DamianC- Balkonowy warzywniak,początki amatora
Re: Balkonowy warzywniak,początki amatora
Świetny wątek. U mnie na balkonie rosły koraliki, już są prawie zjedzone.
-
- 200p
- Od: 11 mar 2012, o 19:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Mam pytanko? Moze ktos poleci mi jakies niewysokie odmiany pomidorów samokonczacych?Do donic na balkonie.
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 26 cze 2012, o 12:57
Damianczypek, Betalux jest wprost stworzony do doniczek.
Może być nawet 7-mio litrowa, oczywiście jeśli jest większa to nie denerwujesz się ciągle czy nie mają sucho.
Betalux idealnie czuje się w doniczce i bardzo szybko owocuje.
Jest to pomidorek taki, że gdyby sam umiał się podwiązać i podlać, ludzie byliby mu niepotrzebni.
Może być nawet 7-mio litrowa, oczywiście jeśli jest większa to nie denerwujesz się ciągle czy nie mają sucho.
Betalux idealnie czuje się w doniczce i bardzo szybko owocuje.
Jest to pomidorek taki, że gdyby sam umiał się podwiązać i podlać, ludzie byliby mu niepotrzebni.
Pozdrawiam, Agata.
Ja w przyszłym roku na balkonie też nie posadzę już pomidorów wysokich,a karłowe.
Myślę o posadzeniu:Atola, Bohuna i Szejka.
Dwie pierwsze odmiany miałam w tym roku na działce i jestem z nich bardzo zadowolona. Są wczesne zwłaszcza Atol,smaczne,a krzaki zdrowe.
Udały się te ,które rosły w szklarni,bo na dworze nie bardzo,ale chyba dlatego że dopiero w sierpniu zrobiło się cieplej.
Tą ostatnią odmianę miałam przed dwoma laty i pamiętam,że jest smaczna ,wczesna i długo owocuje.
Dwie pierwsze odmiany miałam w tym roku na działce i jestem z nich bardzo zadowolona. Są wczesne zwłaszcza Atol,smaczne,a krzaki zdrowe.
Udały się te ,które rosły w szklarni,bo na dworze nie bardzo,ale chyba dlatego że dopiero w sierpniu zrobiło się cieplej.
Tą ostatnią odmianę miałam przed dwoma laty i pamiętam,że jest smaczna ,wczesna i długo owocuje.
-
- 200p
- Kontakt:
żeby nie było niedomówień ja nie chce karłowych tylko samokonczace niewysokie......Kaja pisze:Ja w przyszłym roku na balkonie też nie posadzę już pomidorów wysokich,a karłowe.
-
- 200p
- Kontakt:
Jeszcze jedno pytanko?Czy karłowaty znaczy samokonczący?I czy samokonczace wszystkie sa karłowate?
Damianczypek, nie wiem, czy wszystkie samokończące są karłowate. To już ktoś o większej wiedzy od mojej musiałby się wypowiedzieć.
Ja miałam w tym roku 3 karłowate, olę polkę (żółta) i czerwony NN, obydwa w gruncie. Bez większych rewelacji, ale dość plenne, smaczne, owoce wielkości piłki pingpongowej, a ten czerwony miewał nawet większe,na pewno posadzę po 3 krzaczki w przyszłym roku. Samokończące, nie za wysokie, nadają się na balkon. Miałam też vilmę, czerwone malutkie pomidorki, miałam ją i na balkonie i w gruncie. W gruncie to totalna porażka, za niski jest po prostu do gruntu, natomiast na balkonie jak najbardziej. Wystarczy mu nieduża doniczka, to typowy niewysoki pomidorek balkonowy, a zwłaszcza gdy ktoś ma malutki balkon, malutkie pomidorki, koktajlówka. Na balkonie i w gruncie miałam też żółtego ildi i czerwonego NN, obydwie koktajlówki, wysokie krzaczyska. Bardzo smaczne ale smak tych na balkonie o wiele lepszy niż tych w gruncie. Miałam je w dużych donicach, nie mierzyłam, ale tak ok. 20 l. Kwitną jak szalone do tej pory. liście zdrowe, zielone i nadal mają masę owocków, chyba niedługo będę je musiała zabrać do mieszkania. Na pewno będą u mnie na balkonie w przyszłym roku, w podwójnej ilości. No, ale ja mam b. duży balkon, strona południowo-zachodnia.
