Witam w ogrodzie u Aguniady cz.11

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Witam w ogrodzie u Aguniady cz.11

Post »

Tylu doradców Aguniu u Ciebie ,że ja się tylko ;:204 i znikam bo tam gdzie gwarno to ja tylko w roli słuchacza najlepiej się czuję... :?
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dzień dobry wszystkim :wit
Poranek bardzo mglisty, ale teraz jest już pełne słońce i zapowiada się przyjemny dzień...

Maryniu, witaj! Wypowiedz się tylko, proszę, czy w tym miejscu trawy będą wyglądały ok?
Promyku, dzień dobry! U Ciebie na razie są maluchy; zobaczysz jak w przyszłym sezonie się zmienią...
Marysiu, witam ciepło w ten słoneczny czwartek :) Grzyby są na jednej z ostatnich stron :) to tylko przejście po części ogrodu, dziś pewnie dozbieram więcej :)
Ewuś, co gość to nowe pomysły - jak ja to lubię! Popatrz proszę na brzozę zaproponowaną przez Lesię - ta mi się bardzo podoba! Dąb Fastigata? Nie znam, popatrzę... Ty tez jesteś małomówna z natury, więc dobrze mnie rozumiesz :)
Aguś, brzoza Trost Dwarf jest bardzo oryginalna - mnie również się podoba. Fajnie, że chcecie ze mną myśleć nad tym nieciekawym miejscem!
Lesiu, to jest brzoza zgodna z moimi wyobrażeniami: szczupła, o białej korze, ażurowa i w sumie niewielka jak na ten gatunek drzewa. Zapisałam ją sobie w kajecie. Co byś posadziła w jej nogi?
Bordowym akcentem jest duży klon Royal Red, no i po drugiej stronie domku ogrodnika są już drzewa o tej barwie (klony Crimson Sentry). Wydaje mi się, że lepszym rozwiązaniem będą plamy bieli i zieleni.
Iperata Red Baron u niektórych zimuje, u reszty przemarza - trudno wyczuć... trawy generalnie nie lubią zamoczonych korzeni, więc należy ją posadzić w glebie przepuszczalnej i osłoniętym miejscu. Gałązki świerku w pierwszym roku też nie zaszkodzą.
Dominiko, ten zakątek w sezonie wygląda nieźle - obficie kwitną żylistki i pięciorniki, zachwycająco potrafi kwitnąć oliwnik. Teraz to miejsce jest nieco sfatygowane, ponieważ wycięliśmy trochę chaszczy, żeby się móc dostać do chwastów... Generalnie jednak ten przedłużony róg mi się nie podoba, jest bałaganiarski i według mnie szkoda takiej ilości miejsca na rośliny, które mnie jednak frustrują. Zarys nowej jego odsłony powoli rysuje się w mojej głowie, a dzięki Waszej pomocy na pewno będzie nowy, atrakcyjniejszy. Ambrowce, które polecasz, są bardzo ciekawe! Nie ma problemu z ich zimowaniem?
Jagódko, zastanawiam się nad włączeniem traw, które bardzo lubi mój M. Coś w kolorach żywo zielonych, jak na przykład Zebrinus, w połączeniu z rozplenicami i może limonkowo-żółtymi berberysami Maria, byłby jasną stroną tego zakątka... Z brzóz bardzo mi się podoba odmiana zaproponowana przez Lesię... Dziękuję za rady! ;:196
Majutku, mnie właśnie też razi ten widok, zwłaszcza że i oglądać nie ma czego po drugiej stronie siatki... gdyby tam coś rosło, to możliwe, że aż tak nie rzucałby się w oczy mój bałagan w roślinach. Myślę intensywnie i chyba powoli klaruje mi się obraz całości. Po akceptację przyjdę, a jakże :)
Aga, jesteś! :)
Isiu, witam serdecznie!
Awatar użytkownika
Francesca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:16

Post »

Drodzy Państwo Małomówni, wczoraj podczytywałam sobie ten wątek na telefonie i chichotałam :lol:
PanM pisze: dobrze wiedzieć co się kroi, można błagać szefa o delegacje :wink:
Znaczy co??? Jak się kroi krojenie darni to uciekamy z domu? :wink: :lol:

Obrazek
Co to? :D Bardzo ładnie kwitnie :) .
Pozdrawiam - Agata :)
Mój ogród na mazowieckich piaskach część 1, część 2 - aktualna
x-ag-a
---

Post »

Franci, rozgryzłaś PanaM! :lol:
Kwitnie sobie powojnik Sweet Autumn, a właściwie dopiero zaczyna. Ładny jest, tylko zaczyna go dusić winobluszcz...
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Aguś - trawy ;:oj ...zawsze...oczywiście ,że ok! ;:215 Już je tam widzę oczami wyobraźni ! ;:173
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Agnieszko, ale fajnie u Ciebie. Miło tak poczytać z rana taki ciepły wątek, aż cieplej się człowiekowi robi w środku.
Miłego dnia, u nas słoneczko ;:3
Awatar użytkownika
variegata
1000p
1000p
Od: 24 sie 2012, o 13:45

