Ulubione storczyki Art :) cz. 3
- Merghen
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 gru 2010, o 09:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Ulubione storczyki Art :) cz. 3
Miałam podobnie i potem się okazało,że na Masdevalliach było jedno i drugie. Zastosowałam taki swojej roboty środek ekologiczny na przędziorka (mszyce), który może też pomagać przy chorobach grzybowych. Po jakimś czasie użyłam jeszcze Bioseptu i jak na razie wszystko jest w porządku. Niestety bardzo cieple i suche lato sprzyjało mszycom i przędziorkowi a dodatkowo potem chorobom grzybowym rozwijającym się w miejscach po nakłuciach. Wydaje mi się, że u Ciebie nastąpiła taka właśnie kolejność.
Jak na razie u mnie już problem opanowany, zwłaszcza, że i nastały chłodniejsze dni. W przyszłym roku będę musiała mocniej chłodzić podłoże. Chyba użyję wkładów do lodówek. Chyba, że lato będzie chłodniejsze.
Jak na razie u mnie już problem opanowany, zwłaszcza, że i nastały chłodniejsze dni. W przyszłym roku będę musiała mocniej chłodzić podłoże. Chyba użyję wkładów do lodówek. Chyba, że lato będzie chłodniejsze.
- Agita
- Od: 5 lis 2008, o 15:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
U mnie- na tej masdevalii, która ma podobne zmiany- zauważyłam, że najpierw pojawiają się takie białe zmiany, czasem nawet tylko bezbarwne zagłębienia, jak po ukłuciach, a dopiero po jakimś niektóre z tych zmian czasie ciemnieją, robią się na nich brązowe plamy. Mi też wygląda to na coś wtórnego.
Przyznaję, miałam opryskać je środkiem na szkodniki, korzystając z lata i ciepłych nocy, i jakoś do tej pory się nie przełamałam, mam straszne opory przed stosowaniem chemii. Popróbuję jeszcze wyciągiem z czosnku, ma szansę pomóc i na szkodniki, które podobno go nie znoszą, i na grzyba.
Ale chyba i tak będę musiała uciec się do chemii przed zabraniem roślin z balkonu, bo miałam (i mam) przędziorka choćby na truskawce, to czemu nie miałyby przejść na storczyki..? ;)
Asiu, dzięki za odpowiedź, myślę, że jeszcze wrócimy do tematu, może którejś z nas uda się znaleźć złoty środek na tą dziwną przypadłość masdevalii...
A powiedz jeszcze, czy te Twoje zaatakowane kwitną? Bo moje nie
Przyznaję, miałam opryskać je środkiem na szkodniki, korzystając z lata i ciepłych nocy, i jakoś do tej pory się nie przełamałam, mam straszne opory przed stosowaniem chemii. Popróbuję jeszcze wyciągiem z czosnku, ma szansę pomóc i na szkodniki, które podobno go nie znoszą, i na grzyba.
Ale chyba i tak będę musiała uciec się do chemii przed zabraniem roślin z balkonu, bo miałam (i mam) przędziorka choćby na truskawce, to czemu nie miałyby przejść na storczyki..? ;)
Asiu, dzięki za odpowiedź, myślę, że jeszcze wrócimy do tematu, może którejś z nas uda się znaleźć złoty środek na tą dziwną przypadłość masdevalii...
A powiedz jeszcze, czy te Twoje zaatakowane kwitną? Bo moje nie
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
- Merghen
Do oprysku użyłam oprócz wyciągu z czosnku dodatkowo mydło potasowe, sodę, denaturat/spirytus i olej jadalny w odpowiednich proporcjach. Po mszycach na śliwie i brzoskwini, różach i innych roślinach zapomniałam, podobnie było z przędziorkiem. Dalej jeszcze trzymam ten preparat by opryskać wszystko jak będę ściągać z balkonu do domu. Jedyny jego minus to straszny zapach
Wiecie, Małgosiu, Agnieszko, Dorotko, tak sobie myślę, że nie było mnie w domu w okresie wakacji przez półtora miesiąca.
I w zasadzie nie mogę powiedzieć na pewniaka, że przędziorki wtedy nie żerowały. Teraz ich nie widzę.
Dwie masdevallie po powrocie - jak pisałam - były już nie do odratowania.
Natomiast o resztę walczę, ale jest to trudniejsze niż myślałam. Wcześniej, gdzieś na początku maja pojawiły się przędziorki w moim akwarium w kuchni
(okno południowo-zach.).
Widziałam jak trudno sie ich pozbyć. Jednak kilkakrotne opryski + przelanie środkiem ch. podłoża, pomogły.
Być może były i w pokoju północnym, ale nie miałabym sumienia obciążać pani Sąsiadki jeszcze dodatkowo szukaniem szkodników.
Kto wie, czy to nie zmiany wtórne (?)
Twoja naturalna mikstura Małgosiu pomogła u Twoich roslin, ale czy na choroby grzybowe też się nadaje ?
Może spróbuję na balkonie póki ciepło - zapach tam szybciej sie wywietrzy
Z kolei Masd. striatella kwitła ostatnio chyba w listopadzie ub. roku, więc teraz zobaczymy.
Najsłabsza coccinea - nie wiem, czy w ogóle przeżyje, więc o kwiatach nawet nie myślę.
I w zasadzie nie mogę powiedzieć na pewniaka, że przędziorki wtedy nie żerowały. Teraz ich nie widzę.
Dwie masdevallie po powrocie - jak pisałam - były już nie do odratowania.
Natomiast o resztę walczę, ale jest to trudniejsze niż myślałam. Wcześniej, gdzieś na początku maja pojawiły się przędziorki w moim akwarium w kuchni
(okno południowo-zach.).
