Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.4
Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.4
Chudziak, ja nie przepadam za takim smakiem. Jak dla mnie miąższ jest zbyt nijaki. Można oczywiście robić je na ostro, z różnymi przyprawami czy sosem, ale mi to nie za bardzo podchodzi. Ale to moje zdanie, mam znajomą, która tylko taki miąższ uznaje i nic innego nie chce siać.
Moniko, Bleu de Hongrie jest u mnie na działce, jeszcze nie przywiezione do domu. Czaiłam się na tę odmianę od dwóch lat i wreszcie ją posiałam. Jest niepozorna jeśli chodzi o wygląd, ale o jej smaku pisze się same superlatywy. Jak będę po konsumpcji, to napiszę swoje wrażenia.
Salsa, imponujące zbiory. Najbardziej podziwiam wyrównaną wielkość owoców, widać, że dynie miały stały dostęp do pokarmu i wody (jak pisałaś).
Maraga, 4 to może być Baby Bear. Ma bardzo fajne nasiona, takie z delikatną powłoczką. Po uprażeniu można je takie w całości zjadać. Pozostałe to bezłupinowe, Triamble, resztę trudno poznać.
Rotos, taki dżem jest bardzo smaczny, robiłam podobny w tamtym roku. Zrobił furorę wśród osób, które je jadły.
Moniko, Bleu de Hongrie jest u mnie na działce, jeszcze nie przywiezione do domu. Czaiłam się na tę odmianę od dwóch lat i wreszcie ją posiałam. Jest niepozorna jeśli chodzi o wygląd, ale o jej smaku pisze się same superlatywy. Jak będę po konsumpcji, to napiszę swoje wrażenia.
Salsa, imponujące zbiory. Najbardziej podziwiam wyrównaną wielkość owoców, widać, że dynie miały stały dostęp do pokarmu i wody (jak pisałaś).
Maraga, 4 to może być Baby Bear. Ma bardzo fajne nasiona, takie z delikatną powłoczką. Po uprażeniu można je takie w całości zjadać. Pozostałe to bezłupinowe, Triamble, resztę trudno poznać.
Rotos, taki dżem jest bardzo smaczny, robiłam podobny w tamtym roku. Zrobił furorę wśród osób, które je jadły.
Niewiele wiem o odmianach, o których wyżej piszecie, ale wiem jedno: dynię warto uprawiać. Przekonałam się o tym w ub.r., gdy posadziłam , ot tak sobie, dwa nasionka justynki (wg mnie bardzo smaczna dyńka) i miałam z nich kilka dorodnych okazów. I co z nimi zrobić? I zaczęło się wtedy szukanie przepisów na potrawy z dyni. Na "pierwszy ogień" poszła zupa dyniowa (ale z tych pikantnych, nie mdłych), której na początku nikt z mojej rodziny nie chciał jeść, musiałam namawiać, by spróbowali. Gdy raczyli spróbować, to potem co jakiś czas były pytania: "a kiedy będzie ta pyszna zupa z dyni?". I już nie mogą się jej doczekać w tym roku. Drugim przepisem była ratatuja z dynią Też pychota. I tak zostałam fanką dyni....A teraz widzę tu, że można robić pyszny dżem dyniowo-pomarańczowy, muszę poszukać w necie tego przepisu.
Nie wyszły mi w tym roku dynie, choć posadziłam 8 różnych, a zebrałam raptem 5 małych owocków. Ale mam już zakupione na targu 2 NN (chyba justynka), 2 melonowe i 1 makaronową (przepis na "spagetti" z tej ostatniej będzie u mnie niedługo wypróbowany). Leżakują sobie na razie na styropianie na balkonie. Poszukuję jeszcze hokkaido i butternut, podobno są do nabycia w tesco, muszę tam się udać. No i może inne, z tych zielonych lub pasiastych uda mi się nabyć na ryneczklu.
W każdym razie, na pewno w przyszłym roku dołożę maksimum starań, by mieć swoje (róznorodne) dynie.
Nie wyszły mi w tym roku dynie, choć posadziłam 8 różnych, a zebrałam raptem 5 małych owocków. Ale mam już zakupione na targu 2 NN (chyba justynka), 2 melonowe i 1 makaronową (przepis na "spagetti" z tej ostatniej będzie u mnie niedługo wypróbowany). Leżakują sobie na razie na styropianie na balkonie. Poszukuję jeszcze hokkaido i butternut, podobno są do nabycia w tesco, muszę tam się udać. No i może inne, z tych zielonych lub pasiastych uda mi się nabyć na ryneczklu.
W każdym razie, na pewno w przyszłym roku dołożę maksimum starań, by mieć swoje (róznorodne) dynie.
- Tula
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2009, o 15:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Loeb i wegetarianko, też się łapałam za głowę, bo część roślin uschła w 2-3 tygodnie po posadzeniu (susza i upały) i za diabła nie mogłam dojść co zostało żywe. Dam znać jak wyszły te krzyżówki od Loeb, ale to dopiero koniec listopada/grudzień. Lecim do Polski 

Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
-
- 200p
- Od: 19 wrz 2010, o 23:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Tula, szczęśliwej podróży i udanego pobytu
Mietka
Mam pytanie, czy ktoś uprawiał Fordhook Acorn? Czy one są początkowo zielone, a potem przebarwiają się na krem czy od razu tak jak Thelma powinny być kremowe? Oj, chyba mam zonka... i to na wszystkich (trzech) krzakach
Na jednym z Golden Acorn rosną mi patisony
piękne pomarańczowe UFO, ale smakowo "oddaj fartucha"! 
A ta na fotce, to moja zmora
Miał być Victor- pomarańczowa żarówa "warty" o rozsądnych rozmiarach, a jest blady, gładki potwór- 36 kilo (!!!!)

Mietka

Mam pytanie, czy ktoś uprawiał Fordhook Acorn? Czy one są początkowo zielone, a potem przebarwiają się na krem czy od razu tak jak Thelma powinny być kremowe? Oj, chyba mam zonka... i to na wszystkich (trzech) krzakach

Na jednym z Golden Acorn rosną mi patisony

A ta na fotce, to moja zmora

-
- 100p
- Od: 30 wrz 2012, o 14:23
regulamin
-
- 200p
- Od: 19 wrz 2010, o 23:49
Ania S, jaki piękny widok!!!! I ile butternutów- zazdroszczę
) u mnie zawsze wychodzi za mało jak na nasze potrzeby 

MietkaCh, piękne
Jak pięknie urósł Galeux d'Eysines!
Wegetarianka, rzeczywiście dynia urosła duża, chyba trzeba robić imprezę na całą rodzinę
Ania S, wśród dyniarzy takie zdjęcia cieszą oczy i serce i zawsze będzie ich mało. Dla mnie jesień jest piękna i z tego powodu, że wreszcie zbiera się te wszystkie cudowności, zwozi do domu, ogląda, podziwia, cieszy wzrok i powoli zjada. A widok pieknej, intensywnie wybarwionej dyni w zimne, ciemne dni jest jak słońce zaglądające przez okna. Dynie śliczności, ech, to widok, który nigdy nie może się znudzić i spowszednieć. Witaj wśród zakręconych dyniarzy (a Ci, którzy się jeszcze nie zakręcili dyniowo, ale wątek czytają, to wnet dołączą do reszty wciskających w każdy możliwy kąt działki dynie, dynie, dynie)
. Pięknie urosły, widać, że miały dobre warunki.
LightAtDawn, tak, to Pyza. Jak dobrze będzie podsuszona, to może leżeć do wiosny. U mnie ostatnia poszła kiedyś w końcu maja. U wyschniętej Pyzy ogonek jest jak kostka - suchy i leciutki, do tego bardzo twardy.

Wegetarianka, rzeczywiście dynia urosła duża, chyba trzeba robić imprezę na całą rodzinę

Ania S, wśród dyniarzy takie zdjęcia cieszą oczy i serce i zawsze będzie ich mało. Dla mnie jesień jest piękna i z tego powodu, że wreszcie zbiera się te wszystkie cudowności, zwozi do domu, ogląda, podziwia, cieszy wzrok i powoli zjada. A widok pieknej, intensywnie wybarwionej dyni w zimne, ciemne dni jest jak słońce zaglądające przez okna. Dynie śliczności, ech, to widok, który nigdy nie może się znudzić i spowszednieć. Witaj wśród zakręconych dyniarzy (a Ci, którzy się jeszcze nie zakręcili dyniowo, ale wątek czytają, to wnet dołączą do reszty wciskających w każdy możliwy kąt działki dynie, dynie, dynie)

LightAtDawn, tak, to Pyza. Jak dobrze będzie podsuszona, to może leżeć do wiosny. U mnie ostatnia poszła kiedyś w końcu maja. U wyschniętej Pyzy ogonek jest jak kostka - suchy i leciutki, do tego bardzo twardy.
-
- 100p
dziękuję za info,
Aniu - podejrzewam, że moje dynie są od Ciebie - kupowałam kiedyś na allegro
ps. przepraszam za rozmiar fotki, i proszę moderatora o ogarnięcie jej,
wysyłałam z ogrodu, z telefonu i dopiero teraz na PC widzę jak to wygląda,
ale już poprawić nie mogę
zabieram się za szukanie info jak przygotować makaron z tej dyni
Aniu - podejrzewam, że moje dynie są od Ciebie - kupowałam kiedyś na allegro
ps. przepraszam za rozmiar fotki, i proszę moderatora o ogarnięcie jej,
wysyłałam z ogrodu, z telefonu i dopiero teraz na PC widzę jak to wygląda,
ale już poprawić nie mogę
zabieram się za szukanie info jak przygotować makaron z tej dyni

