DamianC- Balkonowy warzywniak,początki amatora

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
X-j-a
50p
50p
Od: 16 sie 2012, o 12:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Balkonowy warzywniak,początki amatora

Post »

Świetny wątek. U mnie na balkonie rosły koraliki, już są prawie zjedzone.
DamianC
200p
200p
Od: 11 mar 2012, o 19:37
Kontakt:

Post »

Mam pytanko? Moze ktos poleci mi jakies niewysokie odmiany pomidorów samokonczacych?Do donic na balkonie.
pomidorzanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 26 cze 2012, o 12:57

Post »

Damianczypek, Betalux jest wprost stworzony do doniczek.
Może być nawet 7-mio litrowa, oczywiście jeśli jest większa to nie denerwujesz się ciągle czy nie mają sucho.
Betalux idealnie czuje się w doniczce i bardzo szybko owocuje.
Jest to pomidorek taki, że gdyby sam umiał się podwiązać i podlać, ludzie byliby mu niepotrzebni. :;230
Pozdrawiam, Agata.
Kaja
500p
500p
Od: 29 sie 2006, o 20:40

Post »

Ja w przyszłym roku na balkonie też nie posadzę już pomidorów wysokich,a karłowe.
Myślę o posadzeniu:Atola, Bohuna i Szejka.
Dwie pierwsze odmiany miałam w tym roku na działce i jestem z nich bardzo zadowolona. Są wczesne zwłaszcza Atol,smaczne,a krzaki zdrowe.
Udały się te ,które rosły w szklarni,bo na dworze nie bardzo,ale chyba dlatego że dopiero w sierpniu zrobiło się cieplej.
Tą ostatnią odmianę miałam przed dwoma laty i pamiętam,że jest smaczna ,wczesna i długo owocuje.
DamianC
200p
200p
Kontakt:

Post »

Kaja pisze:Ja w przyszłym roku na balkonie też nie posadzę już pomidorów wysokich,a karłowe.
Myślę o posadzeniu:Atola, Bohuna i Szejka.
Dwie pierwsze odmiany miałam w tym roku na działce i jestem z nich bardzo zadowolona. Są wczesne zwłaszcza Atol,smaczne,a krzaki zdrowe.
Udały się te ,które rosły w szklarni,bo na dworze nie bardzo,ale chyba dlatego że dopiero w sierpniu zrobiło się cieplej.
Tą ostatnią odmianę miałam przed dwoma laty i pamiętam,że jest smaczna ,wczesna i długo owocuje.
żeby nie było niedomówień ja nie chce karłowych tylko samokonczace niewysokie......
DamianC
200p
200p
Kontakt:

Post »

Jeszcze jedno pytanko?Czy karłowaty znaczy samokonczący?I czy samokonczace wszystkie sa karłowate?
ewamaria
100p
100p
Od: 9 sie 2012, o 10:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Damianczypek, nie wiem, czy wszystkie samokończące są karłowate. To już ktoś o większej wiedzy od mojej musiałby się wypowiedzieć.
Ja miałam w tym roku 3 karłowate, olę polkę (żółta) i czerwony NN, obydwa w gruncie. Bez większych rewelacji, ale dość plenne, smaczne, owoce wielkości piłki pingpongowej, a ten czerwony miewał nawet większe,na pewno posadzę po 3 krzaczki w przyszłym roku. Samokończące, nie za wysokie, nadają się na balkon. Miałam też vilmę, czerwone malutkie pomidorki, miałam ją i na balkonie i w gruncie. W gruncie to totalna porażka, za niski jest po prostu do gruntu, natomiast na balkonie jak najbardziej. Wystarczy mu nieduża doniczka, to typowy niewysoki pomidorek balkonowy, a zwłaszcza gdy ktoś ma malutki balkon, malutkie pomidorki, koktajlówka. Na balkonie i w gruncie miałam też żółtego ildi i czerwonego NN, obydwie koktajlówki, wysokie krzaczyska. Bardzo smaczne ale smak tych na balkonie o wiele lepszy niż tych w gruncie. Miałam je w dużych donicach, nie mierzyłam, ale tak ok. 20 l. Kwitną jak szalone do tej pory. liście zdrowe, zielone i nadal mają masę owocków, chyba niedługo będę je musiała zabrać do mieszkania. Na pewno będą u mnie na balkonie w przyszłym roku, w podwójnej ilości. No, ale ja mam b. duży balkon, strona południowo-zachodnia.
DamianC
200p
200p
Kontakt:

Post »

Balkonowe ostatki.... Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
ewamaria
100p
100p
Od: 9 sie 2012, o 10:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Niezłe ostatki jak uprawę balkonową. A moje koktajlówki na balkonie ani myślą się poddawać.
Bidi
50p
50p
Od: 27 maja 2011, o 11:21

Post »

Mam w planie w przyszłym sezonie hodowac na balkonie z 1-2 krzackzi pomidora gruntowego. Jaką odmianę byście mi polecili? Myślałam o San Marzano... Pozdrawiam!
DamianC
200p
200p
Kontakt:

Post »

Ja w moim pierwszym (tym)sezonie .Uprawiałem byle co....Nied patrzałem na odmiany tylko kupowałem po marketach nasionka.Teraz chcę dokladnie zaplanować hodowle i dobrac odpowiednie odmiany.Czekam na propozycje ?
Awatar użytkownika
Agulka11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 mar 2011, o 18:58
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Damian - to wybierz odmiany balkonowe pomidorów, jak Vilma, Tom itd. Ja np. miałam koktailówkę malinową na działce od Nitki (nie wiedziałam wtedy, że ona jest taka niziutka - max 30 cm) ale oblepiona pomidorkami była strasznie!
Pozdrawiam
Forumowiczka - Aga
Awatar użytkownika
minia821
500p
500p
Od: 20 wrz 2010, o 13:48
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Damian proponuję Maskotkę, Koralika, Olę Polkę, Betaluxa - u mnie super sobie radziły w donicach. Z resztą do dzis zbieram pomidory z Betaluxa i Maskotki.

Bidi nie wiem czy San Marzano ci się uda na balkonie. To dość wysoki i rozłożysty pomidor. A poza tym on jest typowo do suszenia lub na przecier,bo "na surowo" jest nieciekawy.
Może spróbuj ze zwykłym malinowym lub z krakusem?
Pozdrawiam Kaśka
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”