Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.4

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Ania D.
500p
500p
Od: 16 lut 2008, o 20:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.4

Post »

LightAtDawn, dopiero odpowiadam, bo u mnie orzechobranie i zbieramy orzechy. Mamy ogólnie b. mało drzew, ale w tym roku urodzaj orzechów, śliw, jabłek i grusz jest zdumiewający. Takich wielkich plonów nie widziałam wiele lat. Wracając do dyni. Tak, nasiona mogą być ode mnie :wit . W tym roku też mnie nie zabraknie. Już sama nie mogę się doczekać nowego sezonu siania, choć u mnie jeszcze mąż nie zdążył wszystkich "starych" dyń przywieźć do domu. Ale już zaczęły się u mnie szaleństwa dyniowe, zupy rządzą (z imbirem, kurkumą, kolendrą i gałką muszkatołową). Twoja faszerowana wygląda ślicznie, to dyńka którą bardzo lubię. Fajnie mięknie jej skórka po upieczeniu, do tego ma takie pojemny środek. Fajnie dobrałaś dodatki, ja kiedyś dałam czosnek, który dla mnie nie pasował do tej dyni. Potem już robiłam bez czosnku.
A co się stało dziewczyny, że dynie się Wam nie udały? Tak jeszcze myślę o kupnie. Sporo dyń uprawia się w Lesznowoli, może tam można być dostać Sweet Dumpling? Może też będą na Festiwalu Dyni we Wrocławiu? Trochę zostało co prawda jeszcze czasu, ale osoby które się na festiwal mają udać, bardzo proszone są o robienie zdjęć :D . A potem, oczywiście, zaprezentowanie ich na forum :D . Nigdy nie udało mi się pojechać na Festiwal Dyni, szkoda, że w moim regionie czegoś takiego nie ma.
caterina
200p
200p
Od: 11 cze 2009, o 18:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Nigdy nie udało mi się pojechać na Festiwal Dyni, szkoda, że w moim regionie czegoś takiego nie ma.
Aniu, pewnie tak to się skończy,że same taki festiwal u nas zorganizujemy :;230
My dyniobranie rozpoczęliśmy w weekend :D
Forumowiczka Kasia...;)
ivona15
200p
200p
Od: 12 lut 2012, o 16:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Oj, też bym się wybrała,tylko co na to mój mąż,jego cierpliwość dobiega końca...
Szkoda, że u nas dynie są w większości postrzegane jako "pasza" dla zwierząt i są tak mało popularne. A ja właśnie gotuje zupkę z Guatemalan Blu, ale pięknie pachnie....
Powiedźcie mi proszę, czy wasze tez się tak okropnie obierają, moja miała strasznie twardą skórkę, aż nóż złamałam i to mój ulubiony do warzyw ;:145
Iwona
LightAtDawn
100p
100p
Od: 30 wrz 2012, o 14:23

Post »

zidentyfikowałam jako Australian Butter,
ale pewna nie jestem,
bo na necie krążą też trochę inne fotki pod nazwą Australian Butter,
moja wygląda tak:

Obrazek

smakuje świetnie!! dlatego koniecznie muszę być pewna czy jest ona tym co myślę :D

zrobiłam ją w piekarniku z chilli i olejem sezamowym,
i pożarłam z sosem czosnkowym :D

Obrazek

niebo w gębie,
ta dyńka ma świetny smak,
nie tak intensywny jak sweet dumpling (nie taki słodki)
i nie jest mdła,
i tak jakoś mi orzechowo pachnie/smakuje
nie wiem tylko czy przypadkiem nie przez ten olej sezamowy,
więc dziś wieczorem wrzucę ją do piekarnika bez oleju.
regulamin
Awatar użytkownika
Anna29
500p
500p
Od: 4 maja 2008, o 11:20

Post »

A to moje dyńki:
Dynia figolistna
Obrazek

Zestaw dyń na balkonie
Danka Polka
Akorn
Hokkaido
Obrazek

Nazwy tej dyni niestety nie znam:
Obrazek
caterina
200p
200p
Od: 11 cze 2009, o 18:12

Post »

LightAtDown, jak dla mnie to jest Australian Butter.
anna29, ostatnia to Butternut.
Forumowiczka Kasia...;)
Ania D.
500p
500p

Post »

Agulka11, super by było ze zdjęciami :D
LightAtDawn, bo Australian Butter nie zawsze wychodzi taki rasowy jak u Ciebie. Bywa, że na jednym krzaku są owoce takie kanciaste, typowe dla odmiany, jak u Ciebie, ale są i lekko zaokrąglone, bez takich pręg.
Ivona15, niektóre odmiany mają okropnie twardą skórę, bywa jeszcze gorsza, taka zdrewniała. Warto takie dynie kroić na plastry, takie o szerokości ok. 1,5 cm i potem skórkę zdejmować z każdego plastra. Tak jest najłatwiej i najbezpieczniej dla palców i noża. To fakt, że wiele osób pogardza dynią jako jedzeniem dla biedaków. Zwykle wtedy mówię, że niech spróbują w Polsce kupić wiosną dynię, ciekawe, ile zapłacą za kg.
Caterina - oj, jak by było wspaniale. Najlepiej w Ogrodzie Botanicznym, tam w najdalszej części, gdzie jest trawa i duża przestrzeń. My tam zawsze rozbijamy się z dziećmi na trawie. A lubelski ogród jest dużo większy niż wrocławski, miejsca wszędzie dużo, tak więc warunki wymarzone do takich imprez.
ivona15
200p
200p

