Tunbergia(Thunbergia alata ) Cz.1
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 21 cze 2012, o 20:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mam na balkonie (w loggii) co roku tunbergię, przeważnie 2 kolory, żółtą i pomarańczową, do późna kwitnie i jest pięknie (pomijając ciągłe sprzątanie suchych liści i przekwitniętych kwiatków ). A w tym roku od powiedzmy miesiąca najnowsze liście są białe (no, kremowe), tylko grubsze żyłki mają zielone.
Drugie zdjęcie z fleszem, wyraźniejsze, ale kolor bardziej zżółcony.
Nie wiem, czy to się zbiegło, czy to wynik, ale w tym mniej więcej czasie zaczęłam podlewać takim nawozem z dżdżownic (HUMVIT-EKO), bo mi się zwykły skończył, a nie było innego koło mnie. Ale inne rośliny też tym podlewałam i nic się nie działo. Poza tym w latach ubiegłych zdarzało mi się w ogóle nie nawozić i było ok. Czy ktoś może mi poradzić, co to takiego się stało i co z tym można zrobić W ogóle to nawet fajnie wygląda, ale jestem ciekawa, co to .
Pozdrawiam
Fabiola
Drugie zdjęcie z fleszem, wyraźniejsze, ale kolor bardziej zżółcony.
Nie wiem, czy to się zbiegło, czy to wynik, ale w tym mniej więcej czasie zaczęłam podlewać takim nawozem z dżdżownic (HUMVIT-EKO), bo mi się zwykły skończył, a nie było innego koło mnie. Ale inne rośliny też tym podlewałam i nic się nie działo. Poza tym w latach ubiegłych zdarzało mi się w ogóle nie nawozić i było ok. Czy ktoś może mi poradzić, co to takiego się stało i co z tym można zrobić W ogóle to nawet fajnie wygląda, ale jestem ciekawa, co to .
Pozdrawiam
Fabiola
-
- 20p - Rozkręcam się...
Re: Tunbergia - jak uprawiać?
Hej, dopiero teraz tu trafiłam. Jak się tak znacie na tunbergii, to proszę zajrzyjcie na mój temat "Blada tunbergia" i poradźcie coś !!!
Zajrzałam też wcześniej i wiadomość dla Teli z połowy września: parę razy kupiłam takie ciemne bordo albo pomarańczowe z czerwonym wokół "dziurki", ale zawsze po jakimś czasie mi "zwyczajniało", robiło się albo całe pomarańczowe, albo wręcz żółte . W tym roku też miałam bordo i teraz jest blade i bez wyrazu . W przyszłym roku wracam do żółtych i pomarańczowych .
Pozdrawiam
Zajrzałam też wcześniej i wiadomość dla Teli z połowy września: parę razy kupiłam takie ciemne bordo albo pomarańczowe z czerwonym wokół "dziurki", ale zawsze po jakimś czasie mi "zwyczajniało", robiło się albo całe pomarańczowe, albo wręcz żółte . W tym roku też miałam bordo i teraz jest blade i bez wyrazu . W przyszłym roku wracam do żółtych i pomarańczowych .
Pozdrawiam
- Magdallena
- 1000p
- Od: 26 lis 2010, o 23:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Fabiola, widziałam Twój wątek. Czy te wyblakłe liście łatwo odrywają się od łodygi? Mi się wybarwiają liście wilca od przędziorka najprawdopodobniej - widać to na zdjęciach wyżej, rośnie razem z tunbergią. Jeśli są łamliwe to obstawiałabym przędziorka. Jak wyglądają liście od spodu?
- elusia57
- 100p
- Od: 10 lip 2012, o 16:57
Moją tunbergię popryskałam na przędziorka ale juz nie odzyskał wyglądu. Liście są przebarwione i brzydkie. Teraz zastanawiam się czy nie przyciąć jej i przygotować do przechowania przez zimę (spróbuję) może się uda.
Pozdrawiam Elżbieta
- Magdallena
- 1000p
Elu, ja również zamierzam przezimować moją tunbergię. Jeszcze jest na balkonie, jak robi się zimniej, to przytnę, spryskam owado i grzybobójczym środkiem i wstawię do pokoju z temp. 15 stopni. Ciekawe, czy mi się uda utrzymać ją przy życiu.
-
- 20p - Rozkręcam się...
Do Magdalleny:
Czy te wyblakłe liście łatwo odrywają się od łodygi?
Wcale nie chcą się odrywać i nie ma żadnego "oprzędu" przędziorka Więc pozostaje mi polubić Cóż, jak się nie ma, co się lubi, to się lubi, co się ma
A gdzie można dostać taką niebieską, cudo . Byle nie z nasionka - raz próbowałam hodować tunbergię z nasionka i nie powiem, co wyszło
Pozdrawiam
Fabiola
Czy te wyblakłe liście łatwo odrywają się od łodygi?
Wcale nie chcą się odrywać i nie ma żadnego "oprzędu" przędziorka Więc pozostaje mi polubić Cóż, jak się nie ma, co się lubi, to się lubi, co się ma
A gdzie można dostać taką niebieską, cudo . Byle nie z nasionka - raz próbowałam hodować tunbergię z nasionka i nie powiem, co wyszło
Pozdrawiam
Fabiola
- Magdallena
- 1000p
Fabiola,czyli taka jej uroda Mi się bardzo podoba, liście są dodatkową ozdobą, a i tak najważniejsze, że kwitnie. Chyba w tym jej największy urok.
- Magdallena
- 1000p
To znowu ja. Czy ktoś zimuje tunberigę w mieszkaniu? Tę zwykłą, żołtą. Mimo iz stoi w chłodzie - ok 15 stopni marnie wygląda. Chyba ma przędziorka więc opryskałam. Ale może jej po prostu za zimno?
Moją na sam koniec sezonu jeszcze na balkonie zjadł przędziorek. Uznałam, że nie warto ratować. Jeśli Ty jednak chcesz zawalczyć to Magus jest dobrym środkiem.
- elusia57
- 100p
- Od: 10 lip 2012, o 16:57
Moja praktycznie straciła liście i zostały tylko pędy, stoi w w zimnym ganku, wczoraj chciałam ją wyrzucić ale zauważyłam że wypuszcza nowe młode pędy więc obcięłam te uschniete i zostawiłam ją w tym samym miejscu, zobaczę co dalej będzie. Jak przyjdą mrozy a nie zniknie to wstawię do pokoju.
Pozdrawiam Elżbieta
- Magdallena
- 1000p
Re: Tunbergia - ( Thunbergia alata ) jak uprawiać?
No to będę na wiosnę siała. Tunbergię zjadł przędziorek, chyba za wczesnie wstawiłam ją do domu.
Re: Blada tunbergia
Bardzo ładna roślinka ale wydaje mi się że listki bledną bo jest za mała doniczka i korzenie mają za ciasno ;p
Pozdrawiam Martyna !
Roślinki Martynki http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=61407" onclick="window.open(this.href);return false;
Zapraszam !
Roślinki Martynki http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=61407" onclick="window.open(this.href);return false;
Zapraszam !
-
- 20p - Rozkręcam się...
Re: Blada tunbergia
Dopiero to przeczytałam, sorry. Co prawda już nieaktualne, już jej nie ma, zima przyszła , ale doniczkę to miała duuużą, z pół metra średnicy, coś innego jej było. Byle do wiosny !!! I będą nowe roślinki na balkonie
Pozdrawiam gorąco
Fabiola
Pozdrawiam gorąco
Fabiola