawie, ale gdzieś pod drzewami. Wiosną nie mają jeszcze lisci, wiec nie zasłaniają, a potem możesz jakiegos astra albo aksamitke wsadzić, to nieco przysłoni szczypiorki krokusów?
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dziś popołudnie spędziłam z ogórkami i papryką. A to efekt:

Obrazek

Przy okazji porannych zakupów na targu upolowałam nowego kwiatka:

Obrazek

Obrazek

Nagrodą za trudy w kuchni okazał się być fruczak gołąbek (Macroglossum stellatarum), motyl z rodziny zawisakowatych (Lepidoptera, Sphingidae). W czasie, gdy moje papryki i ogórki w musztardowej zalewie, poddawałam pasteryzacji, wyszłam do ogrodu i zobaczyłam to cudo.
Oczywiście poczytałam sobie zaraz o tym motylu. Jest niezwykle ciekawe. Furczak gołąbek podczas pobierania nektaru z kwiatu zawisa nad nim na kilkanaście sekund, po czym błyskawicznie przeskakuje na inny kwiat. Spotkania z nim trwają zazwyczaj kilka sekund. Motyle te przylatują do Polski w maju i czerwcu, są to motyle pochodzące z południowej europy, następnie pojawiają się od początku sierpnia do połowy października, to motyle wyklute z jaj złożonych w maju i czerwcu na terenie centralnej i północnej Europy. Część z nich wraca na południe, a część ginie bezpotomnie. Fruczak żeruje na takich gatunkach roślin jak: Galium (przytulia), Rubia tinctorum (marzana barwierska, farbiarska), Carduus (oset), Phlox (floks), Petunia (petunia), Aster (aster), Zinnia (cynia), Centaurea (chaber), Stellaria (gwiazdnica). Larwy motyla żerują na przytulii pospolitej (Galium mollugo L.) i przytulii właściwej (Galium verum L.). Jako ciekawostkę można podać że motyle z tej rodziny są rekordzistami długości tras migracyjnych, przelatują kilka tysięcy kilometrów oraz prędkości lotu, maksymalna szybkość to 50 km/godz
(za http://www.mikrojezioro.met.pl ).

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kasiu (Kubasia)! Kronenberg kupiłam, bo pojechałam po Charlesa de Gaulle'a. I nie było momentu bym żałowała.Ma przerwy w kwitnieniu, ale kwiaty ma przesliczne i świetnie znosi deszcze. Szczerze moge go polecić :)
Jolu (jola1)! Współczuję. Ale i u mnie jest dokłądnie tak samo - wszędzie kosiarka nie dotrę, szczególnie po tym, jak posadziłam małe "co nieco" :;230 Ale ogród nie jest po to tylko, by łatwo się kosiło, nieprawdaż?
Moniu (niunia1981)! Ależ proszę ;:168
Aniu (wielkakulka)! Wiolu (wielomanka)! Co do cebul na trawniku - nie polecam - no może ewentulanie krokusy. Zdecydowanie rację ma Jola (jola1). cokolwiek posadzicie to albo trzeba potraktować je jak jednoroczne, albo ostrożnie kosić. Takie ręczne docinanie jest czasochłonne. Z drugiej strony, takie krokusy fajnie wyglądają na trawniku. Trzeba wybrać - fajnie czy praktycznie :)
April!Z wielką przyjemnością odpisuję, więc się nie przejmuj tylko pisz ile chcesz ;:138 A ja astry polecam. Nawet jak kwitną później, to chyba nawet lepiej. Jest taka pora w ogrodzie, że coraz mniej roślin kwitnie. A astry mają takie energetyczne kolory, a bywają także śliczne - białe.
Sławku! Polecam się na przyszłość :D Na pewno nie jest to ostatnie zdjęcie z dedykacją ;:173
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

