Czereśnia i wiśnia - choroby i szkodniki część 1
-
- 100p
- Od: 30 mar 2008, o 19:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja również mam coś takiego u siebie. Posadziłem 6 czereśni w tym roku na wiosnę, 3 rosną normalnie i mają zielone liście, a 3 wyglądają jak na zdjęciach powyżej. W którymś momencie coś te czeresienki lekko mi podgryzło, miały po kilka zielonych listków i zostały one ponadgryzane. Profilaktycznie psiknąłem je decisem i podgryzanie się skończyło. Ale nadal nie wiem dlaczego nie wypuszczają normalnych liści.
Może ktoś lepiej poinformowany wpadnie na pomysł...
Może ktoś lepiej poinformowany wpadnie na pomysł...
Czereśnia Van - Coś się dzieje niedobrego
Wczesną wiosną posadziłem kilka drzewek owocowych i wszystkie ładnie rosną, jednak zauważyłem dziś, że jedna czereśnia Van ma uschnięte liście na górze. Zdjęcia są w kolejności od góry drzewka do dołu. Dlaczego tak się stało, co może być przyczyną i co mam robić, żeby jeszcze uratować drzewko. Proszę o pomoc.
- maryann
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=13067
Trzeba było kropić jak kwitła . Teraz tylko obcinać....
Trzeba było kropić jak kwitła . Teraz tylko obcinać....
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
- Suppa
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Niestety, ale chyba już nic nie uratuje takiego drzewka . To jest chyba brunatna zgnilizna drzew pestkowych.
Rok temu ze 3 tygodnie po posadzeniu też zaczęła mi tak więdnąć czereśnia, no i mimo oprysków nie udało mi się tego zatrzymać.
A teraz znów usycha mi czereśnia posadzona zeszłej wiosny, tylko pąki i liście zaczęły zasychać najpierw od dołu, potem od wierzchołków. Teraz doszedł jeszcze wyciek gumy z pnia...
Dziwi mnie to tym bardziej, że pryskałem na przedwiośniu miedzianem, oraz topsinem przed i w trakcie kwitnienia a choroba nic sobie z tego nie robi.... Potraktowałem ją 3 dni temu końską dawką topsinu, score i miedzianu, jeśli to nie pomoże to po niej
Rok temu ze 3 tygodnie po posadzeniu też zaczęła mi tak więdnąć czereśnia, no i mimo oprysków nie udało mi się tego zatrzymać.
A teraz znów usycha mi czereśnia posadzona zeszłej wiosny, tylko pąki i liście zaczęły zasychać najpierw od dołu, potem od wierzchołków. Teraz doszedł jeszcze wyciek gumy z pnia...
Dziwi mnie to tym bardziej, że pryskałem na przedwiośniu miedzianem, oraz topsinem przed i w trakcie kwitnienia a choroba nic sobie z tego nie robi.... Potraktowałem ją 3 dni temu końską dawką topsinu, score i miedzianu, jeśli to nie pomoże to po niej
Pozdrawiam, Maciek.
- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Czereśnie- gniją na drzewie
Zauważyłem po ostatnich opadach deszczu, najpierw na kilku potem na większości owoców. Oczywiście za późno na cokolwiek, ale chcę się przygotować na rok przyszły. Choroba wystąpiła głównie na odm. Kordia(i nieznacznie na Majowej, reszta bez śladu porażenia) i chyba to jeden z objawów monilozy, ale żadnych innych na drzewie nie ma, tylko na owocach. Miał ktoś takie?
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
co ze słuchania mądrego.
Wiśnie i czereśnie - usychanie gałązek
Zauważyłem ostatnio na wiśniach i czereśniech taki objaw: suche liście na gałązce a u jej nasady duży wyciek soku lub zaschnięta kropla soku. Czy to sprawka jakiegoś "podgryzacza" czy choroba? Czy ktoś miał podobny problem?
- Suppa
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Niestety to właśnie rak bakteryjny, lub brunatna zgnilizna drzew pestkowych. Radą na to jest oprysk miedzianem i topsinem w max dawce, choć w zaawansowanym stadium to już raczej nie pomoże, trzeba wycinać chore odrosty.
Mi rok temu zniszczył nowo posadzone drzewko... a w tym roku prawie położył roczną czereśnię Najpierw pousychały pąki liściowe nisko na pniu, potem zaczęły usychać konarki od końców i od pnia... do tego w połowie pnia pojawił się duży wyciek gumy. Opryski u mnie nie pomogły, ale w międzyczasie drzewko rozwinęło kilka odrostów tuż nad ziemią powyżej miejsca szczepienia. Obciąłem pień tuż nad tymi odrostami, jeśli choroba nie powróci to uda się je odbudować
Mi rok temu zniszczył nowo posadzone drzewko... a w tym roku prawie położył roczną czereśnię Najpierw pousychały pąki liściowe nisko na pniu, potem zaczęły usychać konarki od końców i od pnia... do tego w połowie pnia pojawił się duży wyciek gumy. Opryski u mnie nie pomogły, ale w międzyczasie drzewko rozwinęło kilka odrostów tuż nad ziemią powyżej miejsca szczepienia. Obciąłem pień tuż nad tymi odrostami, jeśli choroba nie powróci to uda się je odbudować
Pozdrawiam, Maciek.