Zioła - wysiew, sadzonkowanie, uprawa
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Zioła - wysiew, sadzonkowanie, uprawa
Na początek wrzucę zdjęcia a jutro dodam trochę informacji bo chwilowo nie mam dostępu do swoich notatek.
-
-
Dotarłem do swojej dokumentacji. Bazylia została wysiana 21.03.2008r. Nasion nie przykrywałem podłożem, choć zostały lekko zagłębione w ziemię. Kuweta wylądowała w worku foliowym a następnie trafiła na półkę w regale. Kiełkowanie nastąpiło po 3 dniach. Dzisiaj rano wyglądała tak:
Dzisiaj pojawił się pierwszy problem. Na jednej bazyli pojawił się wciornastek. Przywędrował z kapusty pekińskiej, która również rośnie w tej samej kuwecie. Od paru dni widziałem zmiany na liścieniach kapusty ale nie mogłem ustalić co się dzieje. Dopiero dzisiaj wydało się, że to są wciornastki. 3 zadusiłem ale to nie na długo pomoże.
Dzisiaj pojawił się pierwszy problem. Na jednej bazyli pojawił się wciornastek. Przywędrował z kapusty pekińskiej, która również rośnie w tej samej kuwecie. Od paru dni widziałem zmiany na liścieniach kapusty ale nie mogłem ustalić co się dzieje. Dopiero dzisiaj wydało się, że to są wciornastki. 3 zadusiłem ale to nie na długo pomoże.
też miałem podobny problem, w ziemie zaatakował mi dorosłą bazylię, nie wiedziałem co to, bazylia była do wyrzucenia, nie umyłem doniczki i wsypałem nową ziemię i sytuacja się powtórzyła . . . tym razem jednak zaatakowało mi większa ilość roślinek, w porę udało się go zlikwidować, Decis okazał się skuteczny
-
-
Ziola w gruncie na zime
Mam pytanie co sadzicie o zimowaniu ziol takich jak: mieta, szalwia, tymianek, majeranek, lubczyk. Przetrwaja zime? Trzeba je jakos zabezpieczyc?
Mieszkam w Angli wiec zima nie jest zbyt surowa do -3 brak sniegu.
Przepraszam za brak polskich znakow.
Paprykarz
Mieszkam w Angli wiec zima nie jest zbyt surowa do -3 brak sniegu.
Przepraszam za brak polskich znakow.
Paprykarz
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
Witaj na forum
Nie masz polskich liter? Na pewno masz Zerknij tutaj:
- Każdy może mieć POLSKIE czcionki + NOWOŚCI techniczne
- PAMIĘTAJ: mamy polskie litery. Prośba o poprawną polszczyznę
A zioła powinny spokojnie wytrzymać w ziemi w ogrodzie, u nas tylko majeranek i rozmaryn powinien zimować w domu, ale 'tam" czyli w Anglii chyba jest nieco cieplej, prawda? A właściwie u nas majeranek jest jednoroczny jak kolendra, a rozmaryn ja wsadzam na lato do ziemi razem z doniczką, a potem wykopuję i trzymam w domu. Na ogół do wiosny niestety zdycha, bo ma za sucho i za ciepło, więc jak dla mnie też jest jednoroczny
Nie masz polskich liter? Na pewno masz Zerknij tutaj:
- Każdy może mieć POLSKIE czcionki + NOWOŚCI techniczne
- PAMIĘTAJ: mamy polskie litery. Prośba o poprawną polszczyznę
A zioła powinny spokojnie wytrzymać w ziemi w ogrodzie, u nas tylko majeranek i rozmaryn powinien zimować w domu, ale 'tam" czyli w Anglii chyba jest nieco cieplej, prawda? A właściwie u nas majeranek jest jednoroczny jak kolendra, a rozmaryn ja wsadzam na lato do ziemi razem z doniczką, a potem wykopuję i trzymam w domu. Na ogół do wiosny niestety zdycha, bo ma za sucho i za ciepło, więc jak dla mnie też jest jednoroczny
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."