regulamin
Podziwiam, gratuluję i zazdroszczę. U mnie w tym roku dynie nie wyszły, ale na przyszły rok...mam bardzo ambitne plany. I już przemyślany plan i sposób upraw, dzięki Waszym radom. Bakcyla dyniowego połknęłam w ub.r., po tym jak udały mi się dynie, jak ślepej kurze ziarno (justynka i bambino). W tym roku zakupiłam na ryneczku parę różnych dyni, dochodzą właśnie na balkonie, i chcę kupić jeszcze kilka. Potrawy z dyni są przepyszne, przepisów w necie multum. A i na naszym forum też coś ciekawego można znależć.
-
- 100p
zafaszerowałam sweet dumpling ...

to mój pierwszy raz z dyniami,
połowa gatunków które kupiłam nie wyszły,
na większości bardzo mało owoców (1-2)
ale i tak się nie poddam
w następnym roku będzie lepiej!!
aniu D. jeśli to Ty w zeszłym roku sprzedawałaś na allegro
(a po nikach podejrzewam że tak)
to liczę że w tym roku też Ciebie nie zabraknie!

to mój pierwszy raz z dyniami,
połowa gatunków które kupiłam nie wyszły,
na większości bardzo mało owoców (1-2)
ale i tak się nie poddam

w następnym roku będzie lepiej!!
aniu D. jeśli to Ty w zeszłym roku sprzedawałaś na allegro
(a po nikach podejrzewam że tak)
to liczę że w tym roku też Ciebie nie zabraknie!
regulamin
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
A czym je zafaszerowałaś?Wyglądają pysznie 

-
- 100p
tak w greckim stylu
cebulka podduszona z wypatroszonymi cząstkami dyni,
twarożek z jajkiem, serem żółtym i pleśniowym,
plus papryka i oliwki
sporo bazylii i oregano, chilli, trochę imbiru
wszystko razem wymieszane,
dyńka nafaszerowana do połowy,
a druga połowa to drobno pokrojone pomidory (spełniają rolę sosu)
mam fotki z wykonania,
więc jak coś to wieczorkiem podam dokładnie co i jak
wkurza mnie tylko fakt,
że mam tych dyniek tylko 6 ;(
a miałam więcej eksperymentować z farszerowaniem...
kupić ich się nie da - nigdzie nie widziałam,
a pachną tak smakowicie,
że jestem pewna że będę ich fanką!
ps. wyciągnęłam ze śmietnika pestki
czy ja je mogę w przyszłym sezonie posadzić?
wyrośnie sweet dumpling?
sorki jeśli pytanie głupie... ale ja się nie znam,
a z tego co poczytałam,
to wiem że dyńki się krzyżują z cukiniami i sąsiadami,
i mogą mixy wychodzić :/
cebulka podduszona z wypatroszonymi cząstkami dyni,
twarożek z jajkiem, serem żółtym i pleśniowym,
plus papryka i oliwki
sporo bazylii i oregano, chilli, trochę imbiru
wszystko razem wymieszane,
dyńka nafaszerowana do połowy,
a druga połowa to drobno pokrojone pomidory (spełniają rolę sosu)
mam fotki z wykonania,
więc jak coś to wieczorkiem podam dokładnie co i jak

wkurza mnie tylko fakt,
że mam tych dyniek tylko 6 ;(
a miałam więcej eksperymentować z farszerowaniem...
kupić ich się nie da - nigdzie nie widziałam,
a pachną tak smakowicie,
że jestem pewna że będę ich fanką!
ps. wyciągnęłam ze śmietnika pestki

czy ja je mogę w przyszłym sezonie posadzić?
wyrośnie sweet dumpling?
sorki jeśli pytanie głupie... ale ja się nie znam,

a z tego co poczytałam,
to wiem że dyńki się krzyżują z cukiniami i sąsiadami,
i mogą mixy wychodzić :/

regulamin
- Agulka11
- Od: 23 mar 2011, o 18:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Więc spróbuj kilka wysiać - jeśli wyjdzie coś innego, to będziesz wiedziała, że pszczółki nie łatały tylko przy nich ;))
Ps. Ale mi smaka zrobiłaś... ślinka mi leci
A przepis może wrzuć do wątku przetworów z działki?
Ps. Ale mi smaka zrobiłaś... ślinka mi leci
A przepis może wrzuć do wątku przetworów z działki?
Pozdrawiam
Forumowiczka - Aga
Forumowiczka - Aga