Kolory usychania iglaków Cz.1
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 22 sie 2012, o 22:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Kolory usychania iglaków
Witam. Mam pytanie zwiazane choroba tuji i mlodych cyprysnikow groszkowych zaczynaja one usychac i nie wiem dlaczego.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 27 sie 2012, o 21:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam
Mam problem przedstawiony na zdjeciu. Nie wiem co to za gatunek drzewka ale usycha w ten oto sposob. Czy ktos potrafi mi poradzić co to się z nim dzieje i jak to zwalczyć aby uratować rosline?
http://imageshack.us/photo/my-images/43/snv88008.jpg/
Mam problem przedstawiony na zdjeciu. Nie wiem co to za gatunek drzewka ale usycha w ten oto sposob. Czy ktos potrafi mi poradzić co to się z nim dzieje i jak to zwalczyć aby uratować rosline?
http://imageshack.us/photo/my-images/43/snv88008.jpg/
- Napoleon
- 500p
- Od: 23 lis 2010, o 14:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jałowiec.Ma za dużo wody.Co dwa dni to stosunkowo za dużo.Nie podlewa się roślin z zegarkiem w ręku.
Da się uratować.Żyje.On stoi w domu?
Da się uratować.Żyje.On stoi w domu?
"Najpierw Cię ignorują. Potem śmieją się z Ciebie. Później z Tobą walczą. Później wygrywasz." Mahatma Ghandi
- Napoleon
- 500p
- Od: 23 lis 2010, o 14:04
Broń cie Boże nieść go do domu.Uschnie.Posadzić w ogrodzie.
"Najpierw Cię ignorują. Potem śmieją się z Ciebie. Później z Tobą walczą. Później wygrywasz." Mahatma Ghandi
-
- 10p - Początkujący
- Od: 23 sie 2012, o 20:30
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Januszu, nadziejo Ty moja!
Od roku trwa moja przygoda z ogrodem. Nie mam prawie żadnego doświadczenia w rozpoznawaniu problemów z roślinami i potrzebna mi Twoja pomoc. Mieszkam 6 km na wschód od Bochni, ziemia, moim zdaniem piaszczysta z gliniastym podłożem na bardzo różnych głębokościach. Wokół rosną przede wszystkim dęby, wiązy wierzby troszkę brzóz, jeśli iglak to tylko sadzony.
Za domem rosną, nie wiem kiedy posadzone: sosna, świerk, świerk, sosna. Mają ok 5m wysokości. W sosnę 1 w lipcu trafił piorun i ściął ją na wys. ok 3m igły żółkną i opadają ale powiedziałabym że w sposób naturalny. Świerki - myślę że nic im nie dolega. Natomiast sosna 2 w ciągu miesiąca bardzo pożółkła - od pnia i zgubi większość igieł. Nie wypatrzyłam na igłach żadnych żyjątek.
Mam nadzieję że to nie choroba lecz susza. W ciągu 3 tyg. poziom wody w mojej studni spadł o 1m, a rzeczółkę można przejść prawie suchą stopą. Załączam linki do zdjęć.
Bardzo proszę o informację co dolega mojej sosence.
Serdecznie pozdrawiam.
Kasia
https://picasaweb.google.com/1139885747 ... 4328/Sosna#
Od roku trwa moja przygoda z ogrodem. Nie mam prawie żadnego doświadczenia w rozpoznawaniu problemów z roślinami i potrzebna mi Twoja pomoc. Mieszkam 6 km na wschód od Bochni, ziemia, moim zdaniem piaszczysta z gliniastym podłożem na bardzo różnych głębokościach. Wokół rosną przede wszystkim dęby, wiązy wierzby troszkę brzóz, jeśli iglak to tylko sadzony.
Za domem rosną, nie wiem kiedy posadzone: sosna, świerk, świerk, sosna. Mają ok 5m wysokości. W sosnę 1 w lipcu trafił piorun i ściął ją na wys. ok 3m igły żółkną i opadają ale powiedziałabym że w sposób naturalny. Świerki - myślę że nic im nie dolega. Natomiast sosna 2 w ciągu miesiąca bardzo pożółkła - od pnia i zgubi większość igieł. Nie wypatrzyłam na igłach żadnych żyjątek.
Mam nadzieję że to nie choroba lecz susza. W ciągu 3 tyg. poziom wody w mojej studni spadł o 1m, a rzeczółkę można przejść prawie suchą stopą. Załączam linki do zdjęć.
