PiotrekP- Korę uzupełniam w zależności od potrzeb . Zwykle wiosną , podczas pozimowych porządków. Kora stopniowo rozkłada się i tworzy wartościową dla roślin próchnicę, warto więc stosować ją na rabatach także z tego względu.
zwkwiat pisze:Ewelino, nasionka orlików wschodzą, /dziękuję/ mam nadzieję, że przetrwają zimę,
Przetrwają na pewno . Tylko zaznacz miejsce , bo maleńkie roślinki łatwo w nadgorliwości wypielić wiosną , robiąc w ogrodzie porządki
AniaZ pisze:- tak pięknie się rozkwieciło, że żal będzie je chować na zimę

.
Aniu, ja nie przechowuję . Kilka razy próbowałam bez skutku ( zawsze "padła " po jakimś czasie od przeniesienia do mieszkania). Traktuję Sundavillię jak roślinę jednoroczną . A i tak warto ją mieć , bo kwitnie aż do przymrozków !
Grzegorz B pisze:Miło znów spojrzeć na tak estetyczne aranżacje, ogród wciąż zachwyca

Bardzo mi się podobają rudbekie rozjaśniające ciemniejsze zakątki ogrodu

Córki balkon całkiem spory i w podobnej stylistyce co Twój ogród

Witaj
Grzesiu 
Dzięki za komplementy

. Co do RUDBEKII - uwielbiam je , bo są niezawodne , niekapryśne i moim zdaniem świetnie rozjaśniają cieniste zakątki , których jest w moim ogrodzie sporo. No i kwitną bardzo długo (zaczęły w poł. lipca i nadal złocą się na rabatach!). Warto mieć takie byliny w ogrodzie zwłaszcza teraz , gdy niewiele kwiatów już kwitnie.
A balkon córki jest "w moim stylu" , bo sama go zaaranżowałam

Córka pielęgnuje, nawozi, podlewa i przycina , ale wczesną wiosną to była moja robota !
Majowa Iwonko ! Rzeczywiście dawno Cie nie było, ale ja też ostatnio niewiele zaglądam na forum , bo czas ... ucieka jak ten króliczek , którego staram się wciąż , bezskutecznie , dogonić...
Co do piosenki - sparafrazuję nieco:
"(...)
Wciąż jest wrzesień - pogoda prześliczna !
Wszystko w złocie trwa , no i w zieleni.
Prócz staruszków nikt chyba nie myśli
O mającej nastąpić jesieni. (...)
Ale , choćbyśmy się nie wiem jak starali , ona - JESIEŃ - nadchodzi wielkimi krokami

już tylko...6 dni ! Więc pulowerki jak najbardziej czas "uruchomić "
Sosenki4 pisze:Ewelinko, czyli sprawdziło się powiedzenie, ze nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło. Wymarzły lilie, ale dzięki czerwcowemu sadzeniu teraz masz pięknie jak my wszyscy lilie już dawno mamy tylko we wspomnieniach. Jednak mimo wszystko szkoda tych wymarzniętych.
U mnie też już po LILIACH... Ma nadzieję , że tej zimy cebule przetrwają, bo kwiaty były bardzo efektowne .
wielkakulka pisze:Ewelinko, czy nowy forumowicz, może pozaglądać do twojego wątku?

Nie tylko może ale ...powinien

Zapraszam serdecznie , bo bardzo się cieszę ,że znalazłaś furtkę do mojego ogrodu .
Helen pisze: Piesek odpoczywa na tarasie , a gdzie gospodarze?

Rudbekie, hortensje ....piękna ta rabatka pod drzewem.

Witaj
Helen ! Piesek ma czas - to sobie odpoczywa , a gospodarze ostatnie tygodnie spędzają ... cóż ,głównie w biurze... Takie życie.