Malina - uprawa, nawożenie, cięcie cz. 1
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 maja 2010, o 20:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Malina - uprawa, nawożenie, cięcie
Kriss1515 wejdź na piątą a następnie szóstą stronę tego tematu i przeczytaj posty użytkownika ANTOŚ - wszystkiego się dowiesz.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Ale poco ograniczac ja u siebie w tunelu mam po 3 m pedy ale one sie obninaja;)
W każdym Twoim wpisie aż roi się od błędów, ale tego to ja już kompletnie nie rozumiem.
Proszę o staranną pisownię.
Comcia
W każdym Twoim wpisie aż roi się od błędów, ale tego to ja już kompletnie nie rozumiem.
Proszę o staranną pisownię.
Comcia
- seedkris
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
marek41 napisał 'mam po 3 m pedy ale one sie obninaja' nie wiem o co chodzi. Moja folia ma 2,5 m wysokości w szczycie.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
-
- Od: 7 maja 2010, o 20:50
Seedkris czy mógłbyś dokładnie napisać jak chcesz uprawiać te maliny, bo na początku piszesz że chcesz by były w doniczkach i stały pod gołym niebem, dopiero na zimę gdy już z tunelu foliowego usuniesz pomidory to wstawisz tam na zimowanie donice z malinami. Teraz piszesz że jak urosną do 2m to ci się nie zmieszczą do tunelu, no ale skoro maja rosnąć pod gołym niebem to co za różnica, do góry w niebo masz nieograniczone możliwości wzrostu, a na zimę jak będziesz je wstawiać do tunelu to sobie przytniesz na zero.
No chyba że chodzi Ci o to żeby przedłużyć jesienne owocowanie malin, poprzez przeniesienie ich przed sama zimą do tunelu na jeszcze parę tygodni owocowania. Jeśli tak ma to wyglądać to i tak się nie przejmuj bo w donicy maliny maja ograniczony wzrost i na 2m wątpię żeby Ci wybiły, a jak nawet by wybiły to zważ na to że pędy są giętkie i można je dowolnie wyginać, więc nawet gdyby tunel foliowy miał 2m wysokości a maliny 3,5m to i tak bez różnicy dla owocowania. Jak już przyjdzie zima to pędy wycinasz do zera i tak przechowujesz donice do wiosny.
No chyba że chodzi Ci o to żeby przedłużyć jesienne owocowanie malin, poprzez przeniesienie ich przed sama zimą do tunelu na jeszcze parę tygodni owocowania. Jeśli tak ma to wyglądać to i tak się nie przejmuj bo w donicy maliny maja ograniczony wzrost i na 2m wątpię żeby Ci wybiły, a jak nawet by wybiły to zważ na to że pędy są giętkie i można je dowolnie wyginać, więc nawet gdyby tunel foliowy miał 2m wysokości a maliny 3,5m to i tak bez różnicy dla owocowania. Jak już przyjdzie zima to pędy wycinasz do zera i tak przechowujesz donice do wiosny.
- seedkris
Właśnie tak chcę zrobić. Maliny mają owocować pod folią a wzrost wegetatywny na zewnątrz. Już posadziłem 20 szt polana 100-120cm wys. Na początku liście przywiędły, po częstym spryskiwaniu większość się przyjęła. Część owocuje nawet. Jestem zadowolony. Szukam jeszcze Poranna rosa o ciekawych zółtych owocach.
W zeszłym roku na jesieni wsadziłem maliny Polka. Od tygodnia pięknie owocują. Mam kilka odrostów i wolne miejsce w rządkach gdzie wsadzone w zeszłym roku zostały wykopane przez psa .Proszę powiedzieć kiedy te odrosty odciąć od matek i przesadzić na swoje.
Bogdan
Witam!
Uważam, że na początku października.
Uważam, że na początku października.
-
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
Ja swoje maliny Polka wsadziłam w 2010 roku po 15 października - dopiero wtedy były dostępne w sprzedaży.
Moje nowe imię Szansa
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
- Kriss1515
- 1000p
- Od: 15 cze 2012, o 21:16
kiedy sadzić polke ?
- seedkris
Ja w tym tygodniu posadziłem polka, pokusa, poranna rosa do dużych donic. Sadzonki, kwitnące zakupiłem w pobliskiej szkółce. Mam teraz 5 odmian w donicach i liczę na zbiory do zimy.
Moje pytanie dotyczy przesadzania malin.
Nie wiem czy najpierw je obciąć i przesadzić, czy najpierw przesadzić, a później (wiosną) obciąć.
Działkę kupiliśmy wiosną. Maliny przycięła nad ziemią w kwietniu. Owocować zaczęły w połowie sierpnia.
Nie wiem czy najpierw je obciąć i przesadzić, czy najpierw przesadzić, a później (wiosną) obciąć.
Działkę kupiliśmy wiosną. Maliny przycięła nad ziemią w kwietniu. Owocować zaczęły w połowie sierpnia.
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Zawsze lepiej przyjmują się rośliny przycięte. Chodzi o to że korzenie przy przesadzaniu odchorują to trochę i nie wykarmią dużej części nadziemnej.
Zasada ogólna - tyle nad ziemią ile pod ziemią.
Już nie mówiąc o tym że łatwiej przesadzić.
Ja maliny ( Polana i Polka ) jak zdążę to przycinam przed zimą, jak nie zdążę to dopiero wiosną.
Zasada ogólna - tyle nad ziemią ile pod ziemią.
Już nie mówiąc o tym że łatwiej przesadzić.
Ja maliny ( Polana i Polka ) jak zdążę to przycinam przed zimą, jak nie zdążę to dopiero wiosną.
Moja mama kupiła właśnie sadzonki malin. Ma Polesie (powtarzająca) i Tulameen (jak się później okazało owocująca na pędach 2 letnich opis w sklepie mówił, że to powtarzająca). Panie w sklepie powiedziały mamie by nie przycinac ich (tych malin oczywiście) po posadzeniu. Poczytałam i wszędzie pisze się, że przyciąć. Juz sama nie wiem przyciąć czy nie, czy ma w tym momencie znaczenie odmiana?
A przy okazji czy ktoś ma Tulameen i może coś o nim powiedzieć?
A przy okazji czy ktoś ma Tulameen i może coś o nim powiedzieć?