co moge zasadzić?

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
ODPOWIEDZ
Erwina
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 10 wrz 2012, o 13:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

co moge zasadzić?

Post »

Ogród 50 lat nieużytku. Trawa. Hmmm. Fajna łąka, ale przystrzyżona. Chce zasadzić lawendę a za nią trawę różową. Rozglądam się za krzewami które nie wymagają dużo wody a ładnie kwitną .Co mi poradzicie Chciałam piwonie, ale podobno trzeba czekać kilka lat by zakwitła to odpada. Potrzebuje takie rośliny, które można zasadzić w tym roku i zakwitną w przyszłym. Obecnie wysiewam (na kawałkach przekopanych i wykarczowanych ziemi) kwiaty jednoroczne, ale jest to uciążliwe i nie wszystkie chcą rosnąc. Nieraz wygląda jakby ktoś je pojedynczo powsadzał. Co mi radzicie wsadzić? Jakie kwiaty? Ziemie teraz wzbogacam obornikiem i naturalnym kompostem, ale ziemia jest piaszczysta.
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 13:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: co moge zasadzić?

Post »

Z piwoniami to nie do końca prawda. Duże sadzonki w dobrej ziemi i właściwie posadzone ( nie za głęboko) zakwitną w przyszłym sezonie.
Z szybko rosnących bylin dodałabym floksy, pysznogłówki, rozchodniki okazałe, ostróżki, liliowce, bodziszki.
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
Awatar użytkownika
Galadriela
500p
500p
Od: 22 wrz 2009, o 13:58
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Do listy szybko się rozrastających dodaję astry jesienne (nowobelgijskie i nowoangielskie), kwitną pięknie całą jesień i są niemal niezniszczalne.
Szybko się także rozrasta i ładnie niebiesko kwitnie dąbrówka rozłogowa. Niska do 20 cm rośnie, kwitnie w maju.
Do tego słoneczniczek szorstki i rudbekie bylinowe.
Pozdrawiam Anna Galadriela
Lilie Galadrieli
Erwina
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 10 wrz 2012, o 13:39

Post »

dziękuje za podpowiedzi, ale gdzie kupować by nie kupić tak jak już to zrobiłam u ogrodnika. Jałowce padły a zamiast wiśni dostałam czereśnie. Niby dużej różnicy nie ma ale czereśnię okazałą miałam i ja musiałam wyciąć bo na działkę nie można było wejść (szerszenie, osy i szpaki)chciałam kupić lawendę i różowa trawę, ale dowiedziałam się, że musi być to zaufany ogrodnik bo mogę kupić chore.Chciałam kupić przez internet, ale też mi odradzono. Więc zostaję w kropce. Co kupić i oczywiście gdzie. Może ktos podpowie co robić?
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 13:31

Post »

Na forum jest dział, w którym forumowicze oferują swoje nadwyżki. Tam możesz poszukać.
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
i1305
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 30 mar 2011, o 22:59

Post »

Erwina pisze:dziękuje za podpowiedzi, ale gdzie kupować by nie kupić tak jak już to zrobiłam u ogrodnika. Jałowce padły a zamiast wiśni dostałam czereśnie. Niby dużej różnicy nie ma ale czereśnię okazałą miałam i ja musiałam wyciąć bo na działkę nie można było wejść (szerszenie, osy i szpaki)chciałam kupić lawendę i różowa trawę, ale dowiedziałam się, że musi być to zaufany ogrodnik bo mogę kupić chore.Chciałam kupić przez internet, ale też mi odradzono. Więc zostaję w kropce. Co kupić i oczywiście gdzie. Może ktos podpowie co robić?
Tu na forum masz dział: kupię, sprzedam, zamienię. Piękne okazy dziewczyny (i chłopaki) mają. Jeśli chcesz pomacać, powąchać znajdź szkółkę roślin ozdobnych w okolicy wtedy największa szansa na to, że rośliny zaklimatyzują się bez kłopotów. A swoją drogą co to za ogrodnik ;:134
halina522
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2009, o 20:37

Post »

Jak duża jest ta działka?
Halina
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”