Ananas - uprawa i rozmnażanie

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zdecydowanie lepiej. :D
Awatar użytkownika
bjossa
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 13 kwie 2007, o 21:48

Post »

no to teraz dziad bedzie schnąc a ja poszukam mu gdzieś miejsca, co łatwe nie bedzie :lol:
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2008, o 11:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mam już 2, myślę że będzie i trzeci (jeden z nich powędruje już niedługo do szwagierki). Oczywiście metodą jak opisywałem wcześniej, jest chyba pewniejsza, niż gdyby miał iść od razu do ziemi. I swoje pióropusze (rozety) podcinam jeszcze trochę wyżej niż naznaczył Przemo, dodatkowo zrywam jeszcze parę dolnych listków: Obrazek
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
x-C-j
---

Post »

Oczywiście ta metoda widać jest również skuteczna, można i tak zrobić ja nie namawiam do korzystania z mojego sposobu. :D
Awatar użytkownika
bjossa
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

coś dusza mi mówi, ze mój ananas stoi na krawędzi życia i śmierci :?

Obrazek
Polowanie nie jest żadnym sportem, to morderstwo z zimną krwią. Jeśli ktoś potrafi pokonać niedźwiedzia w zapasach lub samemu dogonić zająca, wówaczas może sie uważać za prawdziwego sportowca.
x-C-j
---

Post »

Schnięcie liści to całkowicie normalne u mnie również schły najważniejszy jest środek rozety, zastanawiam sie tylko czemu jest wsadzony tak głęboko w doniczkę a nie wyżej tzn. czemu tak mało ziemi jest w doniczce i czy on nie ma czasami za mokro, jak będzie za dużo wody zgnije. :D
Awatar użytkownika
bjossa
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

moze to z tej perspektywy dziwnie wygląda ale ziemi jest sporo... tak 3/4 doniczki :)

moze faktycznie troche z podlewaniem przesadzam.. :roll:
Polowanie nie jest żadnym sportem, to morderstwo z zimną krwią. Jeśli ktoś potrafi pokonać niedźwiedzia w zapasach lub samemu dogonić zająca, wówaczas może sie uważać za prawdziwego sportowca.
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bjossa niestety ale myślę, że już go nie uratujesz, wydaje mi się, że korzenie obumarły - obym się mylił. Mój 3 ananasik (najmniejsza rozeta z całej trójki ale owoc był duży) ma już dwu- milimetrowe korzonki wokół całej podstawy.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Musa
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 15 maja 2008, o 12:46
Kontakt:

Nasiona Ananasa

Post »

Hej próbował ktoś wysiać ananasa z nasion ?? bo u mnie często się zdarza kupując ananasa znajduje w środku nasionka zdjęcie przesyłam i mam dylemat czy odrazu można je wsadzić do ziemi, ja na razie namoczyłem swoje a później zrobię eksperyment z nimi ... nie wiem czy można położyć na hydrożel albo do ziemi a może na watę wilgotną i przykryć pojemnikiem, butelką ?? czytałem na innych forach że znajdują się nasiona w owocu...

link nasion http://www.img.vs1.pl/images/klz1211446283y.jpg

Proszę o pisanie poprawną polszczyzną używając polskiej czcionki ą,ć,ó,ś,ż itp. Poprawiłem błędy. Obrazek
x-C-j
---

Post »

Zerknij tutaj :D Raczej wysiewałbym do ziemi dla ananasowatych wymieszanej pół na pół z piaskiem i by stworzyć mikroklimat szczelnie należałoby założyć foliówkę przezroczystą na doniczkę zawiązując ją od spodu i dodatkowo zabezpieczyć ją gumką recepturką jak na zdjęciu

Obrazek
Awatar użytkownika
bjossa
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

mój ananas niestety postanowił zgnić...

już kupiłam następny :lol:
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2008, o 11:44

Post »

Mój sobie podsechł 3 dni, a teraz wisi nad woda w szklaneczce. Korzonki, które już miał, takie jakby zawinięte w pętelki, teraz zaczynają mu sie prostować.
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

"Zamocz" go na jakieś - maksymalnie - pół centymetra - zobaczysz juk mu szybko korzonki pójdą w dół. Z takimi już 2-centymetrowymi wkładam do doniczki do ziemi jaką opisuje Przemo. Po ok. tygodniu później już zaczynają rosnąć liście.
Pozdrawiam - Janusz K.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”