Asparagus
- karpek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lut 2008, o 11:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja mam inną odmianę asparagusa - Asparagus plumosus - Twój to chyba A.falcatus.
Mój jest w mniejszej doniczce, raczej dłuższej niż szerszej tzw. "palmówce". Stoi w niezbyt nasłonecznionym miejscu, Podlewam go rzadziej jak ziemia przeschnie ale za to bardzo obficie.
Myślę, że u Ciebie to za wysoka temperatura (otoczenia) i że za dużo podlewasz
Mój jest w mniejszej doniczce, raczej dłuższej niż szerszej tzw. "palmówce". Stoi w niezbyt nasłonecznionym miejscu, Podlewam go rzadziej jak ziemia przeschnie ale za to bardzo obficie.
Myślę, że u Ciebie to za wysoka temperatura (otoczenia) i że za dużo podlewasz
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Pozdrawiam - Janusz K.
Bambus? Asparagus falcatus
Agnieszka
- Mariusz_S
- Od: 18 lut 2008, o 01:12
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Zrób jeszcze jakieś zbliżenia. Moim zdaniem to nie jest bambus.
Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
Poradnik o trawach
Tym razem mam problem z podarowanym asparagusem (densiflorus?). Jest to egzemplarz mocno zaniedbany...z mocno rozrośniętymi korzeniami i małą ilością "liści". Wsadziłam go do sporej doniczki (trochę większej niż jego korzenie), podlałam i....niestety nieliczne pozostałe pędy zaczęły żółknąć...Asparagus stoi w jasnym miejscu (nie bezpośrednio na słońcu), pilnuję żeby miał wilgotno (nie mokro).
Czy to prawda, że ten kwiatek może stracić wszystkie "liście", by po spoczynku wypuścić nowe pędy? Co robić?
Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam
Czy to prawda, że ten kwiatek może stracić wszystkie "liście", by po spoczynku wypuścić nowe pędy? Co robić?

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam

- karpek
- Od: 16 lut 2008, o 11:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Czasami jest tak jak piszesz. Dobrze, że przesadziłaś do większej doniczki - powinien odżyć. Przy przesadzaniu można także podzielić na pół jego rozłogi.
Myślę, że dobrze będzie go często pryskać, chociażby co dzień.
Myślę, że dobrze będzie go często pryskać, chociażby co dzień.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Pozdrawiam - Janusz K.
- Nela
- Przyjaciel Forum
- Od: 18 paź 2006, o 17:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
U mnie wcześniej to samo było z asparagusem- żółkł i leciały z niego wszystkie igiełki... Przycięłam przy samej ziemi- przesadziłam/ obrywając takie bulwki w ziemi/ i wystawiłam wiosna na pole. Bardzo często podlewany/ chyba lubi dużo wody/, mocno zasilany- róśł pięknie. Na zimę znowu obcięłam równo z doniczką i schowałam do piwnicy. Wiosna znowu- nowa ziemia i stanowisko na polu. Teraz stoi w pokoju na stojaku- pędy nowe stale mu idą- widzę , że kuracja pomogła. Nie zraszałam , bo na polu była poranna rosa- teraz pewnie trzeba od czasu do czasu zrobić mu prysznic w wannie 

Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby... St.J.Lec