Plumeria z nasion ,wymagania,cięcie,ukorzenianie Cz. 1
Re: Plumeria z nasion, proszę o porady
Queen no wlaśnie problem z tym, że mam drenaż i torf
Nie wiem co jej dolega
Nie wiem co jej dolega
nic sie nie martw;) a to Twoja jedyna plumeria?
Pokaż jej zdjęcie.. to powiem Ci co sie dzieje ;)
Pokaż jej zdjęcie.. to powiem Ci co sie dzieje ;)
- Piotr=)
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 maja 2008, o 17:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja wysiałem z 5 dni temu ciekawe czy wyjdzie
Spis tematów
Róbmy w życiu to co nas cieszy ;)
Róbmy w życiu to co nas cieszy ;)
Hej
jestem tu nowa... mam dwie plumerie wysiane z nasionkek kupionych na allegro - jedna ma dwa lata, druga pół roku
zawitałam do Was żeby sprawdzić kiedy mi w końcu moja dwulatka zakwitnie - no i wygląda na to że jeszcze poczekam )
Starsza zawsze gubiła liście jesienią i odżywała na wiosnę - za pierwszym razem myślałam że zachorowała bo został sam "kikut" ale w kwietniu zauważyłam pojawiające się listki.. poniżej zdjęcia: po lewej młodsza po prawej "starucha"
mam też pytanko.. chcę wysiać więcej plumerii i widzę że niektórzy tu "kiełkowali" nasionka jak rzeżuchę czy taki sposób nie zaszkodził w późniejszym czasie sadzonkom?
jestem tu nowa... mam dwie plumerie wysiane z nasionkek kupionych na allegro - jedna ma dwa lata, druga pół roku
zawitałam do Was żeby sprawdzić kiedy mi w końcu moja dwulatka zakwitnie - no i wygląda na to że jeszcze poczekam )
Starsza zawsze gubiła liście jesienią i odżywała na wiosnę - za pierwszym razem myślałam że zachorowała bo został sam "kikut" ale w kwietniu zauważyłam pojawiające się listki.. poniżej zdjęcia: po lewej młodsza po prawej "starucha"
mam też pytanko.. chcę wysiać więcej plumerii i widzę że niektórzy tu "kiełkowali" nasionka jak rzeżuchę czy taki sposób nie zaszkodził w późniejszym czasie sadzonkom?
chce ktoś kupić sadzonki plumerii?
Dla mnie szkoda czasu na to zielsko.
Marne szanse, że zakwitną. A jeśli tak to za kilka lat i to maluńkimi kwiateczkami.
Chyba moja powędruje za płot - mam tyle cudnych kwiatuchów w domu, że szkoda mi dla niej miejsca...
Marne szanse, że zakwitną. A jeśli tak to za kilka lat i to maluńkimi kwiateczkami.
Chyba moja powędruje za płot - mam tyle cudnych kwiatuchów w domu, że szkoda mi dla niej miejsca...
- meluzyna
- Od: 8 sie 2009, o 10:43
Też myślę, że moja nie zakwitnie To chyba nie jest roślina na nasz klimat.
ja znam przypadek zakwitnięcia Plumerii w naszym klimacie i wiem, że jest to absolutnie możliwe
Zresztą, nawet jak nie zakwitnie to mnie i tak jest milo mieć w domku taką egzotyczną roslinkę
Zresztą, nawet jak nie zakwitnie to mnie i tak jest milo mieć w domku taką egzotyczną roslinkę
- meluzyna
Na jednej ze stron tego wątku jest napisane, że zakwitła po ośmiu czy dziewięciu latach. Jeśli ktos jest cierpliwy, to czemu nie..., ja tej cierpliwości niestety nie mam.
-
- 50p
- Od: 30 wrz 2011, o 22:13
Na mojej plumce chyba coś się zalęgło:
Na szczycie pojawiła się pajęczynka w białymi drobinkami, a liście mają jakiś dziwny nalot:
Co to może być?
Na szczycie pojawiła się pajęczynka w białymi drobinkami, a liście mają jakiś dziwny nalot:
Co to może być?
Moje rośliny: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=62&t=59205" onclick="window.open(this.href);return false;
- meluzyna
Przędziorek
-
- 50p
- Od: 30 wrz 2011, o 22:13
A jak się pozbyć intruza?
Moje rośliny: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=62&t=59205" onclick="window.open(this.href);return false;
- meluzyna
Musisz zrobić oprysk np. talstarem w odstępach tygodniowych, ale jak widać Twoja roślinka jest juz bardzo mocno zainfekowana, niestety.