Witam w ogrodzie u Aguniady cz.11

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 22:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Witam w ogrodzie u Aguniady cz.11

Post »

Zaraz , zaraz ...jak to pójdzie ? Między jałowce wsadzisz brzózki ' Trost Dwarf ' ....a przed nimi chcesz posadzić kaliny japońskie ? Wydaje mi się , że kaliny przysłonią widok na brzózki ...no i weź pod uwagę ich rozmiar po kilku- kilkunastu latach . Kalina japońska , czy to 'Watanabe' , czy też ' Cascade ' tworzą koronę rozłożystą , coś na wzór pagody japońskiej , więc obawiam się , że tylko jedna miała by tam miejsce . Zresztą one same w sobie są tak efektowne , czy w porze kwitnienia , czy też jesienią , po przebarwieniu liści , że dwie , to było by zachwianie harmonii i równowagi , jaka jest w Waszym ogrodzie . W związku z tym uzyskała byś niezamierzony przesyt .
Wiem , że masz derenie , a jednak jest tyle odmian , że może się zdecydujesz na pagodową odmianę derenia ?
Trzeba wybrać taki wariant , by wybiegać myślami ....w przyszłość . Jak będą wygladały nasadzenia i jak się będą ze sobą komponować za kilkanaście lat ?
Nawiasem mówiąc też mam oliwnik ...okropność ...po całym ogrodzie " toto " łazi ...chyba go wytnę w pień , bo wlazł na Lawsoniana i rozgościł się na pęcherznicy Diabolo :roll: .
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jagódko, dziewczyny, mam mętlik w głowie... chyba faktycznie za dużo chcę, a już za wolno myślę...
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Spokojnie , weź głęboki oddech i licz ...adin , dwa , tri ... No , cóż ...jesienne " zmęczenie materiału " ...wszak przed Wami piękna Polska Złota Jesień ...potem nielubiana pora i ... ;:138 Wiosna , Wiosenka , Wioseneczka nasza Ukochana .
Szkicuj , maluj , Googlaj , komponuj , sadź i przesadzaj w wyobraźni ...nic na siłę i nic za wszelką cenę ...do wiosny daleko ;:108 .
aha , przypomniało mi się ...to jest jaka strona świata - ten zakątek wstydliwy ? , powiedz , mi proszę , czy rośnie u Ciebie wiśnia Royal Burgundy ...bo pamiętam , że pokazywałaś wisienkę kwitnącą wiosną .

Agusiu ;:167 ...za dużo wrażeń , jak na jeden dzień .
xadx
100p
100p
Od: 21 lut 2011, o 19:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

No nie. Aga jak Ty to robisz?Już 10 strona ;:oj
Śliczna jesień u Ciebie.Patrząc na te zdjęcia zrobiło się jakoś pogodniej i cieplej mimo że pogoda byle jaka.
Pozdrawiam serdecznie- Ania

Powstający ogród Ani
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Aniu, pozdrawiam serdecznie i dziękuję za miłe słowa...
Jagódko, zakątek to południowo-zachodnia strona... jeśli chodzi o jałowce i podsadzenie ich na przedzie brzozami o białej korze, to chodziło mi o coś takiego, jak na jednym ze zdjęć, tylko w nogach brzóz brakowało mi bieli... może hortensje bukietowe byłyby lepsze? Swoją drogą, kiedyś brzozowe pnie nabiorą ciała i co wtedy :roll:
A obsadzenie rogu, tam gdzie rośnie klon Royal Red, to już inna sprawa i więcej powierzchni... może właśnie tam Cascade?
Wiśni, którą wymieniłaś, nie mam... Pokazywałam zapewne Amanogawę?
Dziękuję za rady...
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oczami wyobraźni widzę u Ciebie ...brzózki pomiędzy jałowcami , a przed nimi ...dla efektu ...może jakieś trawy ...np. jasne , variegatowe turzyce , piórkówki , hakonechloa ... , a gdyby tak trawę zebrinus ? Jakoś nie widzę tam bukietówek , bo miejsce dla nich jest w innej części ogrodu .
No , obok klona jak najbardziej pasowała by kalina japońska ...ba ! , nawet bodnantska ' Dawn ' .
Ja mam Royal Burgundy , szczepioną na pniu i pomyślałam ,że może by tak wcisnąć ją w zaciszne miejsce , dla koloru .
A trzmielina oskrzydlona , która pięknie przebarwia sie na czerwono ?
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Wątek pędzi niesłychanie....myślałam że zgubiłam a tutaj już 11 strona ;:oj
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31

