Ukorzeniać czy nie? Co teraz ...

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
benji37
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 16 lip 2012, o 22:52
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Ukorzeniać czy nie? Co teraz ...

Post »

w zaprzyjaźnionym ogródku nazrywałem gałązek róznych krzewów i dopiero przypomniałem sobie ze to wczesna jesien ...
co teraz?
Czy da sie cos zrobić z gałązkami irgi poziomej z piętką
gałazkami odmiany wierzby
innych bardziej pospolitych krzewów ozdobnych

czy jest jakis sposob zeby to teraz ukorzeniać. Zimy tu łagodne bo to pólnocno wschodnia Angliia

czy to dać gdzies w cieniu do gleby czy do piwnicy

usunąc listki czy cos zostawiać?

czy wywalic do kosza i poczekać na sztobry?
Tomek_MM
500p
500p
Od: 6 mar 2009, o 13:18

Re: Ukorzeniać czy nie? Co teraz ...

Post »

Moim zdaniem kompletnie zła pora i nic z tego nie będzie. Poczekać i pociąć co się da wiosną a co się nie da to dopiero w czerwcu/lipcu.
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22

Post »

No jak to już masz to w ukorzeniacz i do donicy .Liście oberwać praktycznie wszystkie.
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
bogdan1212
200p
200p
Od: 27 gru 2009, o 12:49
Kontakt:

Post »

Tomek_MM pisze:Moim zdaniem kompletnie zła pora i nic z tego nie będzie. Poczekać i pociąć co się da wiosną a co się nie da to dopiero w czerwcu/lipcu.
Co ty mówisz wrzesień to najlepsza pora dla irgi własnie ukorzeniam.

W tamtym roku ukorzeniłem ponad 30 szt bezposrednio w gruncie ,wszystkie na żywca do ziemi i nic nie obrywałem listków.
Teraz pora dobra dużo wilgoci ,mniej słońca.Inne krzewy o tej porze to tabelka na dole
http://www.ogrody.orzysz.org.pl/ogrody/r_polzdrew.htm
Karpie Koi, moje wielkie hobby :)
Moja Pasja - ogród i oczko wodne!
benji37
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

nie mogłem sie doczekac porady i stwierdziłem ze i tak najbardziej mnie uspokaja praca w ogrodzie a nie jej przyszłoroczne wyniki wiec poszedłem z ukorzeniaczem do kącika ogrodu i w cieniu posadziłem wszystko do gruntu lekko wymieszanego z kompostem. Rosi deszczyk codziennie wiec jestem dobrej mysli
Bardzo sie ciesze ze na irgę to dobry moment bo na niej mi najbardziej zalezało
a ta odmiana wierzby moze sobie poradzi anyway przeciez to wierzba (doczytałem ze to wierzba babilońska brrr co za nazwa)

pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi.
Tomek_MM
500p
500p
Od: 6 mar 2009, o 13:18

Post »

Z tą irgą to powiem szczerze jestem zaskoczony, wilgoć wilgocią itd to jasne ale trzeba też z terminem trafić w taktowanie rośliny: naprzemienny kilkukrotny rozwój korzeni i części nadziemnej. Takie warunki zazwyczaj panują wczesną wiosną oraz na granicy między pierwszym przyrostem a drugim gdzie po pierwszym zakończonym przyroście następuje faza rozwoju korzeni (wtedy można osiągać znakomite udatności) bo sadzonki naturalnie puszczają wtedy korzenie i zaraz dostaną drugiego przyrostu. W Polsce granice między przyrostem drugim a trzecim roślin są trudne do zauważenia nie wspominając już o przyroście czwartym ale jak ktoś dobrze trafi w termin to faktycznie można i wtedy ukorzenić z powodzeniem i jako taką udatnością.
benji37
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

no własnie jak w takim razie rozpoznać faze ukorzeniania bo widze ze w tym roku to zupełnie nie mogłem trafic nawet z ligustrem
Czym sie sugerować strefą klimatyczną fazami księzyca? :D

naprawdę chciałbym to zgłębic
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”