Bananowiec - jak ukorzenić.
Bananowiec - jak ukorzenić.
Posiadam średniej wielkości roślinę bananowiec tropikalny i już w zeszłym roku wypuścił małe roślinki. Gdy trochę podrosły, przesadziłam je ale nie przyjęły się. W tym roku poczekałam, aż roślinki jeszcze bardziej podrosną tak ok 15 cm i również po paru dniach padły w nowych doniczkach. W jaki sposób z sukcesem ukorzenić małe bananki?
- Wanda
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 29 mar 2008, o 11:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Jak ukorzenić bananowca
Prawdopodobnie za szybko oddzielasz przyrosty od rosliny matecznej. Mlode musza miec juz swoje korzenie.
I miały.Wanda pisze:Prawdopodobnie za szybko oddzielasz przyrosty od rosliny matecznej. Mlode musza miec już swoje korzenie.
- lucy23-61
- Od: 14 wrz 2011, o 21:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
No to masz pecha,może wór na głowę młodym sadzonkom.Bo one muszą mieć wilgotne środowisko.
A może przelałaś je?
Bananowca trzeba podlewać co 2 dni, inaczej uschnie. Wiem, z własnego doświadczenia. Trudno ukorzenić nowe sadzonki.
- Wanda
Ja nie mam z tym problemów. Moje produkują masę młodych. Na wiosnę tego roku miałam rozsadzonych 12 młodych. Bez problemu przyjęły się wszystkie. Pozostały mi jeszcze 4 bananowce, ktore rosną jak szalone produkując średnio 1 liśc tygodniowo.
To jak Ty to Wando zrobiłaś, że Ci się przyjęły? Mój "stary" bananowiec też ukazuje jeden liść tygodniowo.
- Wanda
Rozsadzałam wiosną. Normalnie wywalilam rosline z doniczki i te mlode, ktore juz mialy swoje korzenie odcielam. Miejsca po cięciu zasypalam albo węglem drzewnym albo cynamonem, dokladnie juz nie pamietam, i zostawilam do nastepnego dnia, aby ranki obeschly. Nastepnego dnia powsadzalam do oddzielnych doniczek. Przyrosty bez korzeni, malutkie zostawilam.
Ja od razu dałam do doniczki. Przyznam, że bardzo ciężko było je odciąć, dość się mocowałam z nożykiem w ręku.