![heja :heja](./images/smiles/heja.gif)
![niepewny ;:218](./images/smiles/unsure.gif)
![Obrazek](http://img193.imageshack.us/img193/3403/dtiu.jpg)
Uploaded with ImageShack.us
czy wasze różowe też się otwierają dopiero na wieczór u mnie wląśnie tak się rózowa zachowuje żólta natomiast jest cały czas otwarta
Witam.krysp50 pisze:W przyszłym tygodniu noce mają być chłodne - poniżej 5 stopni. Mam jedną daturę w gruncie i jedną w donicy - czy wnosić już do altany
To zależy, czy chcesz kupić czy wyhodować. Teraz już niedługo datury sie obcina i chowa na zimowy spoczynek i z tych uciętych pędów robi sie nowe sadzonki (ja tak robię). Na wiosnę rośliny jeszcze nie maja pędów więc sadzonek nie ma z czego zrobić. A kupić ... myślę, że lepiej wiosną.grosia pisze: .. mam pytanie do doświadczonych hodowców czy lepiej starać się o nowe zaszczepki teraz czy na wiosnę? zastanawiam jak większe szanse na przyjęcie się ma młoda roślinka, teraz czy właśnie wiosną... Basia
Grosiu chodziło mi o to że to kawałki na których były kwiaty .Musiałam obciąć gałąź bo nadłamała się od ciężaru kwiatówgrosia pisze:dzięki za bardzo cenne rady, na pewno moje obecne datury muszę obciąć bo są zdecydowanie za duże do przechowania, będę chciała jak najbardziej ukorzenić badylki
, z przechowywaniem nie powinno być problemu, jednak czytałam że badylki nowe ukorzenione powinny być w domu z dostępem do światła, prawda?
Co do przechowania to widne zimne pomieszczenie będzie dobre .Z tym suchym powietrzem w mieszkaniu to nie do końca dobry pomysł dla ukorzeniających się patyczków .Lepiej widna bardziej wilgotna piwnica albo jakaś ukorzeniarka![]()
Mam jeszcze jedno pytanie, co to znaczy patyczki z datury z części płodnej? że nie czeka się na kwiaty
Dzięki za odpowiedź, ale ja kompost stosuję też do wielu innych roslin. Do kwiatów jak hortensje czy kalle i innych nie ma problemu. Ale do np borówek czy truskawek to ... własnie to jest mój problem. Nie chciałbym, żeby wnuczek po truskawkach miał ... halucynacjezjawka pisze:Andrzeju ja robie tak od 4 lat.Wszystkie liście gałązki kwiaty idą na kompost .Gotową ziemie używam do sadzenia datureka kompostem podsypuje drzewka daturowe