Cukier różany i inne przetwory z róż
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1349
- Od: 1 lis 2008, o 20:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Podkarpacie okolice Jasła
Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
Ja u sąsiadki "za płotem" mam różę i wspólnie z niej korzystamy.. ale ja nie wiem jaka to odmiana wyglada na dziką pachnącą konfitura wychodzi ciemna
Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
Chciałam sie dowiedzieć czy płatki wszystkich pachnących róż można używać do przetworów?
- Deirde
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7368
- Od: 18 cze 2007, o 10:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Wielkopolska
Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
Kobiety - bardzo dobra jest róża portlandzka - Jacques Cartier - jedna z firm niemieckich robi właśnie wyroby z róż tylko z tej odmiany.
Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
Deirde do zapachu tej róży co wyczaiłam nie umywa się zapach ani 'Jacques Cartier' ani żadnej innej damasceńskiej czy portlandzkiej, nawet stulistnej którą mam w zasięgu reki, uwierz mi na słowo..
Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
mmt wszystkie płatki róż są jadalne.
Jeśli chcesz ukręcić konfiturę, to warto sprawdzić jaka jest w smaku końcówka płatka, niektórzy mówią, że czują goryczkę. Ja się z tym nigdy nie spotkałam. W każdym razie jeśli jest ok to całe płatki się uciera.
Ja kiedyś zrobiłam konfiturę z płatów goździka skalnego, tego mocno pachnącego (taki pierzasty, różowy, nie wiem jak się nazywa, słodki w smaku), ..ech..to był dopiero rarytas to tak z myślą o prezencikach pod choinkę
Jeśli chcesz ukręcić konfiturę, to warto sprawdzić jaka jest w smaku końcówka płatka, niektórzy mówią, że czują goryczkę. Ja się z tym nigdy nie spotkałam. W każdym razie jeśli jest ok to całe płatki się uciera.
Ja kiedyś zrobiłam konfiturę z płatów goździka skalnego, tego mocno pachnącego (taki pierzasty, różowy, nie wiem jak się nazywa, słodki w smaku), ..ech..to był dopiero rarytas to tak z myślą o prezencikach pod choinkę
- Deirde
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7368
- Od: 18 cze 2007, o 10:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Wielkopolska
Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
Monia - wiesz może jak nazywa się ta odmiana? Masz może jej zdjęcie?
- ewa2204
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1516
- Od: 2 kwie 2009, o 22:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
No tak tu pachnie różami, ze musiałam zajrzeć
Ewa
Coś Wam opowiem
Coś Wam opowiem
- Maska
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 42270
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Małopolska
- Kontakt:
Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
Ale pachnący wątek! przyszłam tu po zapachu! Ja robię ucieraną róże obowiązkowo do pączków.
- survivor26
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4397
- Od: 31 sty 2012, o 14:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: ok. Lwówka Śl.
Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
A ja za Marysią zaraz przytuptałam i zaznaczam do późniejszego przeczytania i obślinienia monitora
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Posty: 2789
- Od: 20 sty 2011, o 17:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
Korzystam z zaproszenia Gospodyni, dziękuję
Konfitura z płatków róży Rosa Gallica Coinditorum, data produkcji 24 czerwca 2012.
Płatki przepuściłam przez maszynkę elektryczną do mielenia i tylko wymieszałam z cukrem pudrem. naokoło pół kg przecieru z płatków wsypałam tak z 70 dag cukru pudru i nie czuło się wcale, żeby to miało być za słodkie. Smak jest cierpki, bo taka konfitura to ekstrakt, bierze się go bardzo mało...
To jest konfitura robiona na surowo, na zimno, a więc beż żadnego pasteryzowania. W słoiczki i do piwnicy.
Tak ją też robiła moja babcia, tylko ona ucierała w makutrze płatki różane z cukrem.
Konfitura z płatków róży Rosa Gallica Coinditorum, data produkcji 24 czerwca 2012.
Płatki przepuściłam przez maszynkę elektryczną do mielenia i tylko wymieszałam z cukrem pudrem. naokoło pół kg przecieru z płatków wsypałam tak z 70 dag cukru pudru i nie czuło się wcale, żeby to miało być za słodkie. Smak jest cierpki, bo taka konfitura to ekstrakt, bierze się go bardzo mało...
To jest konfitura robiona na surowo, na zimno, a więc beż żadnego pasteryzowania. W słoiczki i do piwnicy.
Tak ją też robiła moja babcia, tylko ona ucierała w makutrze płatki różane z cukrem.
Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
Czy płatki róży Mme Plantier nadają się również na konfiturę?
Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
Oj, jakie tu smakowitości, muszę się rozejrzeć za różą, to też będę robiła takie pachnące przetwory.
Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
Witaj, jest kwiecień , za oknem śnieg, miło więc przeczytać o konfiturach z róży... Wpisuję się ,żeby nie zgubić tego przepisu, gdy zakwitną róże...