Migdałek - choroby

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

brunatna zgnilizna pestkowych, najprawdopodobniej, ponieważ w tym roku atakuje bardzo, opryski Topsinem i Captanem naprzemian i koniecznie powycinać i spalić zaatakowane pędy
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Rodzaj Prunus należy do rodziny różowatych, może być więc porażony nawet zarazą ogniową(choroba kwarantannowa- należy zgłosic odpowiednim służbom). Tak czy inaczej było doszło do porażenia jakąś bakterią w okresie kwitnienia. Zapobiegać j.w. lub preparatami miedziowymi. Teraz wyciąć chore pędy, nawet 60 cm poniżej porażenia.
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
Awatar użytkownika
halszka
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 22 maja 2007, o 22:21

Post »

U mnie wydarzyło się to samo!Tyle, że po kwitnieniu.Migdałek zakwitł cudownie, a potem jakby opadł z sił.Wyglądało jakby to cudowne kwitnienie było ponad jego siły.Gdy przekwitł, młode listki zaczęły zamierać, niestety prawie na wszystkich pędach. Po przeczytaniu waszych postów pobiegłam natychmiast spryskać i pościnać pędy. Po moim zabiegu wygląda jak ogłowiona wierzba.Obcięłam mu wszystkie pędy. Czy on to przeżyje? ;:98 ;:98 ;:98 ;:98
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31

Post »

Infekcja może sie rozszerzyć lub powtórzyć. Ale sam z siebie jak mu nic nie będzie dokuczać wróci do formy.
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 14:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... highlight=
Tu też jest poruszony ten problem.
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

BRUNATNA ZGNILIZNA DRZEW PESTKOWYCH
mgr inż. Barbara Marjańska-Cichoń, dr inż. Anna Sapieha-Waszkiewicz

(...) "Zwalczanie brunatnej zgnilizny polega na wycinaniu chorych pędów oraz usuwaniu porażonych owoców i mumii. Przy dużym nasileniu choroby oraz w czasie przewlekłych opadów podczas kwitnienia wiśni i czereśni zaleca się wykonanie dwóch zabiegów chemicznych — na początku i w pełni tej fazy fenologicznej. Dotyczy to zwłaszcza wiśni 'North Star' — szczególnie wrażliwej na moniliozę. Przy mniejszym zagrożeniu chorobą wystarcza jedno opryskiwanie na początku kwitnienia preparatami: Baycor 25 WP, Punch Bis 400 EC, Ronilan 500 SC, Rovral Flo 255, Topsin M 70 WP oraz, ostatnio zarejestrowanymi, Bumper 250 EC i Horizon 250 EW. Na szczególną uwagę zasługuje ten ostatni, szybko wnikający do tkanek roślinnych i bardzo skuteczny. Opady deszczu występujące już po 2 godzinach od zabiegu nie obniżają efektów działania środka.
Śliwy opryskuje się 3-, 4-krotnie — w fazie białego pąka, w pełni kwitnienia i przed zbiorem — Topsinem M 70 WP, Baycorem 25 WP lub Punchem Bis 400 EC. Do ochrony moreli i brzoskwini przed kwitnieniem zaleca się Topsin M 70 WP.."

http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=531

i sysytemiczny Horizon 250 ew p/ko moniliozie ,

http://www.bip.minrol.gov.pl/FileRepozy ... em_id=3314
styczna
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 7 kwie 2010, o 11:17

Dziurawe liście młodego migdałka

Post »

W tym roku (jakiś miesiąc temu) posadziłam migdałek trójklapowy. Miał nawet kilka kwiatków. Teraz jednak na liściach pojawiają się dziurki. Przeszperałam internet i natrafiłam jedynie na "dziurkowatość liści drzew pestkowych", jednak ponieważ słabo się znam na roślinkach proszę o wsparcie, tzn. zidentyfikowanie tego "czegoś" i wskazanie postępowania. Nie chciałabym, żeby się zniszczył.

Obrazek

Z góry dziękuję!
styczna
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 7 kwie 2010, o 11:17

Re: Dziurawe liście młodego migdałka

Post »

Nikt? Nic? :cry:
hayden123
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 12 lip 2009, o 16:39

Migdałek - brązowienie liści i usychanie

Post »

Witam, w tym roku migdałek ładnie zakwitł. Kwiaty juz opadły. Zauważyłem, że na niektórych gałązkach liście wygladają jakby usychały - tzn. są zielone, ale zwieszone i "bezwładne".
Przeczytałem, że po przekitnieniu należy obciąć część gałęzi, aby na nowych odrostach zakwitły za rok nowe kwiaty. Tak i też uczyniłem.
Ale niestety dalej zauważyłem nową gałązkę z usychającymi liśćmi, a także pojedyncze listki z brązowymi przebarwieniami. Proszę o poradę - co to może być i jak pomóc migdałkowi, aby za rok znowu cieszył oczy. Proszę spojrzeć na zdjęcia. Z góry dziękuję za każdą radę. Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 16:38

Re: Migdałek - brązowienie liści i usychanie

Post »

Najprawdopodobniej jest to choroba wywoływana przez grzyb clasterosporium Carpophilum - dziurkowatość liści drzew pestkowych . Ja mam to samo u siebie na migdałkach , oprysk należy wykonać kaptan 50wp lub miedzian50wp , topsin m500 , niestety nie mogę pryskać , od 6 dni pada deszcz , co pewnie jest pomocne przy rozprzestrzenianiu się choroby. ;:223
hayden123
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 12 lip 2009, o 16:39

Post »

u mnie też pada, ale są chociaż jakieś przerwy, więc spóbuję.
Dziękuję za poradę
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36

Post »

U mnie podobne objawy na migdałku, ale mój jest już rozrośnięty, tnę bez litości, zostawiam tylko zdrowe, ale jak tak będzie dalej padało........
Waleria
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 16:38

Post »

Tak więc pogoda potraktowała wszystkich niezbyt miło , muszę obciąć te porażone fragmenty , boje się jednak że będzie to drastyczne cięcie
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”