Trawnik po zimie cz. 1

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
Zablokowany
lawl
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 15 maja 2011, o 12:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Trawnik po zimie

Post »

Witam. Ja z kolei spotkałem się z ciekawą informacją u sprzedawcy w centrum zaopatrzenia rolniczego. Na swoja trawę Barenburg Exclusor chciałem rozsypać na jesień nawóz zblizony składem do "oryginalnego" nawozu Barenburga na jesień. Najbardziej zbliżony składem była Polifoska 5. Jednak sprzedawca przeklął mnie przed uzywaniem Polifoski ze względu na zawartość chlorków, które szkodzą. Natomiast wskazał na jako jedyny poprawny nawóz Polimag.
Wskazywał, że nawet podanie późną jesienią nie zaszkodzi i jest ok. Trochę mnie to zbiło z tropu, albowiem Polimag ma 10% azotu i chciałbym zapytac, jak uważacie czy miał rację, czy też ilości chlorków w Polifoskach sa nieistotne. Skład Polimagu to npk mg/s 10.8.15-5/35.
Czy sprzedawca miał rację czy jednak użyć Polifoski lub cos innego, co by było godne polecenia.
Pifcio
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 4 wrz 2012, o 08:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dobry :)

Taki mały problem, żeby trawnik po zimie nie był stogiem siana. Na wstępie trawnik ma 1,5 miesiąca, zakładany w połowie sierpnia, był nawożony organicznym kurzym nawozem przed wysiewem. Trawa rosła jak głupia, często koszona itd. I teraz z jesienią trawnik zaczyna żółknąć i być jakby wysuszony, w niektórych miejscach wygląda jak siano, a w niektórych jest mocno fajnie zielony. I pytanie takie, czy to już jesień i normalne procesy czy może brak pokarmu i trawa żółcieje? I czy ewentualnie można coś dosypać przed zimą, żeby go trochę podratować czy nie ryzykować ze względu na młody wiek trawnika?

Z góry dzięki za odpowiedzi
x - o -0
---
Od: 1 wrz 2010, o 00:07

Post »

Najlepiej zabrać do domu. :wink:

Tak na poważnie:

1. Kosimy na wysokość 5-6cm
2. Jeśli jest taka konieczność wertykulujemy.
3. Podajemy nawozy Fosforowo - Potasowe, z dodatkiem wapna, boru, magnezu
4. Na bieżąco zbieramy liście i inne "śmieci"
5. Jeśli jest sucho podlewamy, aż do wystąpienia przymrozków (zwłaszcza trawy z zawartością życicy trwałej)

Siano po zimie to rzecz normalna, możemy tylko minimalizować jego ilość stosując się do punktów powyżej.

Stosowanie nawozów naturalnych np obornik, nie daje możliwości właściwego dawkowania. Występują zjawiska przebarwień lub zamierania darni z czasem w związku w przekroczeniem rozsądnej wartości azotu, a to w prostej linii prowadzi do gnicia trawy, a objawem jest właśnie żółkniecie. Naturalne nawozy zalegają zbyt długo powodując różne choroby, zwłaszcza grzybowe infekując tym inne rośliny. W przypadku nawozów ptasich trudno bez badania określić skład nawozu, a bez takiej wiedzy efekt zastosowania w trawniku jest loterią. Nawozy naturalne można stosować, ale bardzo rozsądnie, przynoszą mniejszy efekt i większe ryzyko chorób darni. Wysychać będzie tam gdzie jest bardziej zbita nie przepuszczalna ziemia, w tych miejscach dłużej pozostał nawóz i powoli wypalał trawę, aż do jej całkowitego zamierania. Zielone miejsca i gęsta "szczecina" będzie w miejscu luźnym dobrze przepuszczalnym i napowietrzonym.

[*]
  • UWAGA

Obornik kurzy, pochodzący z ferm nie może być stosowany w ogrodzie. Zwierzęta są tam hodowane w nienaturalnych warunkach, karmi się je paszami modyfikowanymi zawierającymi antybiotyki i hormony.
Jesień:

Pojawienie się na końcu źdźbła, żółtego zabarwienia, świadczy nam, że był przymrozek gruntowy i to już jest koniec wegetacji trawy. Niektóre gatunki traw zwłaszcza kostrzewy trzcinowej w odmianach ozdobnych, wytrzymują nawet niewielki mróz pozostając zielone dość długo. Najbardziej podatne na przymrozek i siano po zimie są gatunki życicy (rajgras)
Awatar użytkownika
iCON
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 12 maja 2012, o 20:22

