Plumeria z nasion ,wymagania,cięcie,ukorzenianie Cz. 1
Re: Plumeria z nasion, proszę o porady
nic sie nie martw;) a to Twoja jedyna plumeria?
Pokaż jej zdjęcie.. to powiem Ci co sie dzieje ;)
Pokaż jej zdjęcie.. to powiem Ci co sie dzieje ;)
- Piotr=)
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 maja 2008, o 17:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja wysiałem z 5 dni temu ciekawe czy wyjdzie 

Spis tematów
Róbmy w życiu to co nas cieszy ;)
Róbmy w życiu to co nas cieszy ;)
Hej
jestem tu nowa... mam dwie plumerie wysiane z nasionkek kupionych na allegro - jedna ma dwa lata, druga pół roku
zawitałam do Was żeby sprawdzić kiedy mi w końcu moja dwulatka zakwitnie - no i wygląda na to że jeszcze poczekam
)
Starsza zawsze gubiła liście jesienią i odżywała na wiosnę - za pierwszym razem myślałam że zachorowała bo został sam "kikut" ale w kwietniu zauważyłam pojawiające się listki.. poniżej zdjęcia: po lewej młodsza po prawej "starucha"

mam też pytanko.. chcę wysiać więcej plumerii i widzę że niektórzy tu "kiełkowali" nasionka jak rzeżuchę
czy taki sposób nie zaszkodził w późniejszym czasie sadzonkom?
jestem tu nowa... mam dwie plumerie wysiane z nasionkek kupionych na allegro - jedna ma dwa lata, druga pół roku

zawitałam do Was żeby sprawdzić kiedy mi w końcu moja dwulatka zakwitnie - no i wygląda na to że jeszcze poczekam

Starsza zawsze gubiła liście jesienią i odżywała na wiosnę - za pierwszym razem myślałam że zachorowała bo został sam "kikut" ale w kwietniu zauważyłam pojawiające się listki.. poniżej zdjęcia: po lewej młodsza po prawej "starucha"

mam też pytanko.. chcę wysiać więcej plumerii i widzę że niektórzy tu "kiełkowali" nasionka jak rzeżuchę

chce ktoś kupić sadzonki plumerii?
Dla mnie szkoda czasu na to zielsko.
Marne szanse, że zakwitną. A jeśli tak to za kilka lat i to maluńkimi kwiateczkami.
Chyba moja powędruje za płot - mam tyle cudnych kwiatuchów w domu, że szkoda mi dla niej miejsca...
Marne szanse, że zakwitną. A jeśli tak to za kilka lat i to maluńkimi kwiateczkami.
Chyba moja powędruje za płot - mam tyle cudnych kwiatuchów w domu, że szkoda mi dla niej miejsca...

- meluzyna
- Od: 8 sie 2009, o 10:43
Też myślę, że moja nie zakwitnie
To chyba nie jest roślina na nasz klimat.

ja znam przypadek zakwitnięcia Plumerii w naszym klimacie i wiem, że jest to absolutnie możliwe 
Zresztą, nawet jak nie zakwitnie to mnie i tak jest milo mieć w domku taką egzotyczną roslinkę

Zresztą, nawet jak nie zakwitnie to mnie i tak jest milo mieć w domku taką egzotyczną roslinkę

- meluzyna
Na jednej ze stron tego wątku jest napisane, że zakwitła po ośmiu czy dziewięciu latach. Jeśli ktos jest cierpliwy, to czemu nie..., ja tej cierpliwości niestety nie mam.
-
- 50p
- Od: 30 wrz 2011, o 22:13
Na mojej plumce chyba coś się zalęgło:

Na szczycie pojawiła się pajęczynka w białymi drobinkami, a liście mają jakiś dziwny nalot:

Co to może być?

Na szczycie pojawiła się pajęczynka w białymi drobinkami, a liście mają jakiś dziwny nalot:

Co to może być?
Moje rośliny: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=62&t=59205" onclick="window.open(this.href);return false;
- meluzyna
Przędziorek
-
- 50p
A jak się pozbyć intruza?
Moje rośliny: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=62&t=59205" onclick="window.open(this.href);return false;
- meluzyna
Musisz zrobić oprysk np. talstarem w odstępach tygodniowych, ale jak widać Twoja roślinka jest juz bardzo mocno zainfekowana, niestety.
-
- 50p
A czy mam ja izolować? Stoi z adenium i innymi sukulentami
tak koniecznie ... przenieś na inne okno , ja na Twoim miejscu bym oberwała wszystkie liście plumerii i spryskala ją Magusem SC 200 z Agregolu,(nie bój sie na pewno Ci niezginie.. ja zasze tak robie.) jak piszesz ze masz adenium to zakup koniecznie ten środek , zapewniam ze bedzie Ci potrzebny.. Sprawdź czy na innych roślinach niema przedziorka.. najczęsciej takie białe kropeczki od spodu liścia , bo to co pokazujesz jest już nieźle zaatakowane więc przypuszczam ze inne również. Pozdrawiam;)
-
- 50p
Już sprawdzilam
Cytryna zaatakowany, na jednym adenium już jest pare białych kropek. No i moje " przedszkolaki" zaatakowane:(
Magnusa już zamowilam,więc pojutrze dotrze. Ale skąd to cholerstwo się wzięło? Nie kupowałem teraz żadnych kwiatów, na dwór tez nie wystawiam

Cytryna zaatakowany, na jednym adenium już jest pare białych kropek. No i moje " przedszkolaki" zaatakowane:(
Magnusa już zamowilam,więc pojutrze dotrze. Ale skąd to cholerstwo się wzięło? Nie kupowałem teraz żadnych kwiatów, na dwór tez nie wystawiam