Pomidorowo ogórkowy szał "podfoliowy"cz.1
- rekawa
- 50p
- Od: 13 cze 2012, o 12:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Pomidorowo ogórkowy szał "podfoliowy"
Winterek czy mogę się uśmiechnąć o choć kilka nasionek " Chapmana"? 

Tak. Przypomnij się na PW, po 10 września.
- zuzia55
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 kwie 2008, o 21:26
Mam kilka odmian gdzie 1 pomidor na obiadową sałatkę,to dużo za dużo jak dla mojej rodziny...
1.Wiśniowy olbrzym,dostałam sadzonkę od koleżanki,która sadzi go już 3 rok z nasion pomidorów kupionych na rynku.Być może ,to jest jakaś znana odmiana,ale u nas NN,a ona tak je nazywa za względu na ciemny dymiony kolor.Ten ze zdjęcia waży 750gram
- 
2.Albengo x Kosovo -790 gram
i
3.Pomarańczowy olbrzym,żródło jak w nr 1,waga 900 gram
i porównanie do 37/K 

1.Wiśniowy olbrzym,dostałam sadzonkę od koleżanki,która sadzi go już 3 rok z nasion pomidorów kupionych na rynku.Być może ,to jest jakaś znana odmiana,ale u nas NN,a ona tak je nazywa za względu na ciemny dymiony kolor.Ten ze zdjęcia waży 750gram

2.Albengo x Kosovo -790 gram

3.Pomarańczowy olbrzym,żródło jak w nr 1,waga 900 gram

Re: Uprawa pomidorów pod osłonami.

Zapytuje działkowców czy moje sugestie co do wymiany ziemi przy uprawie pomidorów na tej samej powierzchni były zasadne i czy ktoś z mojej porady skorzystał?
Ten rok wybitnie świadczy o tym ze choroby pomidorów są przenoszone przez wiatry z południa europy a nie wynikają z zakażenia ziemi. W tym roku pomidory tylko w minimalnym stopniu zostały porażone przez choroby i dlatego uprawy pomidorów były wolne od zakażeń.
- darbo
- Od: 20 mar 2011, o 13:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dzisiaj zrobiłem przegląd foliaka. Brandywine i Aussie przeżywają drugą młodość. Tzw. owoce siedzące gwałtownie rosną na wielkie, ale pękają. Aussie na górnych gronach rosną do naprawdę solidnych rozmiarów. Przyszły tydzień ma być pogodny i liczę na niego.
Pozdrawiam
Dariusz
Dariusz
Chudziak, tylko pozazdrościć
. U mnie niestety już zbliża się ku końcowi. U mnie sezon nie był tak udany, jak w zeszłym roku
.

- darbo
- Od: 20 mar 2011, o 13:33
chudziak
Łał, Ty przechodzisz samą siebie. Masz naprawdę udany sezon. Ale na tym, trzeba też się trochę znać. Jeszcze raz gratulacje. Ile krzaków miałaś, tak z ciekawości ?
Łał, Ty przechodzisz samą siebie. Masz naprawdę udany sezon. Ale na tym, trzeba też się trochę znać. Jeszcze raz gratulacje. Ile krzaków miałaś, tak z ciekawości ?
Pozdrawiam
Dariusz
Dariusz
-
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
Miałam dokładnie 62 krzaki - wszystkie w foliówce .darbo pisze:. Ile krzaków miałaś, tak z ciekawości ?
odmian też 62?
przepięęękne zbiory...
chudziak a gdybyś złowiła złotą rybkę i ona spełniłaby tylko 3 życzenia pomidorowe to jakie odmiany byś wybrała?

chudziak a gdybyś złowiła złotą rybkę i ona spełniłaby tylko 3 życzenia pomidorowe to jakie odmiany byś wybrała?
-
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
Nie troszkę mniej coś pod 50-siątmonika pisze:odmian też 62?

Z trzema to nie mam problemumonika pisze: a gdybyś złowiła złotą rybkę i ona spełniłaby tylko 3 życzenia pomidorowe to jakie odmiany byś wybrała?

Monika, załóż wątek z tym pytaniem.
Mówię poważnie. Powinno być ciekawie.
Mówię poważnie. Powinno być ciekawie.
- zuzia55
- Od: 24 kwie 2008, o 21:26
Chyba Kalman byłby częstym gościem na takiej liście,przynajmniej u mnie też jest.
To są moje resztki namiotowe.
Większość choruje i jest na wykończeniu.
Dzisiaj wyrwałam trochę krzaków. M.in. Cherokee Purple, bo poraziła je zaraza.
Niektóre trzymają się jeszcze dosyć dobrze, choć szaleństwa z plennością nie ma.
W tym miejscu przepraszam odmianę Opal Essense, na którą wcześniej narzekałam, a która jednak zasługuje na to, by być u mnie w przyszłym roku.
VP1 wysiałam z nasion zebranych z oryginału. Prawie wszystkie krzaki były niziutkie samokończące. Potem coś tak jakby odbiły
, ale tak nijak. Dalej są niziutkie i wątłe.
Jeden poszedł jak burza. Zawiązał 8 gron, dziewiąte kwitnie. Krzaczek jest zdrowiutki, owoce ładne i dość smaczne. Coś jak oryginał. Zebrałam z nich nasiona i zobaczymy co wyjdzie w przyszłym roku
.

Większość choruje i jest na wykończeniu.
Dzisiaj wyrwałam trochę krzaków. M.in. Cherokee Purple, bo poraziła je zaraza.
Niektóre trzymają się jeszcze dosyć dobrze, choć szaleństwa z plennością nie ma.
W tym miejscu przepraszam odmianę Opal Essense, na którą wcześniej narzekałam, a która jednak zasługuje na to, by być u mnie w przyszłym roku.
VP1 wysiałam z nasion zebranych z oryginału. Prawie wszystkie krzaki były niziutkie samokończące. Potem coś tak jakby odbiły

Jeden poszedł jak burza. Zawiązał 8 gron, dziewiąte kwitnie. Krzaczek jest zdrowiutki, owoce ładne i dość smaczne. Coś jak oryginał. Zebrałam z nich nasiona i zobaczymy co wyjdzie w przyszłym roku

-
- Od: 4 mar 2010, o 00:10
Kasiu, to jednak trafił Ci się ciekawy egzemplarz w tych VP1 F2
I jak czytam, ciagniesz eksperyment dalej
Rozumiem, że smakowo - podobne.

I jak czytam, ciagniesz eksperyment dalej

Rozumiem, że smakowo - podobne.
Pozdrawiam
Jerry