Ja miałam w tym roku 3 karłowate, olę polkę (żółta) i czerwony NN, obydwa w gruncie. Bez większych rewelacji, ale dość plenne, smaczne, owoce wielkości piłki pingpongowej, a ten czerwony miewał nawet większe,na pewno posadzę po 3 krzaczki w przyszłym roku. Samokończące, nie za wysokie, nadają się na balkon. Miałam też vilmę, czerwone malutkie pomidorki, miałam ją i na balkonie i w gruncie. W gruncie to totalna porażka, za niski jest po prostu do gruntu, natomiast na balkonie jak najbardziej. Wystarczy mu nieduża doniczka, to typowy niewysoki pomidorek balkonowy, a zwłaszcza gdy ktoś ma malutki balkon, malutkie pomidorki, koktajlówka. Na balkonie i w gruncie miałam też żółtego ildi i czerwonego NN, obydwie koktajlówki, wysokie krzaczyska. Bardzo smaczne ale smak tych na balkonie o wiele lepszy niż tych w gruncie. Miałam je w dużych donicach, nie mierzyłam, ale tak ok. 20 l. Kwitną jak szalone do tej pory. liście zdrowe, zielone i nadal mają masę owocków, chyba niedługo będę je musiała zabrać do mieszkania. Na pewno będą u mnie na balkonie w przyszłym roku, w podwójnej ilości. No, ale ja mam b. duży balkon, strona południowo-zachodnia.
Niezłe ostatki jak uprawę balkonową. A moje koktajlówki na balkonie ani myślą się poddawać.
-
- 50p
- Od: 27 maja 2011, o 11:21
Mam w planie w przyszłym sezonie hodowac na balkonie z 1-2 krzackzi pomidora gruntowego. Jaką odmianę byście mi polecili? Myślałam o San Marzano... Pozdrawiam!
-
- 200p
- Kontakt:
Ja w moim pierwszym (tym)sezonie .Uprawiałem byle co....Nied patrzałem na odmiany tylko kupowałem po marketach nasionka.Teraz chcę dokladnie zaplanować hodowle i dobrac odpowiednie odmiany.Czekam na propozycje ?
- Agulka11
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 mar 2011, o 18:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Damian - to wybierz odmiany balkonowe pomidorów, jak Vilma, Tom itd. Ja np. miałam koktailówkę malinową na działce od Nitki (nie wiedziałam wtedy, że ona jest taka niziutka - max 30 cm) ale oblepiona pomidorkami była strasznie!
Pozdrawiam
Forumowiczka - Aga
Forumowiczka - Aga
- minia821
- 500p
- Od: 20 wrz 2010, o 13:48
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Damian proponuję Maskotkę, Koralika, Olę Polkę, Betaluxa - u mnie super sobie radziły w donicach. Z resztą do dzis zbieram pomidory z Betaluxa i Maskotki.
Bidi nie wiem czy San Marzano ci się uda na balkonie. To dość wysoki i rozłożysty pomidor. A poza tym on jest typowo do suszenia lub na przecier,bo "na surowo" jest nieciekawy.
Może spróbuj ze zwykłym malinowym lub z krakusem?
Bidi nie wiem czy San Marzano ci się uda na balkonie. To dość wysoki i rozłożysty pomidor. A poza tym on jest typowo do suszenia lub na przecier,bo "na surowo" jest nieciekawy.
Może spróbuj ze zwykłym malinowym lub z krakusem?
Pozdrawiam Kaśka