Ananas - uprawa i rozmnażanie
- karpek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lut 2008, o 11:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mam już 2, myślę że będzie i trzeci (jeden z nich powędruje już niedługo do szwagierki). Oczywiście metodą jak opisywałem wcześniej, jest chyba pewniejsza, niż gdyby miał iść od razu do ziemi. I swoje pióropusze (rozety) podcinam jeszcze trochę wyżej niż naznaczył Przemo, dodatkowo zrywam jeszcze parę dolnych listków:
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Pozdrawiam - Janusz K.
moze to z tej perspektywy dziwnie wygląda ale ziemi jest sporo... tak 3/4 doniczki
moze faktycznie troche z podlewaniem przesadzam..
moze faktycznie troche z podlewaniem przesadzam..
Polowanie nie jest żadnym sportem, to morderstwo z zimną krwią. Jeśli ktoś potrafi pokonać niedźwiedzia w zapasach lub samemu dogonić zająca, wówaczas może sie uważać za prawdziwego sportowca.
- karpek
Bjossa niestety ale myślę, że już go nie uratujesz, wydaje mi się, że korzenie obumarły - obym się mylił. Mój 3 ananasik (najmniejsza rozeta z całej trójki ale owoc był duży) ma już dwu- milimetrowe korzonki wokół całej podstawy.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Pozdrawiam - Janusz K.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 15 maja 2008, o 12:46
- Kontakt:
Nasiona Ananasa
Hej próbował ktoś wysiać ananasa z nasion ?? bo u mnie często się zdarza kupując ananasa znajduje w środku nasionka zdjęcie przesyłam i mam dylemat czy odrazu można je wsadzić do ziemi, ja na razie namoczyłem swoje a później zrobię eksperyment z nimi ... nie wiem czy można położyć na hydrożel albo do ziemi a może na watę wilgotną i przykryć pojemnikiem, butelką ?? czytałem na innych forach że znajdują się nasiona w owocu...
link nasion http://www.img.vs1.pl/images/klz1211446283y.jpg
Proszę o pisanie poprawną polszczyzną używając polskiej czcionki ą,ć,ó,ś,ż itp. Poprawiłem błędy.
link nasion http://www.img.vs1.pl/images/klz1211446283y.jpg
Proszę o pisanie poprawną polszczyzną używając polskiej czcionki ą,ć,ó,ś,ż itp. Poprawiłem błędy.
Zerknij tutaj Raczej wysiewałbym do ziemi dla ananasowatych wymieszanej pół na pół z piaskiem i by stworzyć mikroklimat szczelnie należałoby założyć foliówkę przezroczystą na doniczkę zawiązując ją od spodu i dodatkowo zabezpieczyć ją gumką recepturką jak na zdjęciu
- karpek
"Zamocz" go na jakieś - maksymalnie - pół centymetra - zobaczysz juk mu szybko korzonki pójdą w dół. Z takimi już 2-centymetrowymi wkładam do doniczki do ziemi jaką opisuje Przemo. Po ok. tygodniu później już zaczynają rosnąć liście.
Pozdrawiam - Janusz K.
Pozdrawiam - Janusz K.