Post »

Kupiłem nawóz jesienny Florovit NPK SO3 4,4-5,2-19(25) i chciałbym go wysiać jakoś na dniach. Przed zimą chciałbym zrobić też wertykulację, żeby wyczesać mech i trochę siana, które się nagromadziło od wiosny. mam jednak dylemat, bo zasilanie nawozami jesiennymi zaleca się wykonywać wczesną jesienią (czyli teraz), natomiast wertykulację raczej późną, przed ostatnim koszeniem, czyli szacuję że gdzieś za miesiąc. Zastanawiam się jednak, czy nie lepiej wykonać wertykulację przed wysianiem nawozu, co zapewne polepszy jego wchłanianie. Jeżeli tak, to proszę o radę, czy teraz wykonać wertykulację a zaraz potem wysiać nawóz, czy poczekać z obiema czynnościami jeszcze miesiąc?
Awatar użytkownika
_Kasia_
100p
100p
Od: 26 lip 2012, o 08:54
Kontakt:

Post »

Ja sie troche podłączę do pytania.....

Myślałam, że wertykulacje robi się TYLKO wiosną. PO CO teraz wykonywać wertykulację - przed zimą ????

Na wiosnę musiałam ją robić - nawet 2 razy.... Ale teraz ???
x - o -0
---

Post »

A no po to by zalegające resztki nie powodowały nadmiernego gnicia, co powoduje choroby, a zwłaszcza pleśń po śniegową, po roztopach wiosennych.

Swoją drogą, werykulację wykonuje się tyle razy w roku ile zajdzie potrzeba.
Są metody i urządzenia nie powodujące rozszarpywania trawy i można na dobrą sprawę, po każdym koszeniu delikatnie wertykulować. Oczywiście jest to lekka przesada, ale i tak tez można.

Po wertykulacji jesiennej, dobrze jest podać nawóz, a powstałe nacięcia podsypać piaskiem.
Awatar użytkownika
_Kasia_
100p
100p
Kontakt:

Post »

ogrod2000 .... pięknie dziękuję za informację.

Z nawozem bedzie gorzej, gdyz mam do nawiezienia 1500m2, więc staram sie zawsze nawozić na wiosnę... Niestety... :(
x - o -0
---

Post »

Zapoznaj się z ofertą siewników elektrycznych.
Zabawa w rozsiewanie nawozów takim siewniczkiem to przyjemność.
Powinno wystarczyć nie więcej niż 15 minut niezbyt ciężkiej pracy
Ceny nie zwalają z nóg, zależnie od firmy i sklepu wahają się 78zł do 150zł.

Nawozi się regularnie w miarę potrzeb trawnika, niema zasady odnoście ilości nawożenia,
dyktuje to pogoda i sama trawka. Nawóz podajemy jak tylko widać, zmiany koloru i inne objawy,
o których było już wielokrotnie pisane.
Awatar użytkownika
basiabar
500p
500p
Od: 24 mar 2012, o 09:03

Post »

Czy w obawie o nierównomierne nawiezienie trawnika można rozpuścić np.polifoske i "pojechać" opryskiwaczem takim jak do chwastów?
Pozdrawiam,Basia
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2011, o 08:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Można
Awatar użytkownika
basiabar
500p
500p
Od: 24 mar 2012, o 09:03

Post »

A coś więcej na temat rozpuszczania nawozu?Jeśli ktoś próbował to jakie stężenie i czy jest może bardziej skuteczne(tak mi się wydaje bo już rozpuszczone,jednak wole zapytać fachowców)?Jeszcze zimy nie ma a ja się martwię co zrobić wiosną :wink:
Pozdrawiam,Basia
Awatar użytkownika
_Kasia_
100p
100p
Kontakt:

Post »

ogrod2000 pisze:Zapoznaj się z ofertą siewników elektrycznych.
Zabawa w rozsiewanie nawozów takim siewniczkiem to przyjemność.
Ale mi nie chodzi o siewnik czy ręczne rozsiewanie - bo to akurat mi nie przeszkadza, tylko o sprawy finansowe. Dlatego jesienne nawożenie sobie odpuszczam jeśli chodzi o trawnik. Do boju ruszamy zawsze wiosną.
x - o -0
---

Post »

W sprawach finansowych nie pomogę, nie ta branża :)
Zablokowany

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”