Grill murowany ,ogrodowy jak zrobić?
Re: Jak zrobić grilla murowanego?
ineses co do materiałów się nie wypowiem bo ja mam zamiar stawiać z cegły pełnej, ale co do projektu to pomyśl o przedłużeniu tej budowli i zamieszczeniu grila otwartego z prawej strony ,a z tej komory warto zrobić komorę wędzarniczą tylko kanał i palenisko dorobić .Będziesz mieć dwie pieczenie na jednym ogniu. Jak spróbujesz swoich wędzonek to sklepy będziesz omijać szerokim łukiem
Pozdrawiam. Ewa
-
- 10p - Początkujący
- Od: 2 maja 2012, o 21:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- lukas_ana
- 100p
- Od: 14 cze 2012, o 10:25
Ja mam nadzieję do weekendu skończyć swoją "kapliczkę" [ dobra nazwa, w końcu nie raz się "modlą" grillowicze żeby się nie spaliło, nie przypiekło, a głodni żeby szybciej było jedzenie:p hehe ]
A wyszła Ci rzeczywiście wysoka - powiedz czym się sugerowałeś? ja właśnie jestem na etapie wyznaczania wysokości ścianek przed łukiem i myślę nad niższą - żeby tez szybciej całość się ogrzewała i "równomiernie" się temperatura rozchodziła. Czu może robisz zapas na ewentualną rozbudowę pod wędzarnie? Bo do mnie wyższa przemawia jeszcze tym że zawsze można urządzić tam ognisko - a'la kominek i posiedzieć przy cieple:)
A wyszła Ci rzeczywiście wysoka - powiedz czym się sugerowałeś? ja właśnie jestem na etapie wyznaczania wysokości ścianek przed łukiem i myślę nad niższą - żeby tez szybciej całość się ogrzewała i "równomiernie" się temperatura rozchodziła. Czu może robisz zapas na ewentualną rozbudowę pod wędzarnie? Bo do mnie wyższa przemawia jeszcze tym że zawsze można urządzić tam ognisko - a'la kominek i posiedzieć przy cieple:)
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=57083" onclick="window.open(this.href);return false; - nasz mały ROD - zapraszamy na spacer:)
Lukas & Ana
Lukas & Ana
-
- 10p - Początkujący
Budując tak wysokiego , myślałem o ewentualnej dalszej rozbudowie na wędzarnie , póki co fundusze się skończyły ogniska też przy takiej konstrukcji wchodzą w rachubę
Już w weekend oficjalne przecięcie wstęgi i pierwsze grilowanko chyba że pogoda przeszkodzi.
Już w weekend oficjalne przecięcie wstęgi i pierwsze grilowanko chyba że pogoda przeszkodzi.
Witam!
Ktoś ma pomysł jak przymocować 3cm płytki szamotowe do sklepienia grila? Grill jest ze starych rozbiórkowych cegieł otynkowanych zaprawą cementową. Palenisko wyłożone 3cm plytkami szamotowymi (pod nimi 10cm warstwa izolacji z perlitu). Planuję wyłożyć również całe wnętrze szamotem, ale pojawił się właśnie problem z sufitem Pozdrawiam
Ktoś ma pomysł jak przymocować 3cm płytki szamotowe do sklepienia grila? Grill jest ze starych rozbiórkowych cegieł otynkowanych zaprawą cementową. Palenisko wyłożone 3cm plytkami szamotowymi (pod nimi 10cm warstwa izolacji z perlitu). Planuję wyłożyć również całe wnętrze szamotem, ale pojawił się właśnie problem z sufitem Pozdrawiam
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 13 cze 2011, o 09:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kazik123 albo klej albo wkręty - wiem ze są takie do beto na wysoką temperature.
-- 18 sie 2012, o 11:41 --
tu jest mój grill http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 0&start=84
chce do niego zrobić drzwi drewniane z dębu, nie wiem tylko czym tez drzwi zakonserwować - malowanie raczej odpada, co sądzicie o tym żeby je po prostu podwędzić trochu jak je podwędze trochu to same powinny się chyba zakonserwować, co?
-- 18 sie 2012, o 11:41 --
tu jest mój grill http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 0&start=84
chce do niego zrobić drzwi drewniane z dębu, nie wiem tylko czym tez drzwi zakonserwować - malowanie raczej odpada, co sądzicie o tym żeby je po prostu podwędzić trochu jak je podwędze trochu to same powinny się chyba zakonserwować, co?
-
- 10p - Początkujący
dołączam się do pytania , też planuje "zamknąć" cześć paleniska , może ma ktoś pomysł jakiego materiału użyć ?
-
- 10p - Początkujący
Witam Wszystkich
Powoli ja też kończę swojego grilla;)
Buduję go z cegły klinkierowej i ciekawi mnie czy fugi (robię je z zaprawy murarskiej do klinkieru) powinno się zabezpieczyć przed zimą?
Powoli ja też kończę swojego grilla;)
Buduję go z cegły klinkierowej i ciekawi mnie czy fugi (robię je z zaprawy murarskiej do klinkieru) powinno się zabezpieczyć przed zimą?
- kulow
- 50p
- Od: 11 sie 2012, o 17:35
Ja swoją grilowędzarnie będe chciał wkomponować w altankę biesiadną . na razie szukam inspiracji w sieci
Re: Grill z cegieł
Tu jest instrukcja budowy takiego grilla krok po kroku
http://www.obi.pl/pl/Sekcja_Swiat_ogrod ... index.html
http://www.obi.pl/pl/Sekcja_Swiat_ogrod ... index.html
Chętnie zapoznam się z regulaminem forum.
Witam
Ja też miałem ochotę zrobić grilla po swojemu,lecz według mojego planu miał to być bardzo duży grill z wędzarnią schowkiem na drzewo,lecz po pewnych przemyśleniach stwierdziłem że to za duża budowla w stosunku do mojej małej działki i koszty bardzo duże w stosunku do tego co kupiłem w sklepie ogrodniczym.
Przedstawiam grilla którego kupiłem za 380zł+farba do pomalowania za 20zł
Ja też miałem ochotę zrobić grilla po swojemu,lecz według mojego planu miał to być bardzo duży grill z wędzarnią schowkiem na drzewo,lecz po pewnych przemyśleniach stwierdziłem że to za duża budowla w stosunku do mojej małej działki i koszty bardzo duże w stosunku do tego co kupiłem w sklepie ogrodniczym.
Przedstawiam grilla którego kupiłem za 380zł+farba do pomalowania za 20zł