Post »

U nas to w ogóle jest problem z kupnem dyni. Moja siostra mieszkała kilka lat w Niemczech, teraz mieszka w Szwajcarii i opowiada jak to tam u nich jest, że przy polu z dyniami stoli stolik z pudełeczkiem na pieniądze i jest "samoobsługa", u nas to i ten stolik chyba wynieśliby razem z dyniami. Oj można tylko pomarzyć o takich polach dyniowych......
Iwona
LightAtDawn
100p
100p
Od: 30 wrz 2012, o 14:23

Post »

ivona podobnie jest w Niemczech przy polach z kaiwtami, czy słonecznikami - żyć nie umierać, we Wrocławiu jest jedno miejsce gdzie sprzedają dynie, ale babeczka ma tylko 3 gatunki

za dwa tygodnie będzie festiwal dyni, jak już tutaj wspominałyście, obawiam się jednak wygórowanych cen :roll: :roll:
ale wybrać to się wybiorę na bank :) ja i mój chłopak uzbrojeni w aparaciska, więc fotek obiecuję całą masę! ;:136 ;:162
bo koniecznie muszę stać się posiadaczką butternuta, który mi nie wyszedł ;:14

Aniu D. ale się podbudowałam że mam RASOWEGO Australian Buttera :tan :heja smakuje naprawdę świetnie - dzięki Ci dzięki za nasionka!!

teraz w piekarniku makaronowa pyza -rozpołowiona i piecze się już 45 minut - cały czas dość twarda ;:65
może jednak trzeba było gotować?? hmm... ale ja tak lubię zapach pieczonej dyni ;:215
doczekać się jej nie mogę!
już kawałek spróbowałam, i już ją lubię ;:333 ;:167
regulamin
Ania D.
500p
500p

Post »

Iwonka, takie zdjęcia są też u Bei na stronie. Tam właśnie pokazuje farmy w Szwajcarii, też samoobłsugowe. Wszystko pięknie przygotowane, podpisane, posegregowane. Stoi też skrzyneczka na pieniądze gdzie wrzuca się należność za zakupy. Jak po raz pierwszy to zobaczyłam, to śni się to po nocach z myślą, kiedy u nas coś takiego będzie możliwe. W którym pokoleniu...
Pokazywała farmę:1001 courges , samoobsługowa 'La grange aux courges', i zdjęcia zamieszczone przez Beę
Ania D.
500p
500p

Post »

LightAtDawn, fajnie, że jesteś zadowolona. A dynie wychodzą po prostu różne, w sumie tylko Sweet Dumpling dawał mi zawsze owoce jak z tasmy, takie identyczne wagowo. Normalnie owoce różnią się, byłyby identyczne i idealne, gdyby w każdej chwili swojej wegetacji miały najlepsze i niezmieniające się warunki. A jak rosną pod gołym niebem to wiadomo, raz za dużo wody, raz za mało, podobnie z pokarmem, różnie ze światłem, temperaturą etc. Owoce więc są po prostu różne, bo czasem wcześniej kończą etap rośnięcia i zaczynają dojrzewać i twardnieć. Bywa, że dojrzałe, w pełni wykształcone owoce nie zawsze wyglądają idalnie jak wzorcowy owoc z odmiany, choć nie mają pomieszanych genów. A na zdjęcia czekam, super, że chcecie iść :wit
ivona15
200p
200p

Post »

Tak wiem o kwiatach, widziałam właśnie takie poletka jak byłam nad Bodeńskim po stronie niemieckiej.Oj tam w ogóle jest inny świat pod tym względem a u nas bardzo daleko do tego.Jedyne co nam pozostało to chyba pooglądać sobie i pomarzyć ;:14
Iwona
yerena
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 12 sie 2011, o 10:38

Post »

Witam i proszę o pomoc :shock:
dynie zebrane tydzień temu. Wszystko by było ok, gdyby nie fakt, ze cos się dzieje z Sucrine du Berry i Soncą:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Pojawiły się ciemniejsze plamki. Na pewno dynie nie zmarzły, bo u nas przymrozków nie było. Plamki nie są gładkie, nie są wilgotne ani miękkie, po prostu ciemniejsze i tyle. Aha, zaczęły się pojawiać TYLKO od tej strony, na której leżały sobie na grzędzie. Nawet postukiwałam, żeby się upewnić czy te ?obszary? nie są wewnątrz puste- odgłos był identyczny, jak i w przypadku nie zarażonych miejsc. Co to?

Z góry dziękuję za sugestie ;:162
wegetarianka
200p
200p
Od: 19 wrz 2010, o 23:49

Post »

yerena, tylko z tą jedną masz problem? Wydaje mi się, że ona Ci gnije od środka.
wegetarianka
200p
200p
Od: 19 wrz 2010, o 23:49

Post »

albo zaraza jakaś, hmmm, nie spotkałam u siebie czegoś podobnego; przyznam, że kilka dyń zgniło mi na krzakach, ale nie miały takich objawów, zrobiły się bardzo jasne i po tym poznawałam, że coś jest nie tak, nic więcej
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”