Bardzo proszę o informację co dolega mojej sosence.
Serdecznie pozdrawiam.
Kasia
https://picasaweb.google.com/1139885747 ... 4328/Sosna#
-
- 100p
- Od: 16 sie 2012, o 11:25
Zdjęcie niestety się nie odtwarza
-
- 10p - Początkujący
Dziękuję za informację,
Link jest do katalogu Sosny na picassie, i tam są 4 zdjęcia.
Udostępniłam go teraz jako publiczny, proszę o info czy jest ok.
Link jest do katalogu Sosny na picassie, i tam są 4 zdjęcia.
Udostępniłam go teraz jako publiczny, proszę o info czy jest ok.
-
- 100p
- Od: 16 sie 2012, o 11:25
Tak zdjęcia są ok widać na nich jedno, że nie musisz się martwić bo żółte igły to naturalny proces zrzucania przez sosnę starszych roczników igieł. Łatwo możesz zobaczyć przyrosty w danym roku i zobaczysz że igły 3letnie, czasem 2 letnie po prostu odpadają. Szczególnie widoczne jest to w dolnych partiach gdzie zaczną zamierać gałęzie. Nie martw się o poziom wody dla sosny bo ona sobie nawet w suszy dobrze poradzi
-
- 10p - Początkujący
Cezaryyy,
na niedzielne dzień dobry taka radosna wiadomość! Dziękuję!
na niedzielne dzień dobry taka radosna wiadomość! Dziękuję!
- Mandragora
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 maja 2008, o 16:18
Witajcie Zaczynam się martwić o moje tuje. Ponieważ moją przygodę z ogrodem zaczęłam miesiąc temu, wiec mam nadzieję, że martwię się na wyrost Zaczynają żółknąć w środku (od ok. 2 tygodni) - czy to normalny proces na jesień? Tuje mają kilkanaście lat. Tak wyglądają aktualnie:
Ujęcie ogólne:
i zbliżenie po zajrzeniu do środka (zasychają od środka):
Zasychają też inne iglaczki, np. takie coś - przy okazji może ktoś wie, co to jest i czy u niego zasychanie o tej porze jest normalne?
Z góry dziękuję za pomoc
Ujęcie ogólne:
i zbliżenie po zajrzeniu do środka (zasychają od środka):
Zasychają też inne iglaczki, np. takie coś - przy okazji może ktoś wie, co to jest i czy u niego zasychanie o tej porze jest normalne?
Z góry dziękuję za pomoc
Wszystko w normie, starsze iglaki zasychają od środka i ogołacają się, nie ma na to rady.Na tym na ostatnim zdjęciu widać przecież odcinki gołych gałązek.Tam też kiedyś były igły
Witam serdecznie.
Proszę o poradę, co dzieje się z tym swierkiem.
Drzewo 10-letnie, ok. 9-metrowe. Prawa połówka drzewa od korzenia do wysokości jakichś 4 metrów zaczęła brązowieć i gubić igły. Zauważyłam to teraz niedawno, po deszczu. Wcześniej przez całe lato drzewo było całe zielone. Dodam, że z lewego boku drzewa (tego zielonego boku) są inne świerki i całe są piękne i zielone, a z prawego boku (tego zbrązowiałego) rośnie od wielu lat w odległości ok. 3m bez. Nigdy wcześniej nie zauważyłam żeby działo się coś takiego.
Dziękuje z góry
Na ostatnim zdjęciu jest zbliżenie gałęzi, która częściowo jest jeszcze zielona, a częściowo już zbrązowiała.
Proszę o poradę, co dzieje się z tym swierkiem.
Drzewo 10-letnie, ok. 9-metrowe. Prawa połówka drzewa od korzenia do wysokości jakichś 4 metrów zaczęła brązowieć i gubić igły. Zauważyłam to teraz niedawno, po deszczu. Wcześniej przez całe lato drzewo było całe zielone. Dodam, że z lewego boku drzewa (tego zielonego boku) są inne świerki i całe są piękne i zielone, a z prawego boku (tego zbrązowiałego) rośnie od wielu lat w odległości ok. 3m bez. Nigdy wcześniej nie zauważyłam żeby działo się coś takiego.
Dziękuje z góry
Na ostatnim zdjęciu jest zbliżenie gałęzi, która częściowo jest jeszcze zielona, a częściowo już zbrązowiała.
A za tym ogrodzeniem masz życzliwego sąsiada?