Post »

Aguś i PanieM czyli D. witam przesławny duet ;:7
Teraz nie tylko w ogrodzie będziecie razem występować, dobrze że rozumiecie się bardzo dobrze. ;:215

Też widziałabym te brzózki między jałowcami i to raczej wyższe żeby zasłonić sąsiada bo jednak ten widok
Obrazek
trochę mnie razi w Waszym ogrodzie. Tam prosi się coś wyższego.
Na kalinach się nie znam to nic nie doradzę, ewentualnie potem mogę zaganić lub zaakceptować Wasz wybór. ;:173
Awatar użytkownika
Isia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 maja 2007, o 17:55

Post »

;:196 ja teraz na chwilkę żebym żebym złapała nowa cześć
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Post »

Maju - dobrze, że wstawiłaś to zdjęcie - jakoś mi wcześniej chyba umknęło, a tu dokładnie widać, ile tam jest miejsca. I zgadzam się, że coś tam trzeba ulepszyć, "uprzytulnić" ten kawałek. Ale nie wiem, czy brzózki między jałowcami to dobry pomysł - chyba nie wejdą, zwłaszcza, jak urosną (wiem, że mają być cięte, ale jak przypomnę sobie ciętą na pendulę brzozę u Moniki Soczewki, to jednak baba z niej wielka). Poza tym te jałowce są ładne, a brzozy zasłoniłyby je całkowicie :( Jeśli jest tam zacisznie, to może dwa ambrowce Slender Silhouette - one są superwąziutkie.
Awatar użytkownika
JLG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 mar 2009, o 17:16

Post »

Bardzo ładną odmianą brzozy jest "Long Trunk" powstała po skrzyżowaniu doorenbosa i penduli. Horetnsje widzę jak najbardziej, ale wrócę do pomysłu Kasi-Raczka, może jednak coś bordowego - mi przychodzi na myśl czarny bez np. odm. Gedra, Eva.

Wydaje mi się, że masz Imperata Red Baron - czy ona zimuje? chciałabym kupić, ale jeśli ma być jednoroczna to poszukam zamiennika.

Pozdrowienia dla PanaM :wit
linki Lesi
aktualny
Pozdrawiam ciepło - Joasia
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00

Post »

:wit

Aguniado i Jagódko - miło się czyta waszą dyskusje i podgląda pomysły :) Betula pendula ' Trost Dwarf ' wygląda rewelacyjnie ;:138 nie wiedziałam że jest taka odmiana ! Śliczna :)
Awatar użytkownika
promyk
200p
200p
Od: 18 kwie 2011, o 22:02

Post »

I ja w końcu zawitałam do Ciebię, ale masz piękny ogród taki kolorowy i już wszystko takie duże a u mnie jeszcze same maluchy....
Staraj się dojrzeć promyk światła tam, gdzie inni widzą tylko ciemności.
Pozdrowienia z Doliny Wieprza - Sylwia
Promyczkowy przed ogródek
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Dopiero we wtorek byłam u Ciebie, a tu już tyle stron słynnej małomówności do nadrobienia :roll: A teraz jeszcze dwoje małomównych w jednym wątku :shock: Będzie się działo :D
Brzozy w tym zakątku mi jakoś nie pasują, a na pewno nie dwie. Natomiast hortensje bukietowe jakby bardziej. A dąb Fastigiata? To akurat moje pragnienie, jakoś do tej pory na niego nie trafiłam, ale w przyszłym roku się rozejrzę.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Mocno spóźniona, ale jestem w nowym wątku. Piękny początek ukazujący dojrzały ogród, w którym stale czynisz jakieś zmiany. To i dobrze tak jak kobieta wymaga stałych zmian fryzury, makijażu, czy ubioru tak i ogród to lubi! ;:3 Agnieszko proszę o zdjęcie grzybobrania - tym bardziej że piszesz o prawdziwkach. Samych radości w nowym wątku życzę! ;:168
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”