Post »

Aga, ale tu w wątku sielanka rodzinna ;:224

A mi się właśnie zamarzył Świerk kłujący 'Białobok' ;:167 .
Może u Ciebie tez by się nadał w tym planowanym zakątku?
Dom na wsi i ogród wokół niego to spełnienie moich marzeń. Rośliny i zwierzęta- pasja i miłość. Pozdrawiam. Magda.
Ogród piaskowy w Zakolu Wisły cz.IV
Tak, lubię koty ;)
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Witam Aguś, po awarii mam sporo zaległości i trochę potrwa ich nadrobienie, szczególnie że weekend zapowiada się pracowity choć podobno ma być zimno.
Na razie zaznaczam bo nie przebrnęłam jeszcze przez całość ale już doczytałam że odnawiasz kolejny zakątek u siebie, przerabiając na kalinowo-hortensjowy. ;:173
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2012, o 08:28

Post »

Aguś! Musiałam znowu odbyć spacer po Twoim ogrodzie ....podpatrzeć co nieco..Jest uroczo, powalająco...
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Post »

Agusiu, właśnie ambrowce za młodu takie wytrzymałe nie są, chyba trzeba je zabezpieczać. Ale tam może miałyby szanse, bo z jednej strony ta szopka, z tyłu jałowce... mnie one bardzo kuszą bo mają przepiękną sylwetkę, no i ten kolor jesienny. Widziałam je ostatnio w ofercie Szmitów i nie wiem, czy gdzieś nie będę kombinować z takim ambrowcem. Tyle, że chyba powinnam poczekać, aż żywopłot urośnie, bo jednak na totalnym wygwizdowie, jaki obecnie mam, to trochę ryzykowne. U Asi rośnie ambrowiec (zwykły) i chyba ma się dobrze.
Dąb fastigiata znam bardzo dobrze i bardzo mi się podoba - mam tylko obawy przed mączniakiem i to jest jedyny powód, dla którego nie zdecydowałam się na te drzewa. Ale porażone dęby wyglądają koszmarnie, więc nie chcę ryzykować, bo opryski nie wchodzą w grę (zresztą jak pryskać takie duże drzewo).
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
x-P-M
100p
100p
Od: 3 paź 2012, o 11:21

Post »

aguniada pisze:Franci, rozgryzłaś PanaM! :lol:
No proszę... myślę, że na ten temat porozmawiamy w domu i najlepiej przy łopacie i taczce...

Jeśli natomiast mogę wtrącić swoje trzy grosze w ogród trochę mi nieobcy, pomiędzy tymi jałowcami widzę coś kolumnowego o zwartej bryle. Jałowce są dość blisko siebie, posadzenie czegoś mniej zwartego wymusza lokalizację w pierwszym planie, przed jałowcami... tym samym zostaną one przysłonięte i zepchnięte pod siatkę ogrodzenia. Brzozy są chyba jednak zbyt ażurowe. Ja widzę tam coś eleganckiego kontrastującego kolorem z jałowcami. Nie podam przykładów bo znam dobrze tylko bratki, od przykładów mam w domu "Ludzi" :wink:
marpa pisze:Aguś - trawy ;:oj ...zawsze...oczywiście ,że ok! ;:215 Już je tam widzę oczami wyobraźni ! ;:173
wczoraj właśnie o wysokich i w miarę zwartych trawach wspominałem, nie znam kolorystyki ale coś, co tam będzie powinno uzupełniać a nie odwracać uwagę... zapewne i tak Ogrodnik zrobi po swojemu ale teraz mogę się wypowiedzieć, a co...
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

4 post ;:180
Dokładnie to 'ludzinę' płci żeńskiej :;230
x-P-M
100p
100p
Od: 3 paź 2012, o 11:21

Post »

sweety pisze:Dokładnie to 'ludzinę' płci żeńskiej :;230
dokładnie, moją Ż.
x-ag-a
---

Post »

Maryniu (trawy jak najbardziej!), Marzka (słonecznego!), Magda (pomysł Białoboku do rozważenia!), Jolu (zapraszam!), Bogusiu (bardzo mi miło!), Dominiko (myślę...), PanM (Ty masz zawsze genialne pomysły!), Aniu (:)) - dzięki za wszystkie rady!

Chciałabym delikatnie zasugerować odwiedzającym przeczytanie profilu PanaM - ja płaczę ze śmiechu :lol:

Zastanawiam się nad koncepcją wsadzenia czegoś o pokroju kolumnowym pomiędzy jałowce... a ile my tam mamy miejsca? Czy nie wsadzić tam tego samego gatunku iglastych, ale różnych w kolorystyce i pokroju, jednak ciut przed, np. jałowców Gold Cone? A pomiędzy posadowić kule berberysów Tiny Gold i wkomponować w całość trawy Zebrinus?
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Jakto fajnie jet, jak M podpowiada żonie i delikatnie sugeruje zmiany, a nie neguje wszyskiego z góry , chyba swoje M podeślę na szkolenie do PanaM.

podejrzałam profil :;230 , zainteresowania super, co do zawodu? To zawód wyuczony?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”