Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.4
Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.4
Marina potwierdzam jest super. W tym roku jej nie miałam. Liczyłam na pana z bazarku, który zazwyczaj miał i Marinę i pizmowe a tu w tym roku same zwykłe olbrzymy. Solory urosły mi wielkości dużego grejpfruta, Gwatemala blue tak 1/3 tej u ivony15, a obok, na tej samej grządce Boston Marrow stracił wszelki umiar. Kolejny owoc, który jeszcze tydzień temu wyglądał na 8 kg. teraz z pewnością przekroczył 10. Już ciemnieje więc pewnie przestanie rosnąć ale drugi zamiast ciemnieć i dojrzewać przekroczył już jakieś 8 kilo. Jak będzie zimno to chyba nie dojrzeje.
Wiszą takie bomby na siatce, ludzie sie oglądają. Znając siłę ziemi w ogródku za nic się nie spodziewałam takiego wyniku. Mówią, ze od przybytku głowa nie boli ale jak ja to przerobię?
Thelma Sanders ma cały czas seledynowe owoce. Z obrazka wydaje mi się ,że powinny lekko zżółknąc. Nie wiem - zbierac, poczekać? Nie wiem jak długo bedzie mieć liście bo zaatakował ją mączniak.
Wiszą takie bomby na siatce, ludzie sie oglądają. Znając siłę ziemi w ogródku za nic się nie spodziewałam takiego wyniku. Mówią, ze od przybytku głowa nie boli ale jak ja to przerobię?
Thelma Sanders ma cały czas seledynowe owoce. Z obrazka wydaje mi się ,że powinny lekko zżółknąc. Nie wiem - zbierac, poczekać? Nie wiem jak długo bedzie mieć liście bo zaatakował ją mączniak.
-
- 200p
- Od: 19 wrz 2010, o 23:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
oxalis, pestki dyni mają dużo żelaza, na zdrowie 
juda, mam DOKŁADNIE to samo
AniaD, no właśnie, tylko kiedy? Totalnie narzekać nie mogę, glebogryzarką zaorał mi poletko, kijki na pomidory pomontował i zwozi cukinie siatami, chyba nie jest tak najgorzej
Aniaw, z przerabianiem Bostona nie będziesz miała problemu, szybko idzie

juda, mam DOKŁADNIE to samo

AniaD, no właśnie, tylko kiedy? Totalnie narzekać nie mogę, glebogryzarką zaorał mi poletko, kijki na pomidory pomontował i zwozi cukinie siatami, chyba nie jest tak najgorzej

Aniaw, z przerabianiem Bostona nie będziesz miała problemu, szybko idzie
Witajcie,
mam pytanie, kabaczek Złoty cepelin to bardziej cukinia czy dynie? I jak rośnie? Krzaczasto czy pnąco?
Dostałam nasiona, a jeszcze go nigdy nie miałam i nie wiem gdzie go na wiosnę wysiać, bo zależy od wzrostu...
mam pytanie, kabaczek Złoty cepelin to bardziej cukinia czy dynie? I jak rośnie? Krzaczasto czy pnąco?
Dostałam nasiona, a jeszcze go nigdy nie miałam i nie wiem gdzie go na wiosnę wysiać, bo zależy od wzrostu...
Pozdrawiam
Ewa
Ewa
Tomate, ja wszelkie kabaczki traktuje jako summer squash czyli jak cukinię. Ma pokrój krzaczasty potem lekko się płoży. Ja sadziłabym razem z cukiniami.
Forumowiczka Kasia...;)
- patasko
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 maja 2011, o 23:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
tomate, tak trudno zapytać wujka google? Każdy kabaczek jest płożący, pędy do 2 metrów, dlatego różni się od cukinii.
- grosik
- 200p
- Od: 30 sty 2012, o 16:56
Kabaczka traktuję dokładnie tak jak cukinię - często w kuchni używam go w zastępstwie cukinii albo równolegle z nią, jedyne co zauważyłam to szybciej mięknie i nigdy nie robiłam z niej kotletów. Chociaż na kotlety to zdecydowanie najbardziej lubię patisony bo są najtwardsze 

Pozdrawiam ciepło, Gosia ;)
Nasze rodzinne eskapady i nie tylko
Nasze rodzinne eskapady i nie tylko
Patasko, jak dla mnie to kabaczek na początku ma pokrój krzaczasty dopiero potem zaczyna się "wyciągać". Ale to tylko moje obserwacje... 

Forumowiczka Kasia...;)
patasko, na to jest forum żeby pytać i dyskutować. Googel nigdy nie zastąpi mi doświadczonych ludzi, bo jeszcze nie słyszałam żeby uprawiał warzywa.
Dzięki wam za odpowiedzi.

