Zaraz , zaraz ...jak to pójdzie ? Między jałowce wsadzisz brzózki ' Trost Dwarf ' ....a przed nimi chcesz posadzić kaliny japońskie ? Wydaje mi się , że kaliny przysłonią widok na brzózki ...no i weź pod uwagę ich rozmiar po kilku- kilkunastu latach . Kalina japońska , czy to
'Watanabe' , czy też
' Cascade ' tworzą koronę rozłożystą , coś na wzór pagody japońskiej , więc obawiam się , że tylko jedna miała by tam miejsce . Zresztą one same w sobie są tak efektowne , czy w porze kwitnienia , czy też jesienią , po przebarwieniu liści , że dwie , to było by zachwianie harmonii i równowagi , jaka jest w Waszym ogrodzie . W związku z tym uzyskała byś niezamierzony przesyt .
Wiem , że masz derenie , a jednak jest tyle odmian , że może się zdecydujesz na pagodową odmianę derenia ?
Trzeba wybrać taki wariant , by wybiegać myślami ....w przyszłość . Jak będą wygladały nasadzenia i jak się będą ze sobą komponować za kilkanaście lat ?
Nawiasem mówiąc też mam oliwnik ...okropność ...po całym ogrodzie " toto " łazi ...chyba go wytnę w pień , bo wlazł na Lawsoniana i rozgościł się na pęcherznicy Diabolo

.