Ania jesteś niesamowita ;:oj a fruczak gołąbek jest ciekawym motylkiem. :roll:
On chyba jest troszkę grubszy niż nasze motylki.
Fajowskie zdjęcia, długo na niego polowałaś ?
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Majeczko! Nie polowałam... Bachnęłam moje ogórki i papryki do garnków, więc korzystając z chwili czasu wyszłam podlać doniczkowe, a przy okazji - zrobić dla Was jakieś nowe zdjęcia. Zabzyczało i już ;:138 Jestem farciarą. Moja biolchemistka zwróciła mi na niego uwagę stwierdzeniem "co tak bzyczy" :tan Wcześniej tylko o nim słyszałam...
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ania jesteś farciarą ;:196 a, wąteczek ma już 85 stronek czas pomyśleć o kolejnej części ;:168
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Majeczko! Mam taki chytry plan dociągnąc w tym do kalendarzowej jesieni :wink:
Keetee
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2010, o 00:18

Post »

Aneczka to mój ukochany motylek ;:167 był u mnie ostatnio i napawałam sie jego widokiem ,jak poleciałam po aparat to juz poleciał....ale ciesze się ze wpadł choc na tyle , to cudeńko jest taki klejnocik prawda
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:;230 :;230 w takim tempie pisania chyba Ci się to nie uda ;:185 ale Ci tego życzę :;230 :;230 , to ja już nie piszę i czekam na kalendarzową jesień ;:oj
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Doroto (Keetee)! To faktycznie istne cudo i cieszę się, że udało mi sie go utrwalić na zdjęciach.
Majeczko (majka411)! Ależ zawsze mogę zmienić plany... A Ty pisz, kiedy tylko najdzie Cię ochota :wit
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

No tośmy obie robiły polowanie na fruczka.
Tylko że tobie chyba wyszło lepiej niż mnie. ;:112
Ale ja upolowałam coś jeszcze. :uszy
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
kubasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2012, o 19:26

Post »

Ania gratulacje ;:138 ja jeszcze nigdy nie widziałam fruczaka :? piękna eszewerka ;:167
Awatar użytkownika
beata68
1000p
1000p
Od: 13 lut 2011, o 17:15

Post »

Aniu, przetwory super.Ty taka superwomen jesteś. :D Obawiam się, że jak nadal będzie takie tempo wątku, to Twój chytry plan pójdzie się paść. :;230
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko! NIe polowałam, tylko sam się jakoś upolował. Ale przyjemnie patrzeć na taki wulkanik energii :tan Twoje upolowane - widziałam. I dalej u Ciebie nie pada? Bo u mnie lało intensywnie, a i teraz całkiem całkiem :D
Kasiu - Kubasiu! Także widziałam go po raz pierwszy. Słyszałam o nim, czytałam, ale zobaczyć dotyczas mi się nie udało. A roślinka także mi się podoba. Na targu kupiłam: ogórki, koper, czosnek, chrzan, papryki (żółte, pomarańczowe, czerwone, chilli) i ... eszewerię :;230 Dobrze, że ominęłam część drobiową targu, bo wróciłabym z jakimś kogutem ;:224
Beatko (beata68)! Lubię wszystko, co domowe :) Ogórki (i nie tylko) są nieporównywalne z tymi kupnymi. Trochę jest z tym dłubaniny, ale co tam. Zresztą robię nie tylko to, bo co roku zaczynam od majowego "miodku" :wink: A co do planów - życie je weryfikuje :) Mogę założyć nowy wątek wcześniej, dużo wcześniej, byleście się nie powstrzymywali przed odwiedzinami u mnie :D Mam dla Ciebie oboecane zdjęcie - posadzona kudłata wejmutka. Widać ją z tarasu, bo i rośnie blisko ścieżki do domu. Zatem każdy będzie mógł ją podziwać ;:138

Obrazek
Awatar użytkownika
beata68
1000p
1000p
Od: 13 lut 2011, o 17:15

Post »

Aniu,dzięki za zdjęcie. ;:196
Ona jest taka kudłata i w dodatku z loczkami i ten kolorek, och i ach.
Co do przetworów to też w tym roku dzięki forum popełniłam. Nawet dynię, której nigdy nie robiłam i sałatkę z ogórków z kurkumą. Uczę się tutaj nie tylko o roślinkach. :D
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beatko! No i ja jeszcze chyba nie skończyłam ;:224 Uwielbiam wyciągać sobie w zimie własne jarzyny. Zobaczysz, jak zaczniesz, będziesz robiła co roku. Z kurkumą jeszcze nie mam ...hmmm... :uszy
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”