Dzięki wam za odpowiedzi.
Pozdrawiam
Ewa
Ewa
- aśka2006
- 500p
- Od: 18 gru 2007, o 13:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Hej
a oto moje dynie siałam:
Hokkaido (dziwne jakieś wyszły)
Waltham Butternut (rozpoznana)
Melonette Jaspee de Vende (która to?)
Whangaparaoa Crown (ta biała?)
Solor (brak owoców)
Blue Hokkaido (???)
Kakai (rozpoznana)
Posiane wszystkie razem a w gąszczu do etykiet nie tafię
-- Wt 18 wrz 2012 18:21 --
i jeszcze jedno zdjęcie ta dyńka dopiero zaczyna zawiązywać owoce
[URL=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/688 ... 07de3.html]
[/URL

a oto moje dynie siałam:
Hokkaido (dziwne jakieś wyszły)
Waltham Butternut (rozpoznana)
Melonette Jaspee de Vende (która to?)
Whangaparaoa Crown (ta biała?)
Solor (brak owoców)
Blue Hokkaido (???)
Kakai (rozpoznana)

Posiane wszystkie razem a w gąszczu do etykiet nie tafię

-- Wt 18 wrz 2012 18:21 --
i jeszcze jedno zdjęcie ta dyńka dopiero zaczyna zawiązywać owoce
[URL=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/688 ... 07de3.html]

Aśka
-
- 200p
Aśka, hokkaido masz zmiksowane
Bardzo możliwe, że Blue Kuri jest na ostatnim zdjęciu, ale nie wyglądają na dopiero co zawiązane...
Melonette- przedostatni rząd, środkowa
Whangaparaoa biała
Bardzo możliwe, że Blue Kuri jest na ostatnim zdjęciu, ale nie wyglądają na dopiero co zawiązane...
Melonette- przedostatni rząd, środkowa
Whangaparaoa biała
Aśka2006:
1. Butternut, 2 nie wiadomo co, na pewno dynia jeszcze nie dojrzała, 3 Whangaparaoa Crown, 4 i 6 wygląda na Australian Butter, 5 i 9 Melonette Jaspee de Vendee (z tym że na 9 zdjęciu owoc jeszcze nie dojrzał), 7 to Kakai, jeszcze nie przebarwione, 8 Solor lub Hokkaido, niedojrzałe, 10 wygląda na Blue Hokkaido. Czy te zdjęcia były teraz robione? U Ciebie jest bardzo zielono, jak w środku sezonu wegetacyjnego, wszystko świeżutkie jak z czerwca.
1. Butternut, 2 nie wiadomo co, na pewno dynia jeszcze nie dojrzała, 3 Whangaparaoa Crown, 4 i 6 wygląda na Australian Butter, 5 i 9 Melonette Jaspee de Vendee (z tym że na 9 zdjęciu owoc jeszcze nie dojrzał), 7 to Kakai, jeszcze nie przebarwione, 8 Solor lub Hokkaido, niedojrzałe, 10 wygląda na Blue Hokkaido. Czy te zdjęcia były teraz robione? U Ciebie jest bardzo zielono, jak w środku sezonu wegetacyjnego, wszystko świeżutkie jak z czerwca.
-
- 200p
Ania, moim zdaniem nie ma tu Australian Butter
przy 4 trochę niefortunne zdjęcie, ale 9 to zupełnie nie to, ani w kształcie dyni ani w trzonku

Masz rację, przyjrzałam się górze owocu na zdjęciu 6, nie jest ona zapadnięta jak u AB, tylko uwypuklona.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 12 sie 2011, o 10:38
Dzięki kilku forumowiczkom
tegoroczny urodzaj (zbiorę za jakieś dwa tygodnie):
Waltham Butternut- późno i mało wiążący gatunek, dość dużo miejsca zajmuje, raczej nie będzie powtórki:

Crioula Pataka obrodziła wyśmienicie, cudne dynie:

Ogromne Blue Hubbard:

Kolorowe Solory:

Table King Acorn w tym roku się nie doczekam- krzaki dość długo siedziały na miejscu z powodu zimnego początku lata:

Lunga di Napoli- ogromne ilości zawiązek, szkoda, ze tak późno, próbuję za rok:

Delicata- puściłam pionowo:

Angelique- dość długo nie kwitło, ma jeden owoc, nie wiem czy warto brać się za tę odmianę w przyszłym roku:

Sucrine de Berry- wspaniała zamiana Waltham Butternut- krzaczki długości ~2 m, na każdym 10-12 dyn, już powoli matowieją:

Black Futsu- na każdym krzaczku 3-4 spore sztuki i 5-6 mniejszych :

Galeux d?Eysines- pojawiają się magiczne ?brodawki?:

Tu miała być Sonca, tylko dynie są jakieś ?balonopodobne?, owoców od groma:

I mnóstwo maleństw:

Waltham Butternut- późno i mało wiążący gatunek, dość dużo miejsca zajmuje, raczej nie będzie powtórki:

Crioula Pataka obrodziła wyśmienicie, cudne dynie:

Ogromne Blue Hubbard:

Kolorowe Solory:

Table King Acorn w tym roku się nie doczekam- krzaki dość długo siedziały na miejscu z powodu zimnego początku lata:

Lunga di Napoli- ogromne ilości zawiązek, szkoda, ze tak późno, próbuję za rok:

Delicata- puściłam pionowo:

Angelique- dość długo nie kwitło, ma jeden owoc, nie wiem czy warto brać się za tę odmianę w przyszłym roku:

Sucrine de Berry- wspaniała zamiana Waltham Butternut- krzaczki długości ~2 m, na każdym 10-12 dyn, już powoli matowieją:

Black Futsu- na każdym krzaczku 3-4 spore sztuki i 5-6 mniejszych :

Galeux d?Eysines- pojawiają się magiczne ?brodawki?:

Tu miała być Sonca, tylko dynie są jakieś ?balonopodobne?, owoców od groma:

I mnóstwo maleństw:

-
- 200p
Yerena, piękne dynie, wspaniały widok
ale że butternuty chcesz wymienić? Osobiście nie wyobrażam sobie sezonu dyniowego bez nich