Widziałam jak trudno sie ich pozbyć. Jednak kilkakrotne opryski + przelanie środkiem ch. podłoża, pomogły.
Być może były i w pokoju północnym, ale nie miałabym sumienia obciążać pani Sąsiadki jeszcze dodatkowo szukaniem szkodników.
Kto wie, czy to nie zmiany wtórne (?)
Twoja naturalna mikstura Małgosiu pomogła u Twoich roslin, ale czy na choroby grzybowe też się nadaje ?
Może spróbuję na balkonie póki ciepło - zapach tam szybciej sie wywietrzy
Moja żółta Masd., która padła, kwitła nawet gdy zachorowała. Natomiast Masd. Sunset Jaguar kwitła non stop przez kilka miesięcy, ma więc prawo wreszcie odpocząć.Agita pisze:A powiedz jeszcze, czy te Twoje zaatakowane kwitną? Bo moje nie
Z kolei Masd. striatella kwitła ostatnio chyba w listopadzie ub. roku, więc teraz zobaczymy.
Najsłabsza coccinea - nie wiem, czy w ogóle przeżyje, więc o kwiatach nawet nie myślę.
Pozdrawiam, Joanna
Uratowane storczyki Art cz.I, Ulubione storczyki Art cz.II
Ulubione storczyki Art cz.III
- Merghen
Nadaje się gdy zastosujesz dodatkowo wywar z czosnku. Bez niego specyfik jest na przędziorka. Połączenie obydwu działa na jedno i drugie
- Agita
Małgosiu, a podałabyś proporcje, albo linka, jeśli podawałaś już gdzieś kiedyś? ;) Z góry dziękuję.
Ja przelałam i przetarłam wczoraj moje masdevalie wyciągiem z czosnku, i przypomniało mi się, że już to wcześniej robiłam, wiosną chyba, tyle, że raz, może dlatego nic nie dało... Nockę spędziły na balkonie w temp. poniżej 10 stopni- oby nie doznały szoku! - ostatni dzwonek na takie działania.
Ja przelałam i przetarłam wczoraj moje masdevalie wyciągiem z czosnku, i przypomniało mi się, że już to wcześniej robiłam, wiosną chyba, tyle, że raz, może dlatego nic nie dało... Nockę spędziły na balkonie w temp. poniżej 10 stopni- oby nie doznały szoku! - ostatni dzwonek na takie działania.
Pozdrawiam, Agnieszka
- Merghen
Agnieszko, podaję proporcje:10 litrów wody deszczowej, 5 łyżeczek sody oczyszczonej, 10 łyżek mydła potasowego, może być potasowo czosnkowe (nawet lepiej), pół szklanki denaturatu. Jeśli oprysk jest robiony w dzień pochmurny lub późnym wieczorem to dodać ok. 40 łyżek stołowych oleju jadalnego. Ja osobiście nie dodawałam oleju natomiast dodałam wywar z czosnku.
A w jakich proporcjach robicie kochane koleżanki wywar z czosnku ?
Chętnie porównam też wasz dokładny przepis, bo naczytałam się różnych...
Chętnie porównam też wasz dokładny przepis, bo naczytałam się różnych...
Pozdrawiam, Joanna
- Merghen
Ja robię na oko Podobnie jest z wyciągiem z łupin cebuli, nacią szczypiorku (mszyce i przędziorki zwiewają) ale mam też przepis, tylko,że jak mam zrobić wyciąg to mi się nie chce komputera odpalać a przepis mam w pamięci przenośnej. Wg mojego 250 g zmiażdżonego na 10 l wody, odstawić na 24 h i stosować bez rozcieńczania do oprysków.
- Agita
Ja też "na oko" Kroję drobno 2-5 ząbków czosnku (ile mam), zalewam w słoiczku wrzątkiem, zamykam, wstrząsam co jakiś czas, a później uzyskany wyciąg dodaję do wody do podlewania (Maria Teresa podawała kiedyś taki mniej więcej przepis na domowy preparat z czosnku), więcej dla roślin chorych, mniej dla zdrowych. Wszystko na wyczucie. Wyciągu używam już w kilka godzin po wystygnięciu i przez kilka następnych dni. Wczoraj podlałam nim nawet maluszki w akwarium, zobaczymy co z tego będzie ;)
Ale w sumie masowo tego jeszcze nie stosowałam, więc na razie nie polecam
Małgosiu, dzięki za proporcje
Ale w sumie masowo tego jeszcze nie stosowałam, więc na razie nie polecam
Małgosiu, dzięki za proporcje
Pozdrawiam, Agnieszka
Muszę się wtrącić . Nie zalewajcie czosnku wrzątkiem , bo zabijacie jego właściwości bakterio i grzybobojcze.
Czosnek zalewa się letnią wodą i musi to odstac z dobę , zeby czosnek oddał do wody to co najlepsze.
Czosnek zalewa się letnią wodą i musi to odstac z dobę , zeby czosnek oddał do wody to co najlepsze.
Aga
- Agita
Samsu, bardzo możliwe, dzięki za uwagę, zmienię to. [Mówiłam, żeby mnie nie naśladować ]
Asiu, ale Ci zaśmiecamy wątek- sorry, ale może komuś się jeszcze przyda...
Asiu, ale Ci zaśmiecamy wątek- sorry, ale może komuś się jeszcze przyda...
Pozdrawiam, Agnieszka
- Henrykbb
- Od: 28 lut 2010, o 13:07
Jeżeli można prosić to piszcie,piszcie,niech już pozostanie w tym jednym miejscu.Bardzo ciekawy temat.