CHOROBY I DOLEGLIWOŚCI kaktusów i in. sukulentów PORADY cz.1
- onectica
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: CHOROBY I DOLEGLIWOŚCI kaktusów i in. sukulentów PORADY cz.2
ech, bo widzisz, ja nie jestem miłośniczką na wielka skalę, mam tylko 19 doniczek, każdą z moich roślinek kocham całym sercem, nie hoduję ich, tylko jestem z nimi i nie liczę strat na procenty/rocznie, bo to nie procent, a nieodżałowanie moje...
no nic, może ktoś jeszcze co podpowie?
no nic, może ktoś jeszcze co podpowie?
- stapeliowaty
- 100p
- Od: 10 lip 2012, o 17:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Całe szczęście wełnowce ze storczyka zniknęły po pierwszym pryskaniu karate. Mospilan albo karate powoduje zniekształcenie sukulentów dlatego ich nie pryskałem. Znajomy popryskał nimi Stapelie variegate i roślina strasznie się pomarszczyła i wyciągnęła. Także chyba będę musiał zainwestować w actellic.stapeliowaty pisze:Witam!
Mam takie pytanie, czy Mospilan 20SP i Karate Zeon 050 CS wpływa jakoś na rośliny? Chciałbym profilaktycznie spryskać kaktusy i sukulenty mospilanem i karate, bo na storczyku zauważyłem wełnowce. Słyszałem, że po takich środkach rośliny mogą marnieć, stąd moje pytanie.
Pozdrawiam
- takajedna86
- 10p - Początkujący
- Od: 10 wrz 2012, o 13:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam ponownie!
Mam problem z jednym z moich kaktusów, jednym z tych zaatakowanych przez wełnowce... Actellic dopiero co zakupiłam, czekam na dostawę.
Praktycznie z dnia na dzień zauważyłam, że jeden odrost prawie całkowicie oklapł, "schudł" i pojawiła się na nim taka brązowa plama. Zdjęcia poniżej. Co mam z nim zrobić? Oderwać? Czy może Actellic pomoże i na to?
Proszę o pomoc
Mam problem z jednym z moich kaktusów, jednym z tych zaatakowanych przez wełnowce... Actellic dopiero co zakupiłam, czekam na dostawę.
Praktycznie z dnia na dzień zauważyłam, że jeden odrost prawie całkowicie oklapł, "schudł" i pojawiła się na nim taka brązowa plama. Zdjęcia poniżej. Co mam z nim zrobić? Oderwać? Czy może Actellic pomoże i na to?
Proszę o pomoc
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Kontakt:
To jakaś infekcja grzybowa. Sugeruję usunąć zarażony pęd.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- takajedna86
- 10p - Początkujący
Zrobione. Owady, grzyby, ciekawe co jeszcze :/
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 8 maja 2012, o 23:38
witam wszystkich
czy ktos, moze mi powiedziec, co sie dzieje z moim kaktusem ?
obłażą go jakies dziwne robaki,wygladaja na jakies muszki latajace z tego co zauwazylem so ich dwa rodzaje i nie wiem skod sie biora, wystepuja tylko na jednym kaktusie, szczegolnie lubia przesiadywac na jego bialym czubku, co je odkurzaczem wciagne pojawiaja sie nastepne, i nastepne i tak w kolko
obłażą go jakies dziwne robaki,wygladaja na jakies muszki latajace z tego co zauwazylem so ich dwa rodzaje i nie wiem skod sie biora, wystepuja tylko na jednym kaktusie, szczegolnie lubia przesiadywac na jego bialym czubku, co je odkurzaczem wciagne pojawiaja sie nastepne, i nastepne i tak w kolko
- takajedna86
- 10p - Początkujący
Witam!
Dostałam przed chwilą Actellic.I teraz chciałabym poprosić o małą pomoc - w ulotce pisze o rozcieńczeniu 8-12 ml w litrze wody do dezynsekcji nasion.
Czyli wziąć jakąś butelkę ze spryskiwaczem, zrobić sobie taką mieszankę, i w jakich warunkach spryskać te kaktusy z wełnowcami? Wynieść je na klatkę schodową i zostawić tam? Na jaki czas? Czy można zrobić to w mieszkaniu?
I czy prócz tego dwukrotnego spryskania ich, w odstępie 2-tygodniowym, o ile dobrze pamiętam, podlać kaktusy też tą mieszanką, skoro wełnowce lęgną się w ziemi?
Bardzo będę wdzięczna za pomoc
Dostałam przed chwilą Actellic.I teraz chciałabym poprosić o małą pomoc - w ulotce pisze o rozcieńczeniu 8-12 ml w litrze wody do dezynsekcji nasion.
Czyli wziąć jakąś butelkę ze spryskiwaczem, zrobić sobie taką mieszankę, i w jakich warunkach spryskać te kaktusy z wełnowcami? Wynieść je na klatkę schodową i zostawić tam? Na jaki czas? Czy można zrobić to w mieszkaniu?
I czy prócz tego dwukrotnego spryskania ich, w odstępie 2-tygodniowym, o ile dobrze pamiętam, podlać kaktusy też tą mieszanką, skoro wełnowce lęgną się w ziemi?
Bardzo będę wdzięczna za pomoc
- takajedna86
- 10p - Początkujący
* zapomnialam dodać, że nie ma wskazówek na ulotce o oprysku roślinek, tylko nasion i pomieszczeń...
- phoebs
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 wrz 2008, o 01:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
fajny23lb pisze:witam wszystkich
Witaj.
Pierwsze co musisz zrobić to odizolować go od pozostałych - szkoda tak pięknych okazów!
najpiękniejszych chwil w życiu nie zaplanujesz, one przyjdą same...
Moja kolekcja kaktusów
pozdrawiam Ania
Moja kolekcja kaktusów
pozdrawiam Ania
-
- 50p
- Od: 8 mar 2012, o 15:02
To mogą być ziemiórki. W ziemi tzn na korzeniach żerują larwy. Z ich poczwarek wychodzą niewielkie muchy, nieco większe od owocówek.
-
- 20p - Rozkręcam się...
czy ktostak myslalem czy zna ktos dobry srodek na ziemiorki?
będę bardzo wdzieczny
będę bardzo wdzieczny
-
- 20p - Rozkręcam się...
jednak to nie ziemiorki na bank te muszki wygladaja inaczej zauwazylem je w kuchni na owocach siedzialy
co to moze byc?
co to moze byc?
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Kontakt:
Na owocach masz owocówki, na kaktusach ziemiórki.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek